Ultrazvuk, ako ga provodi iskusni specijalist, može se koristiti za procjenu mnogih patologija u području glave i vrata. Neke benigne lezije vrata, kao što su ciste, lipomi, karotidni tumori i hiperplastični limfni čvorovi, imaju tipičnu sonomorfologiju. Ultrazvuk ima stopu točnosti od oko 90%.
To je metoda izbora za procjenu tumora infiltracije stjenke velikih žila. Ultrazvukom se tumori slinovnica površnog režnja mogu u potpunosti odrediti. Kamenci nastali od sline se mogu otkriti i lokalizirati. Karcinom jezika i dna usne šupljine uz stadij T1 i T2 se također može otkriti. Upotreba i doprinos color doppler ultrazvuka za procjenu patoloških promjena u vratu je metoda koja se koristi u kliničkom istraživanju. Biopsija limfnih čvorova i tumora žlijezda slinovnica se po potrebi također može učiniti, postoje li opravdana potreba za zahvat. Za obavljanje kvalitetnog ultrazvuka i pregleda vrata, liječnik mora biti iskusan i stručan.

Ako ste napipali neku tvorbu/kvržicu, na području vrata, s povjerenjem se možete obratiti našem stručnom timu radiologa!

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta