Nekontraceptivne dobrobiti oralne kontracepcije

Za odluku o započinjanju oralne kontracepcije prvo moramo učiniti sveobuhvatan i detaljan razgovor te pregled kako bismo utvrdili Vaše zdravlje i potvrdili mogućnost korištenja oralne kontracepcije. Tek tada individualno odabiremo najbolji izbor tableta za Vas. Time maksimalno otklanjamo mogućnost negativnih posljedica/nuspojava koje svaka tableta uvijek ima. Postoji naravno mogućnost i eventualnih preporuka s naše strane o odabiru neke druge vrste kontracepcije u zamjenu za tablete. Npr. ako pokazujete strah za svoje zdravlje zbog mogućih nuspojava ili se bojite mogućih čestih situacija s propuštenim tabletama te osobito ako tražite povremenu kratkotrajnu zaštitu. Najveći rizik pri uzimanju tableta je kada ih često uzimamo u kratkim intervalima jer tada najviše potičemo promjene u koagulacijskom sustavu i dovodimo svoje zdravlje u rizik.

Najprije treba naglasiti osnovnu činjenicu: s obzirom da u svakoj tableti postoji estrogenska i progesteronska komponenta, oponaša se sekrecijska faza ciklusa u kojoj se blokira rast folikula, a time i pojava ovulacije. Događa se promjena na sluznici maternice koja ne čini gostoljubivu okolinu za eventualno oplođenu jajnu stanicu. Uzimanjem tableta omogućujete jedan od najvažnijih učinaka, a to je zaštita od neplanirane trudnoće i time izbjegavanje najnepoželjnijeg načina kontrole rađanja pobačajem. Tako sigurno štitite i svoje tjelesno i mentalno zdravlje.

Sreća da uz ovaj krucijalni efekt tablete posjeduju i mnoge nekontraceptivne blagodati. Zamislite samo planiranje odlaska na more, a da Vam pritom uživanje umanji mjesečnica. S oralnom kontracepcijom ćete sigurno moći planirati putovanje jer ćete znati točan datum menstrualnog krvarenja i prema njemu moći planirati putovanje. Ako niste u mogućnosti na taj način planirati, tada krvarenje možete adekvatnom promjenom uzimanja tableta jednostavno izbjeći. Ukoliko se i javi kakav spoting, lako ga otklonite primjenom malih tampona koji sada imaju u svom sastavu i probiotičku kupturu-dobre bakterije. Tako se ne morate bojati niti poremećaja vaginalne flore i eventualno moguće vaginalne upale koje se tako rado javljaju kada ih najmanje želimo.

Nekim djevojkama se dogodi izostanak krvarenja pa su u strahu od mogućih uzroka izostanka (trudnoća, cista, neki drugi hormonski poremećaj). Uz tablete definitivne ne brinemo o redovitosti menstruacijskog ciklusa. Često se žene žale na povremena obilnija krvarenja koja se uz primjenu tableta ne događaju, već su ona kratka, lagana i bezbolna. Onako kao što si svaka žena želi, da bude nesputana.

Mnoge djevojke muče akne ili masna koža i kosa. Tu nam također mogu pomoći tablete koje imaju antiandrogeni učinak kojim se poništava učinak muškog hormona i naša koža ostaje čista, a kosa blistava.

Neke pak muči koja kila više i strah ih je od daljnjih problema zbog utjecaja nekih tableta na porast apetita. I za njih imamo pravi odabir tableta koje će primarno spriječiti nakupljanje tekućine u Vašem tijelu, čime dobivate privid porasta kilaže, ali i regulirate apetit kojeg neke tablete ne potiču.

Ako u one dane PMS-a izbjegavate socijalne kontakte iz straha od neželjenih posljedica Vaših nenadanih promjena raspoloženja, razveselit će Vas da postoji čak nekoliko kontraceptivnih tableta koje će Vam pomoći u rješavanju Vašeg problema. Uz to je potrebno i provjeriti funkciju štitnjače koja također može biti uzrok ovih neugodnih ženskih stanja.

Djevojke i žene koje razmišljaju i malo dalje u budućnost zbog bliskih rođaka koji su bolovali ili su samo svjesne određenih bolesti bit će zadovoljne zbog zaštitnog učinka tableta na smanjenu pojavnost benignih bolesti dojke, čak karcinoma jajnika i maternice. Također postoji zaštita od pojave različitih cisti na jajniku ili dobroćudnih izraslina maternice (miom, polip).Oralna kontracepcija - tablete

Kako pada odluka koju tabletu odabrati?

Za početak bismo naglasili bitnu činjenicu koja će odrediti Vaš daljnji put. Ako želimo ostvariti najveću moguću sigurnost kontracepcije, tada je bitno shvatiti i prihvatiti nužnost uzimanja tableta redovito svaki dan u isto vrijeme. Tako će njihova koncentracija u krvi biti stabilna i efekt nepromijenjen. Ako iz određenih razloga niste u mogućnosti ostvariti ovaj uvjet, onda nažalost one nisu dobar odabir kontracepcije za Vas pa ćemo odabrati drugi najbolji oblik. Kad smo riješili najveću dilemu, možemo krenuti dalje.

Svaka žena je posebni univerzum za sebe sa svojim mislima, osjećajima, potrebama i željama te načinom funkcioniranja njezinog tijela. Zato je osobito potrebno personalizirano pristupiti odabiru tableta prema osobnosti, tegobama, godinama, kilaži, te provjerenim kriterijima.

Osobnost i tegobe upoznat ćemo sveobuhvatnim razgovorom.

Kriterije ćemo odrediti detaljnim pregledom uz nadopunu godina te provjerom BMI-a.

Klinička slika, odnosno smetnje koje pacijentica navodi su daljnja osnovna nit vodilja. Ako djevojka navodi obilne i bolne menstruacije, odabir može biti nešto drugačiji od djevojaka koje se bore s PMS-om ili problemima akni. Primarno ovisi o odabiru gestagenske komponente koja ima osnovni učinak na navedene smetnje. Iako većina tableta može riješiti većinu Vaših smetnji, ako ih uopće imate, precizno individualno profiliranje donosi bolje rezultate i Vaše veće zadovoljstvo.

Ultrazvučnim pregledom pogledat ćemo debljinu sluznice maternice, što nam pomaže u odabiru tableta prema dozi estrogenske komponente. Pacijentice koje imaju tanju sluznicu mogu piti tablete s ultraniskim dozama bez straha od neugodnih probojnih krvarenja. Iste tablete koristit će i vrlo mlade, kao i zrelije žene, te one s nižim BMI-om. Žene čija je sluznica nešto veće debljine ili je njihov BMI graničan te blago povišen trebale bi uzimati tablete s nešto višom dozom estrogena. Bitan je i odabir vrste estrogena. Zrelije žene i one s nešto višim BMI-om svakako trebaju koristiti tablete sa prirodnim estrogenom.

Kliničkim pregledom i PAPA testom provjerit ćemo postoji li prisutna upala koju je poželjno prvo liječiti pa tek zatim započeti uzimati tablete. Zašto? Istovremeno uzimanje nekih antibiotika može umanjiti učinak tableta i tako umanjiti njihovu kontraceptivnu sposobnost. Ipak to lako rješavamo istovremenom primjenom mehaničke zaštite koju svakako preporučamo u vrijeme liječenja radi sprječavanja reinfekcije. U slučaju otkrivene HPV infekcije također se preporuča primjena mehaničke zaštite radi bržeg i sigurnijeg liječenja. U tim slučajevima, obzirom da već koristite jedan od najučinkovitijih oblika zaštite, možda možete razmisliti o vremenu započinjanja uzimanja tableta.

Osim promjena u PAPA testu, mogu se dogoditi i druge promjene koje ne možemo utvrditi običnim ginekološkim pregledom, osobito ako su još male. Zato je vrlo bitno obaviti i ultrazvučni pregled kojim u potpunosti zaokružujete stanje u Vašem organizmu. U slučaju da imate dobroćudnu izraslinu maternice (miom) ili čokoladnu cistu na jajniku (endometrioza) te dobroćudnu izraslinu sluznice maternice (polip), što će se otkriti na ultrazvučnom pregledu, potrebno je odabrati tablete sa što nižom razinom estrogena uz snažan gestagen. Istovremeno adekvatno odabrane tablete Vas štite od pojave i porasta navedenih tvorbi.

Laboratorijske pretrage je potrebno uvijek učiniti prije započinjanja uzimanja tableta, osobito ako se odlučimo za sigurniji duži režim uzimanja. Ako postoje dodatna opterećenja u osobnoj i obiteljskoj anamnezi vezano uz poremećaje zgrušavanja krvi, potrebno je učiniti dodatne laboratorijske testove. Eventualne diskretne promjene u vrijednostima, koje ne moraju odmah značiti i bolest, odredit će odabir tableta, a njih ćemo redovito pratiti kako bismo potvrdili da uzimanje tableta ne dovodi do daljnjih promjena.

Ovim putem smo maksimalno smanjili mogućnost neželjenih problema koji se mogu javiti. Sistematičnim probirom povećavamo i sigurnost i Vaše zadovoljstvo. U tom slučaju ne preporučamo mijenjanje odabranih tableta samo zato jer se njihov izbor proširio dok god smo s njima zadovoljni. Promijenit ćemo ih samo ako su se ipak pojavile neželjene nuspojave.

Tako u slučaju pojave nervoze, oskudne povremene ili svakodnevne sukrvice, suhoće rodnice ili nelagode u vrijeme odnosa preporučit ćemo tablete s nešto višom dozom estrogena. Bolnost dojki, mučnine i zadržavanje tekućine se javljaju uz veću dozu estrogena te ćemo tada preći na estrogenski niže dozažne tablete. Kod povećanog apetita, depresije, umora, pada libida, kožnih promjena i akni promijenit ćemo vrstu gestagena. Odabir gestagena ovisit će o njegovom pro ili antiandrogenom učinku ili pak mineralokortikoidnom efektu, dakle utjecaju poput ili kontra muških hormona te poput hormona nadbubrežne žlijezde.

Ako i dalje imalo dvojite o redovitosti uzimanja tableta, a želite takav oblik zaštite, za Vas je svakako najbolji izbor vaginalni prsten kojeg neopterećeno imate u svojoj rodnici puna 3 tjedna bez zapaženih nuspojava. Postoji uvijek mogućnost kratkotrajnog vađenja (oko 3 sata) iz određenih Vama željenih razloga bez ikakvog utjecaja na razinu zaštite.

Ili je pak za Vas spirala sa progesteronom ako još dodatno postoji problematika sa iscrpljujućim obilnim menstruacijama. Njom ćete svoj život riješiti strahova od neugodnih i nepoželjnih situacija uz kontinuiranu višegodišnju zaštitu. Ovaj oblik kontacepcije unosi veliku lakoću u Vaš život.

Kod dugotrajnog uzimanja tableta uočilo se da može doći do sniženja folne kiseline u krvi te se zato preporuča njezina istovremena primjena. Nedostatak folne kiseline može utjecati na lučenje TSH (hormona koji potiče štitnjaču na rad). Ove promjene Vas mogu voditi u pojavu PMS-a uz tablete ili pak izostanak menstruacije nakon trajnog prestanka uzimanja tableta. Tada se stiče pogrešna slika o krivici tableta za hormonski poremećaj. Najčešće su one samo okidač za ono što već prikriveno postoji u Vašem organizmu. Danas sve veći broj žena ima neki oblik promijenjenog rada štitnjače.

U slučaju da ste pušač, a želite piti kontracepciju, primarno ćemo Vas savjetovati da prekinete ili smanjite broj cigareta uz nadopunu visokim dozama C vitamina radi ublažavanja neželjenih posljedica nikotina. Za Vas će biti jedini mogući odabir oralna kontracepcija s prirodnim oblikom estrogena, uz redovite laboratorijske kontrole. Pušenje također utječe na cirkulaciju i razinu oksidativnog stresa u organizmu, što u kombinaciji s tabletama može uzrokovati promjene u nalazu PAPA testa. Zato je nužna redovita ginekološka kontrola i još jednom naglašavam važnost redovite provjere individualnih rizika za nastanak krvnih ugrušaka, a to su prekomjerna težina, pušenje, dob, migrene ili nedavni porod. U slučaju pojavnosti istih potrebno je mijenjati izbor tablete.

U slučaju da se ipak pojavi simptomatologija tromboembolije – jaka bol ili oteknuća nogu, nagli gubitak daha, ubrzano disanje, kašalj i bol u prsima, slabost ili utrnulost lica, ruku ili nogu, žena koja koristi kontracepciju trebala bi se odmah javiti liječniku i prestati uzimati tablete. I to je rješiva situacija i vrlo se rijetko događa. Zato ponovno naglašavam potrebu temeljitog sveobuhvatnog ginekološkog pregleda uz detaljan razgovor.

Dobro educiran ginekolog sa iskustvom Vam može pomoći da ostanete zdravi i sretni.

RADNO VRIJEME RADNIM DANOM OD 07:00 DO 21:00 SAT!

Poliklinika Adarta