Seboreja je kronična upala kože na mjestima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće: vlasište, obrve, koža lica – između nosa i usta, koža oko pupka, središnji dijelovi prsnog koša, leđa, područje prepona i anusa.

Seboroični dermatitis javlja se u oko 2-5% ukupnog stanovništva. Dobne skupine u kojima se najčešće javlja su dojenčad do 3. mjeseca života, odrasli, ali i kod starijih osoba. Bolest je nešto češća u muškog roda.

            Seboreja kod djece se javlja u prva 3 mjeseca života te je češća kod beba koje imaju povećanu tjelesnu težinu i hrane se umjetnim mlijekom. Smatra se kako se pojačana produkcija loja javlja zbog djelovanja majčinih hormona koji su posteljicom prešli u krvotok djeteta.
            Promjene kod djece započinju na kosi to jest u vlasištu – pojavom masnih žutih ljusaka-tjemenica. Nakon skidanja tejemenica može biti prisutno crvenilo kože.
            Seboreične promjene se zatim šire na lice, iza ušiju, na područja između nosa i usta, a nalaze se često i u naborima kože. U 3. i 4. mjesecu života promjene se spontano povlače.

Do 50 % odraslih pati od peruti i žućkastih ljuskica koje otpadaju s vlasišta, a velik broj također ima poteškoće s upalom vlasišta.

Simptomi kod odraslih nastaju postupno, a promjenama su najčešće zahvaćena seboroična područja kože: vlasište, lice, koža oko nosa i usta, područje iza ušiju, središnji dijelovi prsa i leđa, koljena i laktova. U vlasištu se očituje kao pojava žarišta različite veličine i oblika (ružičasto-crvene boje) koja su prekrivena blijedo-žutim ljuskama. Popratno je moguća pojava svrbeža.

Kod odraslih osoba je seboreja uzrokovana stresom koji povećava lučenje loja, a osim toga seboreja vlasišta može biti uzrokovana i:
–          prečestim pranjem kose,
–          korištenjem agresivnih šampona,
–          klimatskim promjenama,
–          neuravnoteženom i nezdravom prehranom

Najčešći simptomi seboroičnog dermatitisa uključuju:
–          Ljuskice – bijele ljuske koje se ljušte ili žućkaste, masne koje prianjaju uz kožu, poznatije kao prhut,
–          Lezije u koži,
–          Plakove koji pokrivaju veliku površinu kože,
–          Masnu kožu,
–          Svrbež kože – stanje može postati ozbiljno ako se koža inficira, što uzrokuje daljnji svrbež i potencijalno krvarenje uslijed češkanja,
–          Blago crvenilo,
–          Kosa može ispadati.


Liječenje seboroičnog dermatitisa

U terapiji protiv seboroičnog dermatitisa koriste se antimikotički pripravci, koji imaju protugljivično djelovanje, a uz to su iznimno korisni razni gelovi, šamponi i kreme na bazi sumpora, salicilne kiseline, cink – piritroina…

U prehrani bi trebalo izbjegavati koncentrirane ugljikohidrate, jako začinjenu hranu i masti, a preporučuje se hrana bogata vlaknima te uzimanje dodataka esencijalnih masnih kiselina i vitamina E.

Bolest ima tendenciju vraćati se, stoga liječenje može biti naporno i dugotrajno. Ako patite od seboroičnog dermatitisa – najbolje bi bilo kada biste se jednostavno pomirili s tim da će stanje trajati jedno izvjesno vrijeme prije nego se simptomi povuku.

Kod nas u poliklinici Adarta možete obaviti specijalistički dermatološki pregled te se posavjetovati s liječnicom dermatologinjom ukoliko imate problema s kožom.

Za sve ostale infomacije, stojimo Vam na raspolaganju.

Vaš Adarta team 🙂

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta