TORCH je akronim za skupinu zaraznih bolesti koje u trudnica mogu uzrokovati bolest i kod novorođenčadi mogu uzrokovati urođene mane. TORCH test je skupina krvnih testova koja otkrivaju prisutnost antitijela koje stvara imunološki sustav kao odgovor na ove infekcije. Za potvrdu aktivne infekcije mogu biti potrebni specifičniji testovi.

Sljedeći testovi čine TORCH panel: Toxoplasmosa, Rubeola, Citomegalovirus i Herpes simplex virus.

*Toksoplazmoza je parazitska infekcija koja se tijekom trudnoće može prenijeti s majke na dijete kroz posteljicu. Infekcija Toxoplasma gondii može uzrokovati infekcije oka i središnjeg živčanog sustava, kao i ciste mozga i mišića. Ako se stekne tijekom trudnoće, može doći do pobačaja ili uzrokovati urođene mane, mada to ovisi o vremenu tijekom trudnoće, kada je infekciju stekla majka. Toksoplazmoza nastaje gutanjem parazita prilikom rukovanja sa stolicom zaraženih mačaka, pijenjem nepasteriziranog kozjeg mlijeka te, najčešće, jedenjem kontaminiranog mesa.
*Rubeola je virus koji uzrokuje crljenac. Ako se zaraza dogodi početkom trudnoće, novorođenče može razviti srčane bolesti, usporeni rast, gubitak sluha, krvne smetnje, probleme sa vidom ili upalu pluća. Problemi koji se mogu razviti tijekom djetinjstva uključuju bolest središnjeg živčanog sustava, imunološki poremećaj ili bolest štitnjače.
*Citomegalovirus (CMV) je druga virusna infekcija koju je majka možda stekla. Odrasli koji su zaraženi virusom, najčešće nemaju komplikacija, no međutim, kada dijete prolazi kroz porođajni kanal majke može se zaraziti, kao i putem majčinog mlijeka. Zaraženo dojenče može imati ozbiljne probleme, poput gubitka sluha, vida, mentalne retardacije, upale pluća…
*Herpes simplex virus (HSV) je uobičajena virusna infekcija. Dvije najčešće infekcije HSV-om su “čirevi” koji utječu na herpes i genitalni herpes. Obje se infekcije mogu ponoviti. HSVom se najčešće zarazimo oralnim ili genitalnim kontaktom. Novorođenčad se može zaraziti tijekom prolaska kroz porođajni kanal žene koja ima genitalnu infekciju HSV-om. Virus se može proširiti po tijelu novorođenčeta, napadajući vitalne organe. Liječenje specifičnim antivirusnim lijekovima treba započeti što je prije moguće kod zaražene novorođenčadi. Čak i ako se liječe, preživjela djeca mogu imati trajno oštećenje središnjeg živčanog sustava.

Ostale infekcije koje se mogu istovremeno testirati uključuju; sifilis, hepatitis B, virus ljudske imunodeficijencije (HIV), enterovirus, virus Epstein-Barr, virus varicella-zoster i parvovirus B19.

Kako se TORCH testira?

Za TORCH je dovoljno vađenje krvi majke, te nikakva posebna priprema nije potrebna. TORCH test može se naručiti kada novorođenče pokaže znakove ili simptome koji ukazuju na infekcije uključene u panel, poput:
Izuzetno male mjere djeteta u odnosu na gestacijsku dob
*Gluhoća
*Kašnjenja u razvoju
*Oštećenja srca
*Katarakta
*Povećana jetra ili slezena
*Niska razina trombocita
*Žutica
*Ovaj se panel ponekad može naručiti prije nego što žena zatrudni ili vrlo rano u trudnoći (prvo tromjesečje).

Tumačenje rezultata

Rezultati se obično označuju  kao pozitivni ili negativni, što ukazuje na prisutnost ili odsutnost antitijela za svaku od infekcija testiranih na panelu.
“Normalan” rezultat je negativno (neotkriveno) antitijelo u krvi i znači da je malo vjerojatno da osoba koja je testirana ima infekciju. Međutim, ako zdravstveni radnik čvrsto sumnja da novorođenče ili trudnica imaju jednu od tih infekcija, iako su rezultati bili negativni, potrebno je uraditi druge pretrage na sumnju na infekciju.
Pozitivan rezultat ukazuje na veliku vjerojatnost infekcije tim mikrobom. Međutim, za potvrdu ovih rezultata potrebno je provesti daljnja ispitivanja. Svi pozitivni rezultati antitijela trebaju biti potvrđeni dodatnim specifičnim testovima prije nego što se dijagnoza smatra valjanom.

TORCH test u Adarti:
Cijena pretrage je 1600kn za gotovinsko plaćanje, to jest 1882,35kn za kartično plaćanje.
Za sve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta