Novosti

Prehrana i dodaci prehrani koji podižu imunološki sustav 3/3

3. Dodaci i proizvodi koji vjerojatno ne pomažu kod Koronavirusa i mogli bi biti opasni

Jabučni ocat

Neke objave na društvenim mrežama tvrde da grgljanje octom može eliminirati koronavirus u grlu prije nego što dospije u pluća. Iako sve sorte octa, uključujući jabučni ocat, sadrže octenu kiselinu koja ima antibakterijska i antivirusna svojstva, nema dokaza da je grgljanje s octom korisno za sprječavanje ili liječenje prehlade, upale grla ili COVID-19. Također postoji zabrinutost za sigurnost korištenja octa na ovaj način. Redovita konzumacija jabučnog octa može uzrokovati gubitak cakline zuba i nisku razinu kalija u krvi.

Ocat se može koristiti za čišćenje površina, ali nisu djelotvorno sredstvo za dezinfekciju kao izbjeljivač. Do sada nijedno istraživanje nije dokazalo da čišćenje površina octom može uništiti SARS-CoV-2, a ocat nije naveden na trenutnom popisu proizvoda EPA koji ispunjavaju kriterije agencije za dezinfekcijska sredstva za virus. Ne kombinirajte ocat s izbjeljivačem ili vodikovim peroksidom, jer to može stvoriti otrovne pare.

Čudesne mineralne otopine” (natrijev klorit) i klorov dioksid

Čudesna mineralna otopina (koja sadrži 28% natrijevog klorita u destiliranoj vodi) i “setovi” klor-dioksida nisu rješenje za COVID-19 i opasni su za konzumiranje. Brojne web stranice i postovi na društvenim medijima promoviraju ove proizvode u borbi protiv koronavirusa. Na primjer, na svojoj web stranici prodavačica Kerri Rivera oglašava Miracle Mineral Solution (MMS) kao “tajno oružje” u borbi protiv koronavirusa i sprečavanje napredovanja bolesti. (Zabranjeno joj je u državi Illinois 2015. godine davati bilo kakvu raniju tvrdnju da MMS može izliječiti autizam.) korištenje ovih proizvoda nije dokazano da sprečavaju ili liječe koronavirus.

Ti proizvodi obično sadrže otopinu natrijevog klorita koju treba pomiješati s limunskom kiselinom, kao što je limunov ili limetin sok, ili drugom kiselinom prije pijenja, ili se prodaju s “aktivatorom limunske kiseline”. Međutim, dodavanjem kiseline natrijevom kloritu nastaje klor dioksid, sredstvo za izbjeljivanje. Natrijev klorit i klor-dioksid aktivni su sastojci u dezinfekcijskim sredstvima te ih se ne smije gutati jer mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev i simptome jake dehidracije. Takve reakcije nisu dokaz da proizvod “djeluje”, kako tvrde neke web stranice. Godine 2016., ABC-ovi 20/20 detaljno su opisali slučaj žene koja je umrla satima nakon konzumiranja tekućine Miracle Mineral Solution, što je, ženin suprug vjerovao, možda uzrokovalo njenu smrt.

Snažno upozorenje FDA u 2019. godini savjetovalo je da potrošači Miracle Mineral Solution „piju bjelilo“ i kaže: „Ako pijete„ Miracle “ili„ Master “mineralnu otopinu ili druge proizvode natrijevog klorita, odmah prestanite.“

Koloidno srebro

Koloidno srebro (otopina sa česticama srebra) ima antiseptičko (dezinfekcijsko) djelovanje na površinama, a nekoliko tvrtki promoviralo je prevenciju ili liječenje koronavirusa. Međutim, nije dokazano da konzumiranje koloidnog srebra sprječava ili liječi koronavirus, te da postoje ozbiljni potencijalni rizici koje može uzrokovati.

Agencije su naglasile da “trenutno ne postoje cjepiva, tablete, napitci, losioni, pastile ili drugi proizvodi na recept ili bez recepta koji se mogu liječiti ili izliječiti od koronavirusne bolesti 2019. (COVID-19).”

Zaključak

Iako nekoliko dodataka potencijalno može umanjiti simptome prehlade ili gripe, niti jedan ne može spriječiti infekciju koronavirusom ili bilo kojim drugim virusom. Bez obzira na to uvijek je dobro i treba težiti da budemo u što boljoj poziciji za borbu protiv infekcije. Osim što je potrebno raznoliko se hraniti i dovoljno spavati, najsigurniji način da to učinite s dodacima je da unosite dovoljno vitamina C, vitamina D i cinka, jer su svi oni važni za dobro funkcioniran imunološki sustav. Kao što je gore opisano, to se obično može učiniti s namirnicama i / ili suplementima (ili, za vitamin D, dovoljno izlaganja suncu ako možete izlaziti na sunce duže vrijeme svaki tjedan.

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta