Stiglo je ljeto. I stari godišnji odmori. I u bolnici se kao i u svakoj drugoj državnoj tvrtki u zadnji čas koriste nepotrošeni dani godišnjih odmora brižljivo čuvanih za eventualne hitne slučajeve. Kada nedostaje dio kolega na poslu lažan je dojam kao da je svaki dan vikend što jasno demantiraju pune čekaonice i odjeli. Radim nedjeljnu jutarnju vizitu nakon dežurstva u Odsjeku patologije trudnoće, popularno zvanog 4. kat i kao i svaki drugi radni dan susrećem se sa uobičajenim pitanjima. Nakon pregleda terminske trudnice, uslijedi jedno od uobičajenih pitanja.

Doktore, kad ću se ja “otvoriti”? – upita ona – “Jučer mi je prošao termin, a još sam zaprta…” – konstatira pomalo žalosno i zabrinuto.

“Ivana, s Vašom trudnoćom je sve u najboljem redu – odgovaram – nije takva rijetkost da trudnici prođe termin a da još nije sve spremno za porod. Za trudnicu kažemo da je u terminu od navršenih 37 tjedana pa sve do 42 tjedna trudnoće – nastavim sa izlaganjem – statistike kažu da svega oko 6% rodilja rađa baš na termin. Sve ostale rađaju prije ili poslije.»

“Pa da – sad već mirnije konstatira Ivana – i moja mama je rekla da me je rodila 2 tjedna poslije termina. No gotovo sve trudnice koje znam su još prije termina bile barem za prst otvorene, pa me to brine. A i moje doma! Eh, kaj mogu kad moj maleni još ne želi van…” – veli pomalo tužno.

Zaključujem da joj moram razbiti famu oko toga da dijete odlučuje kad će se poroditi pa nastavim – “Puno se različitih zbivanja događa s majkom kada je u terminu trudnoće. S jedne strane, dijete dodatno sazrijeva u zadnjim danima prije početka trudnova a isto tako mora sazrijeti i maternica kao i grlić maternice da bi započeo porod u optimalno vrijeme. Zatim iz Vašeg mozga mora krenuti, da ga tako nazovemo DRIP.”

“Pa kaj nije drip ono što nam dajete u rađaonici?” – začuđeno će Ivana.

Vaši trudovi upravo kreću Vašim vlastitim dripom kojeg stvara mozak. Idealno je da kad je sve zrelo – i dijete i maternica – krenu i trudovi. No nije uvijek tako. Zato i neke žene dugo osjete one pripremne trudove koji vremenom postanu regularni, barem 1 u 10 minuta a druge opet dobiju najednom jake, pravilne trudove i ubrzo završe u rađaonici. Kada se dogodi da rodilja ima nedovoljno učinkovite trudove ili je iz nekog drugog razloga bitno da porod dobro napreduje, onda joj mi dajemo drip – što nije ništa drugo nego ista tvar koju u idealnim uvjetima buduća majka u dovoljnoj količini ima u sebi – razlika jest da ta bitna tvar u dripu kojeg mi dajemo je laboratorijski stvorena. Sigurno je da kad je sve idealno “zrelo za porod” rodilji su dovoljni i osrednji trudovi da porod dobro napreduje. Ukoliko nije sve optimalno “porihtano”, događa se da krenu regularni trudovi pri čvrstom i nezrelom grliću maternice.

Puno je različitih nijansi i kombinacija koje neposredno prije poroda ili u porodu mogu odigrati. Neke žene kao da dobiju prave trudove koji traju 2-3 sata, a onda trudovi nestanu. Čak se uz te trudove i malo «otvore». Službena medicina za ta zbivanja ima naziv: Dolores spurius iliti – lažni trudovi. Zato se događaju razne situacije koje rodilje zbunjuju – tipa – “… primili su me u rađaonu i rekli su mi da ću s ovakvim trudovima brzo roditi, a onda je sve stalo, pa su me premjestili na 4. kat. A doma – drama! Svi u brizi, da se možda nešto ne komplicira, pa kad ću ja konačno roditi!” i slično…

Najinteresantnije su situacije kada su rodilje uvjerene da ih mi možemo poroditi a iz nekog se razloga to ne događa. Primjerice – “…primili su me u rađaonu, nakon nekog vremena su trudovi stali i naravno da sam bila ljuta kad su me premjestili na 4. Kat umjesto da mi daju drip i da se to riješi – tako se brzo porodila i moja kuma i sestra, zakaj ne i ja? A da, bili su drugi doktori…”

Kod terminske trudnice postoji cijeli niz pokazatelja koji nam pomažu u procjeni da li je sve zrelo za porod ili ne. Grlić maternice može biti tvrd, dijelom smekšan ili potpuno smekšan. Zatim, može biti okrenut straga, što ne govori o skorom porodu, postavljen u sredini ili orjentiran prema naprijed, izlazu iz porođajnog kanala što je najidealnije. Nadalje, može biti dug cijeli članak prsta, djelomično skraćen ili potpuno “nestao”, pretvoren u donji dio maternice koji zovemo donji uterini segment. Taj dio maternice je od posebne važnosti za procjenu zrelosti odnosno spremnosti za porod. On može biti potpuno nezreli, debeli, zatim umjereno stanjen ili jako stanjen, što je najoptimalnije. I da ne zaboravimo na kraju trudove koji se često povremeno javljaju na različite načine, kao probadanja, bolovi u križima, pritisak na stidnu kost, pa mijenjaju svoju narav i slično. I da, sve te promjene se često ne odvijaju “kao po špagi” – onako najidealnije. Malo sazrije jedna komponenta, malo druga, malo koja manja serija kontrakcija to ubrza. I naravno, postoji još nekoliko razlika ukoliko govorimo o prvorotki ili ženi koja je već prije rodila.

I sad zamislite kad bi mi ginekolozi ovakvim podacima bombardirali svaku trudnicu s željom da joj što bolje prenesemo kakva je VJEROJATNOST kada će ona roditi? Vjerujem da bi bilo više štete i brige nego koristi. A kad se tu uplete i nestrpljenje trudnice, ljudi oko nje koji je svaki čas zivkaju s pitanjem je li rodila, katkada imam osjećaj da današnjim rodiljama nije lako ostati dovoljno pribranima u tim zadnjim danima trudnoće. No u konačnici, roditi je tako prirodna stvar i prije ili poslije priroda učini svoje, što god mi i kako god procjenjivali ili planirali.

Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna.

RADNO VRIJEME RADNIM DANOM OD 07:00 DO 21:00 SAT!

Poliklinika Adarta