DERMATOLOGIJA je grana medicine koja se bavi bolestima kože. Koža predstavlja vanjsku barijeru i zaštitu između našeg organizma i okoline; sprječava gubitak vode, elektrolita i hranjivih tvari tekućine, topline..Osim termolegulacije, koža štiti naš organizam od raznih vanjskih kemijskih, mikrobioloških (bakterijskih, virusnih, gljivičnih) uzročnika, ultraljubičastog svjetla. Kada je koža oštečena, kao što je to slučaj kod većine kožnih bolesti, ali i nekih bakterijskih i virusnih infekcija kože, nije u mogućnosti obavljati svoju funkciju na odgovarajući način stoga je važno održavati kožu zdravom te liječiti kožne bolesti što je ranije moguće.

Osim zaštitne uloge prema vanjskom svijetu koža je i odraz ljepote stoga ju je važno pravilno i redovito njegovati kako bismo duže ostali mladi i lijepi.

Venerologija je znanost o spolno prenosivim bolestima.Dermatolozi se u mnogim europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, bave i spolno prenosivim bolestima za koje stječu odgovarajuću edukaciju već na specijalizaciji. Spolno prenosive bolesti danas su jedne od najraširenijih infekcija na svijetu i velik javnozdravstveni problem, a osim mogućih posljedica na plodnost i potomstvo često se manifestiraju i simptomima na koži te ih je važno što prije dijagnosticirati te odgovarajuće liječiti.

Donosimo pregled nekih najčešćih dijagnoza u dermatovenerološkoj ambulanti.

AKNE

Akne su poremećaj pilosebacealnog folikula u smislu upale i kolonizacije bakterija i najčešća su dermatološka bolest u ordinaciji dermatologa. Najčešće se javljaju u tinejđerskoj dobi i danas se smatra da oko 80% mladih osoba u dobi između 12-20 godina ima problem s nekim oblikom ove kožne bolesti.

Postoje više oblika akne; od blažih akne comedonica (tvz. komedona ili mitesera) pa sve do teških oblika tzv. akne conglobata koje osim prolaznih kozmetskih mogu ostaviti i trajne posljedice u vidu ožiljaka, ukoliko se pravodobno i ispravno ne liječe. Akne se uspješno liječe lokalnim ili sustavnim pripravcima. Da bi liječenje bilo uspješno potreban je pregled dermatologa koji utvrđuje o kojem se obliku akne radi te propisuje odgovarajuću terapiju, uz redovite kontrole tijekom liječenja.

U današnje vrijeme, također,  postoje i učinkovite metode za liječenje ožiljaka od akne.

MADEŽI (MELANOCITNI NEVUS)

Madeži su benigne izrasline na koži, najčešće tamno smeđe boje, no mogu biti i boje kože, različitih oblika i veličine. Broj madeža različit je od osobe do osobe, što ovisi o više čimbenika kao što su: genetika, fototip kože, izlaganje sunčevim zrakama (prirodnim ili umjetnim) tijekom života. Određena osoba može imati od 10 pa do iznad 100 madeža. Broj madeža mijenja se tijekom života; neki madeži nastaju već kod poroda dok većina madeža ipak nastaje kasnije, najčešće u zadoblju od 20. do 40. godine.

U većini slučajeva madeži su bezopasni, ali ipak ponekad mogu postati zloćudni. Neki od rizika za razvoj melanoma jesu velik ukupan broj madeža (iznad 100), član uže obitelji s melanomom, svjetli fototip kože ( npr. II), pretjerano izlaganje sunčevim zrakama u djetinjstvu (do 18. godine) .Za praćenje madeža i lakse uočavanje nepravilnosti u madežu i moguć prelazak u melanom koristimo se tzv. ABCDE pravilom (A-asimetrija, nepravilan oblik; B-border, nepravilan oblik, rub, C-color, više boja i nijansi, D-diameter, promjer veći od 6 mm, E-elevacija, evolucija-madež koji mijenja boju ili oblik).

BRADAVICE I MEKI FIBROMI

Bradavice su izrasline na koži koje nastaju djelovanjem virusa HPV genotip 1.

Najčešće se javljaju kod djece i mladih. Prema izgledu bradavica razlikujemo:

  • obične bradavice (verrucae vulgares), koje se najčešće nalaze po prstima ruku ili na šakama, a predstavljaju tvrde tvorbe izdignute iznad razine kože
  • bradavice na stopalima (verrucae plantares), koje se pojavljuju na mjestima prekrivenima debljom kožom i izloženima pritisku
  • končaste bradavice (verrucae filiformes), koje se obično nalaze na licu, osobito na nosu, usnama i vjeđama

FIBROMI

Meki fibromi su dobroćudne izrasline na koži odnosno benigni tumori vezivnog tkiva.

Bradavice i meke fibrome uspješno liječimo zahvatima kao što su:  krioterapija (odstranjivanje dušikom), elektrokoagulacija, kirurško odstranjivanje kiretažom ili premazivanje određenim kemijskim sredstvima.

KONDILOMI ILI SPOLNE BRADAVICE

Kondilomi ili spolne bradavice su promjene na koži koje su uzrokovane HPV virusima određenog genotipa. Radi se o najčešćoj spolno prenosivoj bolesti današnjice. Karakteriziraju je sklonost ponovnom javljanju (recidiviranju), dugotrajno liječenje. Danas je otkriveno sveukupno oko 150 genotipova  HPV-a, koji se dijele na «niskorizične» i «visokorizične» tipove. «Niskorizični» tipovi (6, 11, 41, 43, 44) uzrokuju genitalne bradavice (kondilome) dok «visokorizični tipovi» (16, 18, 31, 35, 39, 45, 51, 52, 56) mogu uzrokovati pojavu zloćudnih novotvorina (karcinoma) vrata maternice, vanjskog spolovila, rodnice, penisa ili anusa.

Da bi znali o kojem se tipu HPV virusa radi i kakav potencijal ima danas se iz ekskohleata kondiloma radi HPV tipizacija. Postoji i subklinički oblik bolesti kada se na spolovilu ne vide promjene ali infekcija HPV-om je prisutna. Također je i u takvim slučajevima moguće učiniti HPV tipizaciju, s predilekcijskih mjesta.

U dermatovenerološkoj ambulanti tretiraju se promjene na koži, a obzirom da postoji više načina provođenja liječenja dermatovenerolog pregledom pacijenta, ovisno o broju lezija, komorbiditetima odlučuje o najboljem mogućem načinu liječenja za svakog pacijenta.

BOLESTI VLASIŠTA

Bolesti vlasišta vrlo su česte. Postoje kožne bolesti koje zahvaćaju vlasište (kao npr. psorijaza, seborejički dermatitis), ali problemi u vlasištu mogu nastati i u odsutnosti kožnih bolesti, kao odraz unutarnjih bolesti (npr. Endokrinoloških bolesti odnosno poremećaja hormona) ili uzimanja određenih lijekova.

Kod žena najčešći oblik ispadanja kose zove se telogeni efluvij kod kojeg ispada polako tijekom više mjeseci na cijelom vlasištu. Nastaje zbog djelovanja različitih uzročnika na organizam od infekcija, pomanjkanja željeza, cinka ili esencijalnih aminokiselina pa do uzimanja pojedinih lijekova (npr. Kontraceptiva), hormonalnih promjena nastalih npr. tijekom trudnoće, poroda ili menopauze.

Kod djece je najčešća tzv alopecia areata kod koje vlasi ispadaju u ovalnim žarištima različite veličine, najčešće kod djece sklone atopiji i alergijama.

Kod muškaraca je najčešča androgena alopecija, tzv muška čelavost koja se također u današnje vrijeme sve uspješnije liječi raznim metodama.

Za svaku od navedenih bolesti vlasišta postoje određeni terapijski algoriram zato je potrebno postaviti pravilnu i točnu dijagnozu od strane dermatologa kako bi liječenje bilo uspješnije.

RADNO VRIJEME RADNIM DANOM OD 07:00 DO 21:00 SAT!

Poliklinika Adarta