Novosti

Biti trudnica u vrijeme kad je svaka vijest ona o koronavirusu je teško, a biti trudnica u terminu u vrijeme globalne pandemije, još je teže!

Što pregled terminske trudnice uključuje?

– Kod svakog pregleda trudnica se izvaže, izmjeri joj se krvni tlak i test trakom provjeriti mokraća zbog mogućih prisutnosti glukoze, proteina ili eritrocita
– Ultrazvučni pregled
– Bimanualni pregled, eventualno i pregled u spekulima
– Nadziranje stanja fetusa nakon navršenih 38 tjedana trudnoće CTG-om (kardiotokografija), odnosno zapisom kojim istovremeno bilježimo srčanu akciju fetusa i aktivnost maternice majke
– Amnioskopija (pregled plodne vode) ukoliko je potrebno
– konzultacije sa doktorom o svim nedoumicama vezanim za trudnoću ili sam porod

Što je CTG?
CTG (kardiotokografija) je dijagnostička metoda praćenja stanja fetusa pomoću grafičkog prikaza aktivnosti srca ploda te intenziteta i trajanja trudova tijekom trudnoće i porođaja. Ovom metodom se očituju stezanje maternice i otkucaji srca ploda.

Kada se izvodi CTG?
CTG se obično radi u trećem tromjesečju trudnoće, 37/38 tjedan trudnoće po potrebi i ranije kako bi se provjerili bebini otkucaji srca. Korištenjem CTG testa provjerava se bebino stanje u maternici te prima li beba dovoljno kisika preko posteljice.

Kako se izvodi CTG?
Oko trbuha trudnice postavlja se remen s dvije sonde koje omogućavaju da se na CTG zapisu prate kontrakcije maternice majke i registriraju otkucaji srca ploda.
Uređaj impulse pretvara u signale, prikazuje ih na monitoru i bilježi na posebnom pokretnom papiru. Na osnovu ispisanih linija očitava se temeljna srčana frekvencija ploda, njena varijabilnost te promjene u odnosu na fetalne pokrete i trudove.

Kako se pripremiti?
Za CTG nije potrebna nikakva posebna priprema. Pregled je potpuno bezbolan te bezopasan za Vas i dijete.

Što je amnioskopija?
Kod trudnica koje su u terminu kada je vrat maternice već otvoren liječnik pregledava plodnu vodu amnioskopom, kako bi procijenio zrelost fetusa i jel li fetus na neki način ugrožen. Plodova voda je do 38.tjedna trudnoće potpuno prozirna, te kako se bliži terminu postaje mliječna, to je fiziološka pojava i označuje zrelost fetusa.
Potpuno je neinvazivan i bezbolan pregled i može se ponavljati mnogo puta.

Kako izgleda amnioskopija?
To je pregled plodove vode kroz cervikalni kanal posebnim tubusima i pod hladnim svjetlom. Sastoji se od uvođenja metalnog tubusa kroz rodnicu, već dijelom otvoren vrat maternice, sve do plodnih ovoja.
Tubus koji se koristi je na vanjskom dijelu nešto širi, a tamo se nalazi i priključak svjetla koje omogućuje promatranje donje strane plodnih ovoja i plodne vode.
Ovim pregledom promatra se izgled, boja i količina plodove vode.

Što govore rezultati amnioskopije?
Na osnovi izgleda i količine plodne vode procjenjuje se stanje ploda.
Kod fetusa prije 38 tjedana gestacije plodova voda je posve prozirna. Zbog fiziološke manjkavosti posteljice koja dolazi krajem trudnoće, kod fetusa nastaje veća ponuda kisika od potrebe što uzrokuje fiziološke znakove. Dolazi do ljuštenja površinskih slojeva kože i sirastog maziva koji prekriva kožu fetusa. To čini plodovu vodu mutnom, tj. mliječnom i neprozirnom. Amnioskopija jednostavnim pregledom daje informaciju je li plodova voda postala mliječna i je li trudnoća u terminu.
– Ako je štednja kože radi veće ponude kisika izraženija, dolazi i do peristaltike crijeva pa plodna voda može postati zelena. Nerijetko se dogodi da fetus, zbog hipoksije ispusti mekonij koji čini plodovu vodu zelenom. Ako trudnica napravi amnioskopiju u pravo vrijeme, može se prepoznati ugroženost fetusa i poduzeti postupke kako bi se trudnoća završila.

Pregledi kod u privatnim poliklinikama?
Sve češće nam ritam života nameće da odaberemo posjetiti privatnog liječniku. U Hrvatskoj kao i u svijetu raste broj privatnih poliklinika, te trend odlaska kod istih. No mnogi još uvijek mišle da je odlazak u privatne poliklinike rezerviran samo za one „dubljeg džepa“, i često ni ne pomišljajući primjerice svoju trudnoću prepustiti u ruke jednom od liječnika i stručnjaka privatnih poliklinika.
Istina je da usmjerenost na pacijenta i individualni pristup, te dobar odnos sa liječnikom, brz dolazak na red i još mnoštvo drugih stvari imaju svoju cijenu, ali isto tako i zbog sve većeg tržišta, privatne poliklinike postaju sve dostupnije sve većem broju ljudi.
Bilo u državnim ili privatnim poliklinikama nadzor u trudnoći jako je bitan za ostvarenje zajedničkog nam cilja, a to je rađenje zdravog djeteta i dobro stanje majke. Bitna je suradnja između liječnika ginekologa i buduće majke, kao i individualan pristup svakoj trudnici jer svaka trudnoća je posebna na svoj način, te zahtijeva i takav pristup.

Za sva druga pitanja, te termine za preglede stojimo Vam na raspolaganju

Vaš Adarta team!

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta