Ultrazvuk i CD renalnih arterija daje detaljne slike te ocjenjuje protok krvi kroz arterije bubrega. Najčešće bolesti koje se dijagnosticiraju ovom pretragom su stenoza arterija, aterosklerotske promjene krvnih žila, tvrdi i meki plakovi i ostale promjene koje mogu uzrokovati promjene u protoku krvotoka do bubrega. Pretraga je koja i otkriva suženja na glavnim bubrežnim arterijama, što je često povezano s visokim tlakom kod mlađih osoba.

Renalna (bubrežna) hipertenzija je vrsta sekundarne hipertenzije izazvana bolestima bubrega. Glavni uzrok je suženje (stenoza) arterije koja dovodi krv u bubreg (renalna arterija). U mlađih osoba, posebno žena, ona je uzrokovana stanjenjem mišićne stjenke renalne arterije. Kod starijih osoba suženje je uzrokovano aterosklerotskim plakom koji sužava lumen renalne arterije. Na renalnu hipertenziju obično sumnjamo kada je krvni tlak povišen u mlađih osoba ili se radi o novonastaloj hipertenziji kod starijih. Hipertenzija toga tipa ne reagira na antihipertenzivnu terapiju te je potrebno kirurško ili endovaskularno liječenje.

Što je CD renalnih arterija?

Color doppler renalnih arterija je ultrazvučni doppler pregled arterijskih struktura bubrega. Color doppler renalnih arterija potreban je tijekom kardiološke, nefrološke, urološke i dijabetološke obrade akutnih ili kroničnih smetnji funkcije bubrega kao i nekih upalnih procesa, aterosklerotske bolesti (ovapnjenja arterija sa sumnjom na suženja ili začepljenja), kod dijagnostičke obrade uzroka povišenog tlaka… Neka od ovih stanja nose visoki rizik za zdravlje i život pacijenta, te ih treba na vrijeme dijagnosticirati kako bi se provelo uspješno liječenje.

Ultrazvuk bubrega je bezbolna i potpuno neškodljiva bez rtg zračenja. Visoka kvaliteta ultrazvuka i color doppler prikaza čini ovaj pregled metodom primarnog izbora u dijagnostici bubrežne hemodinamike.

Što obuhvaća CD renalnih arterija?

Kod pregleda se analiziraju polazišta renalnih arterija na trbušnoj aorti i njihov tijek i karakteristike, arterijski rasplet u oba bubrega, te karakteristike protoka krvi u bubrežnim arterijama i njihovim ograncima.

Kako se pripremiti za CD renalnih arterija?

  • Pacijent treba biti dobro pripremljen za pretragu
  • Dan prije pretrage može se pojesti lagani doručak (čaj, kruh, dvopek, lagani namaz)
  • Dan prije lagani ručak (ne jesti hranu koje stvaraju plinove, npr. svježe voće i povrće, mahunarke i grah i ne piti gazirana pića odnosno mineralnu vodu)
  • Dan prije pojesti jako laganu večeru
  • Za color doppler renalnih arterija pacijent ne smije jesti 8h prije pregleda
  • Dan prije bilo bi dobro uzeti sredstvo za čišćenje (čepić ili tablete) kako bi se crijeva dobro ispraznila što omogućuje nesmetani prikaz svih arterijskih struktura
  • Ukoliko je pretraga poslijepodne, pacijent ujutro smije pojesti nešto jako lagano, te do pretrage biti natašte
  • Pretraga traje oko 30min do 45min

Za više informacija stojimo Vam na raspolaganju!

Rezervirajte svoj termin već danas!

Vaš Adarta team!

Poliklinika Adarta