Novosti

Štitnjača: njezine bolesti, hormoni i antitijela

Bolesti štitnjače

Štitinjača stvara i izlučuje hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) koji reguliraju i potiču metaboličnu aktivnost svih stanica u organizmu. Hormon prednjeg režnja hipofize, tireotropni hormon, potiče štitnjaču na stvarenje i izlučivanje hormona.
Hormoni štitnjače vrlo su složene građe, a uz ostale sastojke sadrže i jod. Ako je količina joda u hrani smanjena, stvara se manje hormona, a organizam nastoji to nadoknaditi povećanjem obujma žlijezde, pa tako nastaje guša. Zahvaljući obveznoj profilaksi jodom to jest jodiranje kuhinjske soli, gušavost je znatno reducirana, a negdje posve iskorijenjena.
Zbog pojačanog rada štitnjače razvija se hipertireoza, sa gušom ili bez nje.
Zbog smanjene funkcije štitnjače razvija se stanje poznato pod imenom hipotireoza, koja se također može pojaviti sa gušom ili bez nje.
U svim hrvatskim rodilištima radi se skrining novorođenčadi na kongenitalnu hipotireozu, kako bi se u slučaju iste što ranije započelo liječenje i tako spriječio razvoj teške mentalne retardacije i zastoja u rastu i razvoju djeteta.
Praćenje hormona štitnjače izrazito je važno u trudnoći. Štitnjača utječe na tijek trudnoće i porod te zdravlje novorođenčeta i majke nakon poroda. Poremećaji rada štitnjače mogu imati teške i trajne posljedice za dijete (mentalna retardacija).

Hipertireoza

Hipertireoza nastaje zbog povećane proizvodnje i izlučivanja hormona štitnjače u krv. Gotovo u svih bolesnika uzrok je u samoj štitnjači, ekstremno je rijedak uzrok u hipofizi ili u hipotalamusu.

Postoji više tipova hipertireoze:

  1. toksična difuzna gušavost s ezgoftalamusom ( ezgoftalamus= izbuljene oči) ili bez njega
  2. toksična gušavost jednog čvora (toksični adenom)
  3. toksična gušavost više čvorova (multidularna gušavost) te
  4. tireotoksikoza bez gušavosti

Točan uzrok hipertiroze nije dovoljno razjašnjen. Bolest se često javlja zbog dugotrajnog psihičnog opterećenja, zatim poteškoća i briga u životu, naglog hotimičnog smanjivanja tjelesne težine, ali smatra se, najčešći je uzrok autoimuni proces, koji u genetski osjetljivih osoba izazove neka infekcija.
Budući da je hormon štitnjače odgovoran za reguliranje metabolizma, njegova povećana količina poremetiti će normalne metabolične procese. Metabolizam se povećava, stvara se više topline i tjelesna temperatura je povišena. To opterećuje srčanožilni sustav pa srce ubrzano kuca. Apetit je odlučan, ali usprkos tome bolesnik mršavi, jer mu je zbog povećanog metabolizma povećana potreba za izvorima energije, drugim riječima potrebno mu je više hrane. Prisutno je žeđanje, razdražljivost, nervoza i nemir, loš san, drhtanje ruku te povećano znojenje.
Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze i kliničkog pregled, posebice su važni laboratorijski testovi T3 i T4, hormonalnog joda i drugih, te testova nagomilavanja radioaktivnog joda u štitnjači. Korisna je i citološka te ultrazvučna pretraga štitnjače.
Liječenje je internističko-> sa lijekovima te kirurško-> odstranjivanje štitnjače.

Hipotireoza

Hipotireoza je posljedica smanjenog stvaranja i izlučivanja hormona štitnjače. Zbog manje količine hormona smanjen je metabolizam usporena i smanjena izmjena tvari, smanjena je proizvodnja topline, usporen je rast i obnova tkiva. Uzrok primarne hipotireoze jest autoimuni proces, češći je u ženskog roda. Hipotireoza ovisi o deficitu hormona, trajanju bolesti te bolesnikovoj dobi.
Znakovi hipotireoze mogu biti: duševna i tjelesna tromoost, pospanost, zimogroznost, tvrdokorni zastoj stolice, promuklost. Koža je debela i hladna, suha i podbuhla, a dlakavost oskudna. Bolesnicu su obično dobre volje, ali neki su i razdražljivi.
Dijagnoza se postavlja na temelju laboratorijskih pretraga te fizikalnim pregledom pacijenta.
Liječenje hipotireoze uspješno se provodi davanjem hormona štitanjče. Lijek se konzumira doživotno.

Hormoni štitnjače
Dva osnovna hormona štitnjače su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Njihovu proizvodnju regulira hormon hipofize tireotropin (TSH). U slučaju da se smanji produkcija hormona T3 i T4 hipofiza proizvodi veću količinu TSH-a nastojeći stimulirati štitnjaču na pojačan rad. Ako štitnjača to ne može učiniti, razina TSH-a sve više raste što može dovesti do gušavosti (povećanja štitnjače).

Tiroidni stimulirajući hormon (TSH) izlučuje hipofiza, a zadatak mu je pobuditi štitnjaču na stvaranje i lučenje hormona.Razgradnja se odvija uglavnom u bubrezima, ali i u jetri, štitnjači te drugim organima. Hipofizno izlučivanje TSH je centralni regulacijski mehanizam hormona štitnjače. Njegovo određivanje se koristi kao početni dijagnostički test u procjeni funkcije štitinjače. Čak i vrlo male promjene u koncentracijama slobodnih hormona štitnjače izaziva velike promjene u razini TSH u suprotnom smjeru, tako da vrlo mali porast razine T4 ili T3 može biti dovoljno da potiskuje izlučivanje TSH, iako razine T4 i T3 mogu biti unutar normalnog raspona. Stoga je TSH vrlo osjetljivi i specifični parametar za utvrđivanje funkcije štitnjače te je naročito pogodan za ranu dijagnostiku ili isključivanje poremećaja u centralnom regulacijskom krugu između hipotalamusa, hipofize i štitnjače.

Tiroksin (T4) sintetizira se i izlučuje iz štitnjače pod djelovanje tireotropnog hormona (TSH). TSH stimulira izlučivanje hormona T3 i T4 u ovisnosti o koncentraciji tih hormona u krvi.
Najvažniji je proizvod štitne žlijezde. Integralni je dio osovine hipotalamus-hipofiza-štitnjača. Otpuštanje hormona štitnjače u krvotok javlja se po potrebi i pod utjecajem TSH. Određivanje T4 vrlo je važno u procjeni funkcije štitnjače. Koncentracija T4, a obično i T3, povišena je u primarnoj hipertireozi zbog pojačane funkcije štitnjače. Kako su povišene vrijednosti T4, tako se luči manje TSH. Smanjena koncentracija vezanog i slobodnog T4 nalazi se u primarnoj hipotireozi jer ih štitnjača manje stvara. TSH je u isto vrijeme povišen i to je najosjetljiviji pokazatelj primarne hipotireoze.
FT4 (slobodni tiroksin) je oblik T4 hormona koji nije vezan na protein, ujedno je aktivni oblik T4 hormona. Određivanje slobodnog tiroksina je važno u slučaju sumnje na poremećenu funkciju štitnjače. FT4 se gotovo uvijek određuje zajedno s TSH.

Trijodtironin (T3) je hormon štitnjače, zajedno s tiroksinom (T4). On je, zapravo, najodgovorniji za učinak hormona štitnjače na ciljna tkiva, jer snažnije djeluje 4-5 puta od T4. Uglavnom se stvara izvan štitnjače (i to uglavnom u jetri) iz T4 koji služi kao prohormon, a vrlo malo unutar nje. Pojačan rad štitnjače te povišena razina T4 uzrokuje i povišenu razinu T3 u krvi. Povišena razina T3 može se također naći u virusnom hepatitisu, karcinomu štitnjače, guši, hipertiroidizmu, T3 toksikozi, subakutnom tiroiditisu, Hashimotovoj bolesti, diabetesu mellitusu, posttraumatskom stresu, miasteniji gravis i cirozi jetre. S obzirom da se pretvaranje T3 iz T4 događa u jetri, svaka promjena u funkciji jetre može imati utjecaj na razinu T3 u krvi. Vrijednost T3 hormona u krvi označava ukupan T3, ft3 vrijednost slobodnog T3 u krvi. FT3 (slobodni trijodtironin) je oblik T3 hormona koji nije vezan na proteine. FT3 je aktivni oblik T3 hormona i čini otprilike 0,3% od ukupne količine T3. T3 (trijodtironin) je hormon štitnjače i zajedno s T4 (tiroksin) djeluje na metabolizam cijelog organizma. Oko 80% T3 nastaje iz T4 u ciljnim organima (primarno u jetri). Koristi se u dijagnosticiranju bolesti štitnjače pri određivanju T3 toksikoze i kod prepoznavanja rane faze hipertireoidizma.

Antitijela štitnjače:

Određivanje antitijela (anti-TPO, anti-Tg) provodi se za ispitivanje uzroka povećane štitne žlijezde (gušavosti), kao praćenje kada drugi rezultati štitnjače (TSH, T3, T4) pokazuju odstupanja od normalnih vrijednosti.

Određivanje antitijela štitnjače (engl. anti-thyroid peroxidase antibody->Anti TPO) važno je u dijagnostici autoimunih bolesti štitnjače. Anti TPO– antitijela na tiroidnu peroksidazu- je enzim koji sudjeluje u proizvodnji hormona štitnjače Povišeni nalaz se javlja kod hipotireoze, guše (strume), gotovo svih oboljelih od Hashimotove bolesti. Anti TPO ukazuje na neki od autoimunih poremećaja u radu štitinjače. U autoimunim poremećajima, vaš imunološki sustav stvara protutijela koja pogrešno napadaju normalno tkivo. Protutijela koja napadaju štitnjaču uzrokuju upalu i oštećuju funkciju štitnjače. Anti TPO i anti TG potrebno je odrediti ako vrijednosti hormona štitinjače odstupaju od normalnih vrijednosti, ukoliko su ultrazvučnim pregledom uočene promjene u tkivu štitinjače, te kod trudnica s povećanim rizikom za poremećaj funkcije štitinjače.

Antitiroglobulin antitijela (anti-TG) su usmjerena na tiroglobulin- sastavni dio stanica štitinjače. Tiroglobulin (Tg) je protein koji se stvara u folikulima štitnjače: zajedno s enzimom TPO (tiroidna peroksidaza), nužan je pri jodiranju L-tirozina i stvaranju hormona štitnjače T4 i T3. Tg i TPO su potencijalno autoantigeni. TG se u normalnim uvjetima ne izlučuje u krvotok. Međutim, oštećenja folikula štitinjače tijekom upalnih stanja (tireoiditisa i autoimunog hipotireoizma) ili ubrzani poremećeni rast tkiva štitinjače (što se može primjetiti u Gravesovoj bolesti) može dovesti do propuštanja TG u krv. To rezultira stvaranjem autoantitijela na TG (anti-TG) kod nekih pojedinaca.

U našoj poliklinici možete izvaditi krv na sve navedene hormone i antitijela štitnjače (TSH, T3, fT3, T4, fT4, anti -TPO, anti-TG) uz prethodnu narudžbu.

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta