Novosti

Štitnjača

Štitnjača (lat. glandula thyreoidea) je žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, leptirastog oblika. Smještena je na prednjem donjem dijelu vrata. Uloga zdrave štitnjače je proizvodnja i lučenje hormona trijodtironina (T3), tiroksina (T4) i kalcitonina.
Hormoni štitnjače neophodni su za normalno funkcioniraje organizma, rast i razvoj. Naše tijelo ima sustav koji održava stalnu količinu hormona štitnjače u organizmu. Ukoliko antitijela štitnjače ometaju ovaj proces može doći do kroničnih stanja i poremećaja povezanih s nedovoljnim hormonima štitnjače(Hipotitreoza) ili prekomjerne količine hormona štitnjače (Hipertireoza).

Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a posebno je česta u starijih osoba. Najčešći uzrok hipotireoze je kronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tireoiditis) koja nastaje zbog poremećaja imunološkog sustava uz genetsku predispoziciju. Može nastati nakon liječenja hipertireoze lijekovima koji koče stvaranje hormona štitnjače ili radioaktivnim jodom ili nakon operacije štitnjače. Uzrok hipotireoze može biti i manjak joda, poremećaj u stvaranju i izlučivanju hormona štitnjače, bolest hipofize odnosno hipotalamusa te smanjen periferni odgovor na hormone štitnjače.

U svim hrvatskim rodilištima radi se skrining novorođenčadi na kongenitalnu hipotireozu, kako bi se u slučaju iste što ranije započelo liječenje i tako spriječio razvoj teške mentalne retardacije i zastoja u rastu i razvoju djeteta.

Hipertireoza je stanje pojačanog stvaranja hormona štitnjače koje dovodi do povišene razine hormona štitnjače u krvi, a tireotoksikoza je širi pojam koji označava stanje povišene razine hormona štitnjače u krvi. Hipertireoza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a često se javlja u žena između 20. i 50.godine života. Najčešći uzrok hipertireoze je autoimuna bolest štitnjače (Basedowljeva ili Gravesova bolest, rijetko Hashimotov tireoiditis), a ostali češći uzroci su bolesti TSH receptora: toksična multinodozna struma i toksični adenom.

Određivanje antitijela (anti-TPO, anti-Tg) provodi se za ispitivanje uzroka povećane štitne žlijezde (gušavosti), kao praćenje kada drugi rezultati štitnjače (kao što su slobodni ili ukupni T3, slobodni ili ukupni T4 i / ili TSH) pokazuju odstupanja od normalnih vrijednosti.

Prvo se traži ispitivanje protutijela kako bi se pomoglo u dijagnosticiranju autoimune bolesti štitnjače i odvajanje od drugih oblika bolesti štitnjače.

Praćenje hormona štitnjače izrazito je važno u trudnoći. Štitnjača utječe na tijek trudnoće i porod te zdravlje novorođenčeta i majke nakon poroda. Poremećaji rada štitnjače mogu imati teške i trajne posljedice za dijete (mentalna retardacija).

Ako ste u kratkom vremenskom razdoblju primijetili neke od simptoma koji bi mogli biti povezani sa štitnjačom (naglo dobili ili izgubili na tjelesnoj masi, ako imate problema s koncentracijom, promjenama raspoloženja, osjećate se umorni) prekontrolirajte štitnjaču.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. I am text block.

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta