U lipnju ove godine objavljena je studija koja koja navodi kako postoji veza između prekomjerne tjelesne težine trudnica i povećanog rizika za srčane bolesti njihove djece. Prof. dr. Lawior sa sveučilišta u Bristolu, Velika Britanija, navodi kako je i danas u mnogih trudnica prisutan stav da tijekom trudnoće treba jesti znantno više da bi se njihova djeca optimalno razvijala. Cilj studije je bio otkriti postoji li veza između tjelesne težine trudnice i majčine težine prije trudnoće s debljinom te rizicima za srčana bolesti u njihove djece. Istraživači su skupili podatke 5154 parova majki i djece. Za gornju vrijednost koja se smatra optimalnim povećanjem tjelesne težine u trudnice su uzeli 17kg, srednja je vrijednost bila 10kg.

Ovdje je bitno upoznati se s podacima iz 2009. izdatih od središnjeg Medicinskog instituta Sjedinjenih Država koji navodi kako djeca majki koje su dobile prekomjeran broj kilograma u trudnoći imaju značajno veću vjerojatnost u životu da će imati veći indeks tjelesne mase, opseg struka, veći udio masnog tkiva u sveukupnoj tjelesnoj težini, viši krvni tlak u životu kao i veću vjerojatnost za poremećaj razine kolesterola i masti u krvi.

Stupanj pretilosti (prekomjerne tjelesne težine) je niži u djece majki koje su dobile manje od prekoručenih kilograma u trudnoći ali ipak rizik od kardiovaskularnih bolesti (srčani infarkt, aterosklerotske naslage u krvnim žilama, moždani infarkt) nije viši nego u trudnica koje su bile unutar preporučenih vrijednosti dobijanja na težini u trudnoći. Majke koje su u prvom tromjesečju dobijale više od pola kilograma na tjedan će imati deblju djecu. U ostatku trudnoće, prekomjerno dobijanje na tjelesnoj težini majki je direktno povezano sa dječjom debljinom što upućuje na povećani rizik od bolesti srca i krvnih žila dalje u životu.

Kako podaci studije nisu vrlo jasni, znanstvenici konstariraju da još uvijek znanost ne zna koja je optimalna tjelesna težina majki tijekom trudnoće kako bi djeca imala što optimalniji “start” u daljnjem životu te su potrebna daljnja istraživanja na ovom polju.

Poliklinika Adarta