Današnji životni ritam, obaveze oba partnera, stres, puno rada, pomanjkanje “životne energije” – sve su to elementi realne svakodnevice koje ginekolog čuje u svojoj ordinaciji kad se razgovara o problematici iz naslova članka.

U naših pacijentica koje nemaju nikakvu hormonalnu niti ginekološku bolest, naši odgovori poput: treba smanjiti svakodnevni stres, paziti na prehranu, redovito vježbati – često izazovu kontrareakciju poput: Da, lako je njima (doktorima) dijeliti takve savjete! Pa kaj je njima?!? Znaju li oni do kada ja radim? Kakve me obaveze doma čekaju nakon posla? Kako da ja nakon takvog dana dok mrtva umorna u 10 navečer legnem u krevet kraj muža koji je u sličnom ako ne i gorem stanju budem raspoložena za “one stvari?!?” Vikendom još možda – kako tako! Pa zar nemam na raspolaganju za “pogoditi” kad je ovulacija kojih jedva 12 sati. Dobro, veli moj ginekolog da spermići žive do 3 dana pa to malo povećava šansu za trudnoću. No ipak, svi ti savjeti i svakodnevni život ne idu baš “ruku pod ruku….”

Lako je razumjeti današnju ženu kad ovako prokomentira realnu situaciju. No možemo li zbilja pomoći sami sebi u želji za trudnoćom?

Kada doktoru opće prakse u Americi uđe čovjek koji ima povišen krvni tlak, lijek izbora koji mu liječnik prepisuje jest TJELOVJEŽBA. Američki muškarci s ovom su bolesti gotovo u pravilu osobe s povišenom tjelesnom masom, kakva je u prosjeku i naša muško-ženska populacija. Mi liječnici nerijetko zanemarujemo lijekoviti učinak redovite tjelesne aktivnosti kako na povišeni krvni tlak i masnoće u krvi muškaraca i žena tako i na hormonalnu harmoniju neophodnu za ovulaciju bez koje nema oplodnje. Drugi važan čimbenik – PRAVILNA PREHRANA – često se tumači skupljom kvalitetnom hranom nedostupnom prosječnom recesijskom džepu, što nikako nije potpuna istina. U zadnjem stoljeću nasa predodžba o normalnom obroku se značajno promijenila: tako se čini kako je sočan svinjski šnicl, dvije žlice restanog krumpira i salata zdrav i optimalan obrok; kako je šnita kruha s margarinom – lagani doručak. Gledam prosječan gablec oko sebe. Uzmimo za primjer – jutarnji sendvič s jogurtom. 5 deka parizera u bijelom pecivu. Lagana hrana. Dovoljna do ručka. Do svinjskog šnicla s restanim krumpirom. Tjelovježba? Tek za to nemam vremena!

Pogrešno razumijevanje normalnog obroka i zanemarivanje tjelovježbe su nerijetko glavni problemi a ujedno i odlično rješenje kako osloboditi se povišenih masnoća u krvi, viška kilograma i povišenog krvnog tlaka tako i postići uredne ovulacije i trudnoću.

A što bi to bio normalni obrok? Pojednostavljeno rečeno puno je zdravije pojesti dva veća komada mesa, bitno manje priloga (osim ako ne govorimo o povrću) i dosta salate. Intergralno tijesto ili riža je odličan izbor. Spomenuti doručak iz u zdravijoj formi jest 10 dkg purećih prsa ili kuhane odmašćene šunke i malo integralno pecivo uz bezmasni jogurt.

Kakav je učinak bijelog peciva u organizmu koje spada u jednostavne ugljikohidrate? Unosom u organizam, jednostavni šećeri imaju za posljedicu brzo lučenje inzulina koji pospremi ugljikohidrate u “zalihe” i ubrzo smo opet gladni! I nijansu deblji! Jer nam u tako kratkom vremenskom roku ne treba toliko naglo oslobođene energije iz hrane. Integralno pecivo polako diže razinu inzulina i hranjenje organizma ima umjereni tijek što nas dulje drži sitima i liši nas taloženja masti. Neki će reći – pa ja nisam gladna ujutro i mogu “izdržati” do ručka bez problema! Neki su od nas u većoj a neki u manjoj u potrebi za obrokom u najaktivijem dijelu dana. “Dresurom” organizma (čitaj: izgladnjivanjem) na puno se toga naviknemo. U kojoj smo kategoriji? Prisilimo se imati redoviti doručak 15 dana za redom, na sličan način, u slično vrijeme i probajmo 16.-ti dan preskočiti ga. Gotovo sigurno ćemo u to vrijeme imati izraziti osjećaj gladi. Izraz – doručak ne najbitniji obrok u danu – kad govorimo o suvišnim kilogramima kao kočnici urednih ovulacija (bez kojih nema trudnoće) – ovdje ima puno značenje. Sigurno ste čuli: “Na mene se kilogrami prosto lijepe! – moj prvi konkretni obrok je u 5 popodne i gotovo da ne večeram a nikako ne uspijevam skinuti niti gram!” Ili: “Ne kužim kak’ je on tak’ mršav a čim otvori oči ide jesti, normalno ruča i večera… ma to je genetika – takav mu je bio i stari!” U genetici dakako ima istine no činjenica jest kako redovitim obrocima uklanjamo “stresno” stanje organizma i “on” (organizam) nema potrebu “boriti se” protiv gladi cijeli dan i pospremati u zalihe sastojke prvog slijedećeg većeg obroka. Hormoni u organizmu su “porihtani” tako da bi u idealnim uvjetima već vrlo rano ujutro (do 7h!) bilo optimalno vrijeme za prvi obrok.

Koje su konkretne činjenice koje potkrjepljuju ovu priču o prehrani i ovulacijama? U žena kod kojih su suvišni kilogrami dio razloga izostanka ovulacija, smanjenjem tjelesne mase za 15% povećavamo vjerojatnost za ovulacijom do dvadesetostruko! Ako uzmemo činjenicu kako su idealne godine za rađanje rane dvadesete kada gotovo u svakom menstruacijskom ciklusu imamo ovulaciju čija učestalost nadalje polako opada lako je razumjeti značajnost umjerene tjelesne mase u problemu ovulacija.

Ljudski je razumjeti kako nam tempo života nije baš naklonjen prehramenim potrebama organizma pa nam ostaje za poraditi na još jednom značajnom čimbeniku za postići spontane ovulacije a to je – redovita tjelesna aktivnost.

“Ja se tak’ puno nadelam prek’ dana – kaj to nije tjelesna aktivnost doktore?”

Puno fizičkog rada sigurno troši kalorije ali pravu kondiciju stječemo jedino redovitim aerobnim treninom. Danas nam je dostupna brojna literatura iz tog područja a najsigurnije je o režimima tjelovježbe posavjetovati se sa specijaliziranim trenerima u vježbaonicama. Ukratko, najmanje 3x tjedno po 20 minuta aerobne aktivnosti poput vožnje biciklom, trčanjem, aerobikom, plivanjem ili brzim hodanjem – uz ubrzani puls (ili dobro znojenje) – optimalni su minimum za postizanje dobrog učinka.

Zašto nam je bitno?
70% žena s anovulacijom ima pojačanu dlakavost, gubitak kose, loš ten s aknama, poremećaj menstruacije, 3x veću vjerojatnost za rak sluznice maternice te 3-4x viši rizik za rak dojke te značajno viši rizik za pojavu šećerne bolesti. Izostanak ovulacije u žena s povećanom tjelesnom masom povećava udio muških hormona u ženinom tijelu te tako povećava rizik od infakrta srca i moždanog udara. Nisu li osim želje za stvaranje potomstva bez lijekova i gore navedeni podaci dovoljan razlog za promjenu životnih navika?

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta