Svatko od nas barem se jednom u životu našao u situaciji da ima problem s uhom, grlom ili nosom. Roditelji male djece s tim se susreću gotovo svakodnevno, a dio njih bude upućen i na pregled otorinolaringologu.

Što je otorinolaringologija?

Otorinolaringologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti uha, grla i nosa i povezanih struktura (paranazalni sinusi, jednjak) te tumorima glave i vrata. A liječnik specijaliziran za ovu granu medicine je otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Neki od najčešćih razloga zbog čega se pacijenti javljaju otorinolaringologu su:

Upala uha, nosa i grla, otežano disanje na nos, alergijski rinitis, upala sinusa, smetnje sluha, promuklost, kašalj, bolesti štitnjače…

Grane otorinolaringologije:

Audiologija (otologija)-bavi se bolestima uha, te poremećajima sluha i ravnoteže: vrtoglavica, smetnje sluha, upala i operacija uha.

Rinologija-dijagnostika i liječenje poremećaja nosa i sinusa: rinitis (upala sluznice nosa), začepljen nos i otežano disanje, upala sinusa, alergije, epistaksa (krvarenje iz nosa).

Fonijatrija (laringologija)-dijagnostika i liječenje bolesti grkljana: upala, Reinkeov edem, polipi i čvorići glasnica.

Dječja otorinolaringologija-bavi se problemima kod djece od kojih su najčešći: upala grla („mandula“), upala uha, smetnje sluha, „treća mandula“ (i s njom povezano hrkanje), korekcija odstojećih („klempavih“) uha.

Plastično-rekonstruktivna kirurgija glave i vrata- otorinolaringolozi se također bave i operacijama u području glave, rekonstruktivnom kirurgijom nakon operacija i ozljeda, kozmetskom kirurgijom (korekcija uha, nosa, ožiljaka).

I manje poznata, medicina spavanja-bavi se čestim zdravstvenim poremećajem spavanja te obuhvaća: analizu sna, dijagnostiku poremećaja, te liječenje i operaciju apneje u snu (kratkotrajnog prestanka disanja za vrijeme spavanja).

Nakon uvodnog dijela, uskoro više novih informacija i tema, s posebnim naglaskom na dječju otorinolaringologiju.

Do tad Vam stojimo na raspolaganju,

dr. med. Tajana Gudlin Sbull, spec. ORL i Adarta Team!

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta