Povišena tjelesna temperatura ili vrućica jedan je od najčešćih razloga posjeta pedijatru. Kad govorimo o vručici ne radi se o bolesti nego simptomu. Većinom nije opasna, a organizmu je koristan mehanizam za obranu od vanjskih uzročnika bolesti.

Definiramo je kao tjelesna temperatura > 38℃ rektalno, ili više od 37℃ aksilarno. Može se mjeriti i na drugim mjestima (u ustima, zvukovodu ili na koži čela). Mjeriti se može klasičnim ili digitalnim termometrom.

Povišena temperatura obično se javlja na početku bolesti, zajedno s ostalim početnim simptomima kao što su glavobolja, bolovi u trbuhu i ekstremitetima, opća slabost i mučnina, ponekad i povraćanje. Najčešće se radi o zaraznim bolestima.

S vremenom se postupno počinju razvijati specifični simptomi za pojedine bolesti kao što npr. grlobolja, uhobolja, povraćanje ili proljev, bolovi prilikom mokrenja, ovisno o bolesti koja će se razviti.

Iako smo na početku rekli da je povišena temperatura većinom bezazlena i korisna organizmu, u nekim situacijama treba biti oprezan. Koliko je dijete mlađe toliko su simptomi bolesti manje izraženi, veći je rizik od pogoršanja i komplikacija.

Povišena tjelesna temperatura kod male djece, novorođenčadi i djece do 3 mjeseca starosti može biti potencijalno opasno stanje pa je potrebno otići na pregled pedijatru.
Najčešće se vručica javlja uz infekcije gornjih dišnih putova kao što su prehlada, upala grla i uha, kašalj, zatim uz crijevne infekcije koje se manifestiraju povraćanjem, proljevom i bolovima u trbuhu. U ovim situacijama najčešći uzročnici su virusi. Jedna od češćih bolesti su i mokraćne infekcije, gdje uz povišenu temperaturu postoje bolovi u trbuhu i bolovi/pečenje prilikom mokrenja, a može se javiti i povraćanje. Mokraća ima promijenjenu boju i miris.

Razlozi za posjetu pedijatru

  • ukoliko temperatura traje dulje od 3 dana
  • izrazito visoka temperatura (>40℃), tresavica uz porast temperature
  • novorođenčad i manja djeca (do godinu dana starosti)
  • osip (žarko crveni osip koji se ne može izblijediti na pritisak)
  • bolovi u prsištu i otežano disanje, kašalj (moguća upala pluća)
  • jaki bolovi u drugim dijelovima tijela (uhobolja, glavobolja)
  • loše opće stanje djeteta, nemogućnost uzimanja tekućine
  • obilno povraćanje i/ili proljev – rizik za dehidraciju

Pregledom se kod Vašeg djeteta mogu pronaći žarišta infekcije/upale kao što su grlo,uho, pluća, ili utvrditi ostali znakovi bolesti (npr. lokalizacija bolnosti u trbuhu), analizirati izgled kožnih promjena, ili neki drugi znakovi.

Kod djece se po potrebi radi laboratorijska obrada. Uzima se uzorak krvi za analizu. Određuju se najčešće upalni parametri koji nam pomažu u razlučivanju bakterijske od virusne infekcije. Kod male djece i starijih sa simptomima kao što su bolovi u trbuhu i smetnje/bolovi kod mokrenja radi se analiza urina.

Po potrebi se mogu učiniti i mikrobiološki nalazi (bris ždrijela, mikrobiološka analiza urina).

Nakon pregleda i uvida u nalaze dobiva se jedan potpuniji uvid u kliničku sliku, tijek bolesti, određuje se terapija. Kod ozbiljnijih situacija potrebno je i bolničko liječenje.

Terapijske mjere

Najvažnije je držati temperaturu pod kontrolom. To znači da treba snižavati temperaturu u situacijama kad prijeđe 38,5 C. Nije nužno, čak je i štetno da inzistiramo na normalnoj tjelesnoj temperaturi kad je dijete bolesno. Vručica je mehanizam kojim se organizam bori protiv uzročnika bolesti i simptom je kojeg nastojimo ublažiti. U rijetkim slučajevima ovo nije pravilo (febrilne konvulzije, neke druge rijetke bolesti).

Od lijekova najčešće koristimo paracetamol i ibuprofen. Važno je davati punu dozu lijeka, a može se kombinirati i sa ostalim fizikalnim mjerama (tuširanje mlakom vodom). Doza paracetamola je 10-15 mg po kilogramu tjelesne mase, može se ponavljati svakih 4-6 sati. Doza ibuprofena je 5-10 mg po kilogramu tjelesne mase, može se ponavljati svakih 6-8 sati. Ovi lijekovi mogu se i kombinirati. Ako se utvrdi postojanje bakterijske infekcije daju se antibiotici. U slučaju teže kliničke slike, jače dehidracije ili lošeg općeg stanja djeteta potrebno ga je uputiti u bolnicu.

RADNO VRIJEME RADNIM DANOM OD 07:00 DO 21:00 SAT!

Poliklinika Adarta