Kada u društvu netko sazna da sam otorinolaringolog, obično je prva asocijacija operacija mandula. Istina, međutim, to je samo dio širokog spektra djelovanja otorinolaringologije, o čemu sam govorila u uvodnom članku.

Što su mandule (tonzile)?

Mandule su dio imunološkog sustava i predstavljaju prvu zonu kontakta s bakterijama i virusima i zaštite protiv njih. Čine dio Waldeyerovog prstena (limfatičkog tkiva) koji obuhvaća tonzilu u nosnom ždrijelu (treći krajnik, adenoidi, vegetacije), nepčane tonzile u usnom ždrijelu (krajnici, mandule), jezičnu i tubarne tonzile.

Tonzilitis (upala mandula)

Simptomi:

Djetetove mandule postanu crvene i otečene (moguse pojaviti i bijele točkice), javlja se bol u grlu i teško gutanje, zadah iz usta, povišena temperatura, bolni i povećani limfni čvorovi na vratu.

Liječenje:

Posljednjih godina liječenje se promijenilo; glavni naglasak više nije na operaciji (tonzilektomija). Staro je mišljenje da je većina djece kojima su uklonjene mandule manje osjetljiva na prehlade i druge respiratorne bolesti. Zapravo, slučaj može biti baš obrnut. Ipak, operacija može biti najbolje rješenje ako se upala javlja (pre)često ili je praćena nekom od komplikacija. Upala koja je uzrokovana streptokoknom infekcijom liječi se antibioticima kao što je penicilin (barem 10 dana). U slučaju virusne upale, Vi i vaše dijete ćete se morati usredotočiti na mjere olakšavanja bolesti sve dok virusna infekcija ne prođe svoj tijek (antipiretici, uzimanje dosta tekućine sobne temperature, ispiranje grla).

Komplikacije mogu biti raznolike:

Nakupljanje gnoja između mandula i okolnih mekih tkiva (peritonzilarni apsces).
Ponekad otečeni krajnici mogu otežavati disanje. Otečena treća mandula može zatvoriti cijevi koje povezuju nos iuši (Eustahijeve tube). To može dovesti do nakupljanja tekućine u ušima što ima za posljedicu infekciju srednjeg uha, a može utjecati na djetetov sluh, razvoj govora, hrkanje i utjecati na kvalitetu djetetovog sna.

Dugoročno nemogućnost normalnog disanja na nos može dovesti do promjena razvoja gornje čeljusti i kasnijih poteškoća sa zagrizom. Neprekidnim disanjem na usta zaobilazi se fiziološki put zraka u pluća kroz nos, što može rezultirati češćim alergijskim bronihitisima ili pogoršanjem simptoma astme.

Neki sojevi streptokoknih bakterija koji izazivaju tonzilitis mogu izazvati upalu bubrega ili reumatsku groznicu (upalu koja može zahvatiti srce, zglobove, živčani sustav i kožu).

S kroničnim tonzilitisom povezuju kronične promjene kože (akne, dermatitisi, alopecija, čak i psorijaza), reumatski artritis itd.

Kada treba potražiti liječnički savjet?

Liječnički savjet treba potražiti kod simptoma koji traju dulje od 48 sati, posebno ako su praćeni visokom temperaturom, kod grlobolje koja se pogoršava unatoč uzimanju antibiotika, kod smetnji disanja ili gutanja. Pregled otorinolaringologa je također potreban ako se upale javljaju učestalo ili su praćene nekom od navedenih komplikacija.

Nakon teme iz područja grla, uskoro slijede teme iz uha i nosa; a ponovno s naglaskom na dječju otorinolaringologiju. Do tad Vam stojimo na raspolaganju,

dr. med. Tajana Gudlin Sbull, spec. ORL i Adarta Team!


Ponekad otečeni krajnici mogu otežavati disanje. Otečena treća mandula može zatvoriti cijevi koje povezuju nos iuši (Eustahijeve tube). To može dovesti do nakupljanja tekućine u ušima što ima za posljedicu infekciju srednjeg uha, a može utjecati na djetetov sluh, razvoj govora, hrkanje i utjecati na kvalitetu djetetovog sna. Dugoročno nemogućnost normalnog disanja na nos može dovesti do promjena razvoja gornje čeljusti i kasnijih poteškoća sa zagrizom. Neprekidnim disanjem na usta zaobilazi se fiziološki put zraka u pluća kroz nos, što može rezultirati češćim alergijskim bronihitisima ili pogoršanjem simptoma astme. Neki sojevi streptokoknih bakterija koji izazivaju tonzilitis mogu izazvati upalu bubrega ili reumatsku groznicu (upalu koja može zahvatiti srce, zglobove, živčani sustav i kožu). S kroničnim tonzilitisom povezuju kronične promjene kože (akne, dermatitisi, alopecija, čak i psorijaza), reumatski artritis itd. Kada treba potražiti liječnički savjet?Liječnički savjet treba potražiti kod simptoma koji traju dulje od 48 sati, posebno ako su praćeni visokom temperaturom, kod grlobolje koja se pogoršava unatoč uzimanju antibiotika, kod smetnji disanja ili gutanja. Pregled otorinolaringologa je također potreban ako se upale javljaju učestalo ili su praćene nekom od navedenih komplikacija.Nakon teme iz područja grla, uskoro slijede teme iz uha inosa; a ponovno s naglaskom na dječju otorinolaringologiju.Do tad Vam stojimo na raspolaganju,

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA

Poliklinika Adarta