Novosti

U prvoj godini života događaju se najveće promjene u životu djeteta, a rast i razvoj najvažniji su pokazatelj po kojem se procjenjuje zdravlje djeteta, a prate se na periodičkim sistematskim pregledima. Tijekom prve godine života provodi se šest sistematskih pregleda (prvi pregled, učini se već u rodilištu, potom s 1 mjesec, s navršena 2, 4, 6, 9 mjeseci djeteta i oko prvog rođendana). Na sistematskom pregledu učine sva potrebna mjerenja (visina, tjelesna težina, opseg glave), koja se usporede s normalama za spol i dob, kao i s ranijim vrijednostima kako bi se pratio rast i razvoj djeteta.

Dijete se pregleda i po svim organskim sustavima (glava i vrat, dišni sustav, srce, trbuh, spolovilo, koža, koštani i zglobni sustav).
Važan dio svakog pregleda je procjena djetetovog psihomotorinog razvoja, odnosno ostvaruje li u određenoj dobi one vještine koje su za tu dob očekivane. Vrlo je važno od najranije dobi pratiti i komunikaciju djeteta s okolinom i razvoj govora. Pravovremenim zamjećivanjem odstupanja od normalnog rasta i razvoja i ranom intervencijom može se polučiti veliki napredak koji je bolji što je dijete ranije počelo sa stimulacijom.

U prvoj godini je iznimno brz rast mozga, koji se indirektno prati prema opsegu glave, stoga je mjerenje opsega glave obavezan dio svakog pregleda. Mjeri se i kolika je velika fontanela, kako bi se reagiralo u slučaju preranog zatvaranja. Pregleda se koža te se daju savjeti o njezinoj njezi i promjenama koje se mogu javiti u pojedinim etapama novorođenačke i dojenačke dobi. Dalje se pregledava dijete od glave do pete, oblik glavice, oči, uši, nos, usna šupljina, štitnjača, gibljivnost vrata. Obavezno se poslušaju srce i pluća, pregleda trbuh, kod prvog pregeda i pupak – da li je otpao pupčani bataljak, ima li pupčane kile, izgled pupčane ranice. Obavezno se pregleda spolovilo – kod dječaka neizostavno je provjeriti jesu li testisi u skrotumu.

Gledaju se ekstremiteti, kralješnica, gibljivost zglobova, posebno kuka. U dobi 6 – 8tj. savjetuje se učiniti ultrazvuk kukova kako bi se procjenio razvoj zgloba kuka koji se ne može u potpunosti ispitati samo kliničkim pregledom. Naime ako se pravovremeno ustanovi prirođena displazija („iščašenje“) zgloba kuka, ista se može u potpunosti ispraviti konzervativnim tretmanom, a bez operacije, što se ne može učiniti ako se propusti dragocjeno vrijeme.

U ležećem, pa potrbušnom položaju, pri povlačenju za ručice, u vertikalni i horizontalni položaj promatra se djetetov motorički status. Ispituje se i prisutnost pojedinih refleksa i funkcija šake, tj. kako se razvija sposobnost hvatanja predmeta.
Tijekom prve godine dijete postupno iz ležećeg položaja preko sjedećeg ide do uspravljanja: prvo kreće samo pridizanje glavice, zatim sposobnost okretanja, usvajanje sjedenja između 6. i 8 mj., iza toga puzanje i ustajanje prema prvim koracima. Socijalni razvoj je intenzivan i počinje kratkotrajnim fiksiranjem pogledom u novorođenačkoj dobi, dalje sve boljim praćenjem i uspostavljanjem komunikacije s okolinom, smješkanjem, pokazivanjem interesa za ljude i igračke, raspoznavanjem bližnjih od stranaca. Dijete se i glasovno razvija od gugutanja do prvih slogova, a krajem 1. godine i prvih smislenih riječi. Na svakom od nabrojenih pregleda ocjenjuje se što je dijete usvojilo i je li to uredu u odnosu na dob.

Prati se i razvoj zubića, koji ima vrlo velike fiziološke varijacije, najveći broj djece dobije prvi zubić između 5 – 9mj. i u dobi godine dana ima oko 6 – 8 zubi.

U ovom periodu važno je i savjetovanje roditelja o prehrani, dojenju, uvođenju nadohrane te dodataka vitamina D u svrhu antirahitične profilakse i potrebe nadomjestka željeza uslijed vrlo česte anemije koja prati ovo razdoblje ubrzanog rasta djeteta. Unos željeza majčinim mlijekom ili adaptiranim mliječnim pripravkom često ne može zadovoljiti povećane potrebe tijekom intenzivnog rasta i razvoja djeteta te se uz sistematski pregled u dobi od 6 do 7 mjeseci rutinski vadi krv iz prstića i analizira kompletna krvna slika i željezo. Iznimka su djeca rođena prije vremena ili iz višeplodnih trudnoća, te ona koja su zbog nekih bolesti krvnog sustava podložnija razvoju anemije.

Obratite nam se s povjerenjem!

Vaš Adarta team!

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta