Oštećenje i gubitak sluha  sve su češći problem modernog čovjeka. Kako bi se oni spriječili te da bi se dobro liječila nagluhost, postoje pretrage koje služe za otkrivanje oštećenja slušnog puta, poput timpanometrije i tonske audiometrije.

Timpanometrija predstavlja objektivan test ispitivanja funkcionalnog stanja srednjeg uha kojim se prate promjene i problemi u srednjem uhu, prostoru iza bubnjića. Zasniva se na mjerenju tlaka zraka u šupljini srednjeg uha, pokretljivosti opne bubnjića i načina “rada” slušnih koščica. Bitno je naglasiti da se njome ne procjenjuje stanje sluha.

Timpanometrija je pogodna za ljude svih dobnih skupina, pogotovo za malu djecu jer nije potrebna njihova suradnja da bi se test proveo.

Što je moguće otkriti timpanometrijom?

Timpanometrija može pomoći u dijagnostici bolesti koje uzrokuju gubitak sluha, osobito kod djece. Pretraga može otkriti imate li:

  • tekućinu u srednjem uhu, 
  • upalu srednjeg uha (prisutnost/nakupljanje sekreta – gnoja),
  • tumor
  • loš kontakt između kostiju srednjeg uha,
  • problem sa Eustahijevom tubom (cijevčica koja povezuje gornji dio grla i nosa sa srednjim uhom),
  • uvećan treći krajnik (u gornjem dijelu grla koji začepi otvor Eustahijeve tube i posljedično povisuje tlak u srednjem uhu),
  • probušeni bubnjić.

Kako se provodi timpanometrija?

Timpanometrija je kratka i bezbolna pretraga koja sa sobom ne nosi rizik. Također, ne zahtjeva prethodnu pripremu i rezultati pretrage su vidljivi odmah nakon provedbe pretrage (pisani grafikon rezultata – timpanogram).

Prije pretrage liječnik otoskopom pregledava slušni kanal da bi potvrdio da nema ušnog voska ili stranih tijela koja bi spriječila put do bubnjića. Nakon toga, u slušni kanal se stavlja mala sonda. Samo postavljanje sonde te glasni zvukovi na početku mjerenja mogu biti neugodni, ali nisu bolni. Tijekom pretrage mjeri se pomicanje bubnjića kao reakcija na promjenu tlaka i zvuka.

Timpanogram je slikovni prikaz rezultata timpanometrije. Krivulja na grafu pokazuje koliko se zvuka koji je pušten u slušni kanal odbija o bubnjić i vraća do mikrofona. U zdravom uhu, kada se tlak u kanalu ne mijenja, najmanja je refleksija zvuka od bubnjića. Ako iza bubnjića postoji negativan tlak, optimalno područje provođenja zvuka postiže se tek kad u slušnom kanalu primijenimo negativan tlak. Ako je iza bubnjića tekući sadržaj, promjenom tlaka refleksija se ne mijenja, a krivulja timpanograma je ravna. Ako je bubnjić probušen, timpanometrija se ne može izvesti. U tom slučaju se uz pomoć sonde mjeri prohodnost Eustahijeve cjevčice.

Graf timpanograma ima krivulje: a, b ili c tipa.

  • Normalan timpanogram je “a“.
  • Tip “b” krivulje može govoriti u prilog tekućine u srednjem uhu, puknuća bubnjića ili tumora u srednjem uhu.
  • Krivulja tipa “c” povezuju se s negativnim tlakom u srednjem uhu koje nastaje kao posljedica ometene prohodnosti Eustahijeve cijevi.

Te krivulje ne daju konačnu dijagnozu već ih je potrebno koristiti zajedno s drugim dijagnostičkim metodama.

Liječnik može provoditi timpanometriju svakih nekoliko tjedana kroz nekoliko mjeseci kako bi bilježio promjene ili količine tekućine u srednjem uhu tijekom vremena.

Kako se pripremiti za timpanometriju?

Prethodna priprema, kako je već spomenuto, nije potrebna. Pretraga se mora obaviti u mirnom stanju, bez micanja, govora tijekom pretrage ili gutanja. Pomicanje može utjecati na rezultate testa. No, zapamtite da pretraga traje najviše dvije minute za oba uha te je bezbolna. Ipak, glasni zvukovi kojima ste izloženi za vrijeme pretrage mogu vas uplašiti i uznemiriti. Oni su osobito problematični za djecu. Predlažemo da pripremite svoje dijete za pretragu tako da mu na lutki pokažete kako se test provodi. Što više zna o samoj pretrazi, to će se manje iznenaditi ili uplašiti.

Tema slijedećeg članka: Tonska audiometrija (ispitivanje sluha).

Za sve detaljnije informacije stojimo Vam na raspolaganju,

dr. med. Tajana Gudlin Sbull, spec. ORL i Vaš Adarta Team!

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta