Rak jajnika je maligna bolest koja nastaje u jajniku, a u istu kategoriju spada i rak jajovoda i peritoneuma (pokrova trbušnih organa). Vodeći je uzrok smrti među svim ginekološkim malignomima.  Najveći dio zloćudnih tumora jajnika podrijetla su iz epitelnih stanica koje oblažu jajnik, tzv. rak ili karcinom jajnika. 
Svake se godine u Hrvatskoj rak jajnika dijagnosticira kod više od 400 žena. Simptoma u ranoj fazi bolesti gotovo i nema, javljaju se kasno te se u 3/4 slučajeva otkriva u poodmaklom stadiju. Prognoza bolesti se bitno popravlja ranom dijagnostikom i što ranijim započinjanjem liječenja.

Bitno je obavljati redovite ginekološke preglede. Obratite nam se s povjerenjem!

Tradicionalno korišten tumorski marker u ginekološkoj onkologiji je Ca125.
Tumorski marker Ca125 određuje se u krvi te ima kliničko značenje u dijagnostici i praćenju liječenja karcinoma jajnika.
Njegov najveći nedostatak prilikom postavljanja dijagnoze karcinoma jajnika je nedovoljna specifičnost koja kao posljedicu ima veliki broj lažno pozitivnih rezultata.
Povišene vrijednosti Ca125 mogu se naći za vrijeme :menstruacije, trudnoće, dobroćudnih cista jajnika, endometrioza, fibroma jajnika. 
Istovremeno klinički značaj razine Ca125 je bitan u prognozi i tijeku bolesti jer se koncentracija smanjuje tijekom oporavka nakon terapije, dok ponovna pojava i pogoršanje bolesti rezultiraju povećanjem koncentracije Ca125.

No istovremenim određivanjem razine Ca 125 i HE 4 (Humani epididimalni protein 4,koji se pojačano eksprimira u tkivu karcinoma jajnika)  može se odrediti ROMA indeks (statistička vrijednost kojom se procjenjuje rizik za razvoj karcinoma jajnika, potrebno je znati da li je žena u premenopauzi ili postmenopauzi).
Ova pretraga se radi prema preporuci liječnika prije početka terapije karcinoma jajnika te za vrijeme i nakon liječenja, kada pregled transvaginalnim ultrazvukom ili pozitivna obiteljska anamneza (karcinom dojke ili jajnika u užoj obitelji) ukažu na povećan rizik karcinoma jajnika.

Za sva dodatna pitanja i informacije stojimo Vam na raspolaganju!

Vaš Adarta team!

RADNO VRIJEME RADNIM DANOM OD 07:00 DO 21:00 SAT!

Poliklinika Adarta