Novosti

UPALE DESNI U TRUDNOĆI

Upala zubnog mesa – gingivitis često je stanje koje se javlja u trudnoći, zbog povišene razine spolnih hormona te je zubno meso osjetljivije, a samim time i sklonije upalama.
Jutarnje mučnine također mogu utjecati na zdravlje desni, odnosno pojave gingivitisa, zbog pojačanog lučenja kiselina iz želuca, koje mogu oštetiti zubnu caklinu i samim time uzrokavati osjetljivost zuba i cakline.

Simptomi upale zubnog mesa:

– crvene i otečene desni

– bol – spontana ili kod dodira

– krvarenje desni

– loš zadah

Razlozi upale zubnog mesa:

– Plak- nevidljiv, ljepljiv film koji se svakodnevno formira na zubima, ukoliko ga ne uklonimo, stvrdne se u žutu tvar koja se naziva

– Zubni kamenac- njega je teže ukloniti nego plak, a uklanja ga stomatolog

Rizični faktori:

– Loša oralna higijena

– Pušenje

– Loša prehrana (puno slatkog u prehrani, brza hrana)

– Hormonske promjene (trudnoća, korištenje kontracepcijskih pilula)

-Genetika

Neliječeni gingivitis može dovesti do ozbiljnih bolesti desni kao što je parodontitis i širenje upale u dublje strukture, čiji je krajni ishod ispadanje zuba. Da do toga ne dođe važna je prevencija.

Prevencija

– Dobra oralna higijena- pranje zuba barem 2x dnevno (ujutro i navečer),najmanje dvije minute, a najbolje bi bilo prati zube nakon svakog obroka. Preporuča se čišćenje zuba zubnim koncem, gdje četkicom ne uspijevamo očistiti (prostor između zubiju)

– Redovita kontrola stomatologa- preporuka je posjetiti stomatologa svakih godinu dana (ukoliko nemamo problema), a kod rizičnih faktora i češće.

– Zdrava i uravnotežena prehrana (posebno hrana bogata vitaminom C koji jača zubno meso i smanjuje krvarenje)

Kod trudnica s osjetljivim desnima i s upalom desni preporučamo GENGIGEL® koji smanjuje bol i edem, poboljšava fleksibilnost desni, ubrzava regeneraciju gingivalnog tkiva, štiti sluznicu od infekcija i smanjuje krvarenje.

Hijaluronska kiselina u proizvodima GENGIGEL® skraćuje trajanje liječenja ranica i ulkusa u usnoj šupljini, djeluje kao prepreka makromolekulama i stranim tijelima, te djeluje antibakterijski.

Za više informacija stojimo Vam na raspolaganju.

Vaš Adarta team!

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta