Drage naše,

u nastavku su navedeni kratki koraci za samopregled dojki, koji je jedan od prvih koraka za rano otkrivanja promjena, koje mogu biti dobroćudne, ali nažalost i zloćudne.
Ne iziskuje puno vremena, a može spasit život.

Kliko često se moraju pregledavati dojke?

Jedanput mjesečno je dovoljno i oduzima svega nekoliko minuta. Prije i za vrijeme menstruacije dojke su obično povećane, napete i bolne pa je najbolje pregledavati dojke 5 do 7 dana nakon menstruacije.
U kasnijoj dobi, kad prestanu menstruacije treba naći kakav drugi podsjetnik, npr. svaki prvi dan u mjesecu.

Samopregled dojki:

Tuširanje je idealna prilika da se obavi samopregled.
Prvo je potrebno nasapunati cijelo tijelo. Važno je da dojke i ruke budu mokre od pjene za kupanje, jer je bitno da klize po površini kože dojke prema uputstvu. Zamislite dojku kao krug podijeljen na 4 dijela. Ispružene prste ruke premještajte nježno preko svakog dijela dojke. Koristite desnu ruku za pregled lijeve dojke, lijevu ruku za pregled desne dojke. Provjerite postoji li neki tvrdi čvor ili zadebljanje. Pažljivo provjerite ima li ikakvih promjena u odnosu na raniji pregled dojki.

Možete i stati ispred ogledala, staviti ruke na bokove, da se zategne koža grudi i gledati postoje li kakve promjene na dojci; svaka žena poznaje svoje dojke i vrlo lako uoči neku promjenu – obratite pozornost na brazde, sekreciju- iscjedak ukoliko postoji.

Zatim stavite ruke iznad glave, također dolazi do zatezanja kože i tada gledamo promjene. Kružnim pokretima krećemo se s gornjeg djela dojke, pa sve do bradavice, te vidimo da li ima sekreta. Sekret je učestao, te ne mora značiti ništa alarmantno, ali treba obratiti pozornost, da ne bi bio sukrvav, krvav, te se tada treba obratiti liječniku.

Samopregled se može obaviti u ležećem položaju – staviti jastuk pod desno rame, a desnu ruku iznad glave. Ispruženim prstima lijeve ruke nježno pritiskajte desnu dojku malim kružnim pokretima krećući se okomito ili kružno po cijeloj dojci. Koristite najprije vrlo nježni, potom srednji i na kraju čvrsti pritisak. Stisnite srednje čvrsto bradavicu, provjerite iscjedak i izrasline na bradavici i areoli. Boju iscjetka provjerite na bijelom papiru ili maramici. Kada ste gotova, premjestite jastuk pod lijevo rame i podignite lijevu ruku iznad glave. Ponovite ove korake desnom rukom na Vašoj lijevoj dojci.

Nakon dojki opipavamo pazušnu jamu, te prostor između ključne kosti, s unutarnje i vanjske strane.

Na šta treba obratiti pozornost?

1. Na promjene oblika i veličine dojke
2. Na kvržice i zadebljanja u dojci ili nabranost kože
3. Na iscjedak iz bradavice koji se javlja samo iz jednog otvora na bradavici (krvavi, smeđi ili jantarnožute boje)

Samopregled je tek prvi korak u brizi za svoje zdravlje. Barem jedanput na godinu potrebno je javiti se na stručni pregled dojki kod specijaliste za bolesti dojke koji će klinički pregled obavezno nadopuniti ultrazvukom i/ili mamografijom ovisno o potrebi.

Oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke. Vodeći je javnozdravstveni problem u Republici Hrvatskoj, najčešća je zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu. Manifestira se pojavom nove tvorbe u području dojke. Veliki napori ulažu kako u rano otkrivanje te bolesti, tako i u njenom liječenju.

Ukoliko kod Vas ili Vaših najmilijih postoji bilo kakav znak za zabrinutost, s povjerenjem se obratite našem stručnom timu radiologa.

Rezervirajte svoj termin već danas!

Vaš Adarta team.

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta