Poremećaji rada štitnjače kod djece

Uloga štitnjače u organizmu:  Štitnjača ima važnu ulogu u metaboličkim procesima u organizmu. Ona proizvodi dva hormona pod nazivom tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Ta dva hormona reguliraju brojne procese kao što su metabolizam masti, bjelančevina i ugljikohidrata, razvoj i diobu stanica, općenito intenzitet metabolizma, potrošnju energije u organizmu, kao i stvaranje topline. Hormoni štitnjače djeluju na razne organe kao što su jetra, bubreg i mišići. Za proizvodnju hormona štitnjače potreban je jod kojeg dobivamo iz hrane (sol je jodirana). Uredna funkcija štitnjače važna je za rast i razvoj tijekom djetinjstva i adolescencije

Nadzor nad izlučivanjem hormona štitnjače vrši žlijezda koja se nalazi ispod mozga pod nazivom hipofiza. Prednji režanj hipofize izlučuje TSH (tireotropni hormon). Pod utjecajem TSH štitnjača izlučuje hormone T3 i T4. U slučaju slabljenja funkcije štitnjače TSH se pojačano izlučuje, a obrnuto je u slučaju pojačanog rada štitnjače. Tada se izlučivanje TSH smanjuje.

Poremećaj rada štitnjače može se manifestirati u bilo kojoj dobi djece i odraslih. Ako se javlja već intrauterino, nakon poroda dolazi do zastoja u mentalnom i psihomotornom razvoju. Zbog toga se kod sve novorođene djece radi probir na hipotireozu. Poremećaji rada štitnjače javljaju se kao hipotireoza i hipertireoza.

Hipotireoza označava slabiji rad štitnjače. Nastaje zbog nedovoljne produkcije hormona štitnjače (T3 i T4).   Radi se o jednoj od najčešćih endokrinoloških bolesti u dječjoj dobi. Kod stečene hipotireoze bolest se očituje kasnije u djetinjstvu, a simptomi su blaži. Najčešći je zaostatak u rastu, dozrijevanju kostiju i nicanju zubi, a poslije i u spolnom razvoju. Koža je suha i perutava, djeca ne podnose hladnoću, umorna su i pospana, imaju zatvor, debljaju se. Dijagnoza se postavlja temeljem nalaza sniženih FT3 i FT4 uz povišen TSH.

Hipertireoza je stanje ubrzanog metabolizma cijelog organizma zbog pojačane produkcije tiroidnih hormona. U dječjoj dobi najčešći uzrok hipertiroidizma je Gravesova bolest. Pacijenti postaju emocionalno labilni, nervozni, pojačano se znoje, imaju pojačan apetit, ali ne dobivaju na težini, ne podnose toplinu, imaju proljev, tremor (drhtavicu) i osjećaj slabosti. Štitna žlijezda je povećana, javlja se ubrzan rad srca, povišen arterijski tlak, imaju toplu i vlažnu kožu. U nekih bolesnika javlja se egzoftalmus (izbočenje očnih jabučica). U laboratorijskim nalazima vidimo povišene vrijednosti FT3 i FT4 uz snižen TSH. Hipertireoza se kod djece liječi tireostaticima,  propiltiouracilom ili metimazolom.

Limfocitni autoimunosni tiroiditis (Hashimotov tiroiditis). Radi se o čestoj bolesti štitne žlijezde u dječjoj i adolescentnoj dobi. Oko 5 puta je češći u djevojčica nego u dječaka. Početak bolesti je podmukao. Bolest spada u skupinu autoimunih bolesti, gdje imuni sustav organizma svojim mehanizmima uništava tkivo štitnjače.  Na početku se katkad može javiti kao hipertireoza. U kasnijem tijeku u pravilu se javlja hipotireoza. Tipičan laboratorijski nalaz kod ove bolesti je povišen titar antitireidnih protutijela. Ukoliko se radi biopsija u tkivu se nalazi limfocitna infiltracija štitne žlijezde. Nalazi TSH, FT3, FT4 odražavaju metaboličko stanje organizma (rijetko hiper, najčešće hipotireoza).

Struma: Svako povećanje štitne žlijezde zove se struma. Najčešće se javlja uslijed prekomjerog lučenja TSH koje se javlja kao kompenzacija na snižene hormone FT3 i FT4.

Dijagnostika bolesti štitnjače najčešće podrazumijeva laboratorijske nalaze i ultrazvuk štitnjače. Laboratorijski nalazi uključuju određivanje TSH, FT3 i FT4 (slobodni T3 i T4). U slučaju odstupanja u nalazima rade se i antitireoidna protutijela. Ultrazvukom određujemo veličinu i promjene u tkivu štitnjače. Ukoliko se UZV pretragom u tkivu štitnjače nađe sumnjiv čvor ili druge promjene radi se i biopsija (uzimanje uzorka tkiva).

Kada se javiti liječniku: U današnje vrijeme hormoni štitnjače često se rade kao dio probira ili u sklopu dijagnostičke obrade različitih poremećaja i stanja. Nalaze je svakako potrebo učiniti u slučaju da Vam dijete naglo počinje mršaviti ili se debljati, ima smetnje koncentracije, osjećaj lupanja srca, žali se na slabost, postalo je hiperaktivno ili ima promjene u ponašanju. Tu su i drugi simptomi koji nisu uvijek povezani sa bolestima štitnjače. Najčešće su to glavobolja, vrtoglavica, bolovi u prsištu, usporen rast i razvoj, odgođen ili ubrzan pubertetski razvoj. Djeca čiji roditelji imaju bolest štitnjače u većem su riziku od ostale djece da imaju probleme sa štitnjačom.

Liječenje /praćenje: Liječenje hipotireoze uključuje nadomjesnu terapiju sintetskim hormonom (L-tiroksinom, tvornički Euthyrox). Liječenje nadomjesnom terapijom obično se počinje kad postoje simptomi i kada je TSH povišen a hormoni FT3 i FT4 sniženi ili normalni.

Hipertireoza se liječi lijekovima koji usporavaju rad štitnjače. Lijekovi koji se primjenjuju u dječjoj dobi su  propiltiouracil ili tiamazol /tvornički Athyrazol/.                                                                                                      
Praćenje uključuje redovite kontrole nalaza TSH, FT3, FT4 koji nam daju uvid u učinak terapije i funkciju štitnjače. Na temelju tih nalaza korigira se terapija. Prognoza je neizvjesna. U većini slučajeva potrebno je dugotrajno uzimanje terapije. U vrlo rijetkim slučajevima izmjenjuju se epizode hipertireoze i hipotireoze. Stoga je potrebo redovito praćenje i kontrola nalaza.  

dr. Dejan Balažin

Leave a Reply

RADNO VRIJEME RADNIM DANOM OD 07:00 DO 21:00 SAT!

Poliklinika Adarta