Što su vodene kozice?

Vodene kozice ili varičele su dječja zarazna bolest uzrokovana Varicella zoster virusom. Bolest koju karakterizira svrbež i osip na koži (mjehurići ispunjeni tekućinom) koji pucaju i stvaraju kraste. Bolest je vrlo zarazna, a zahvaća uglavnom mlađu populaciju, nešto rjeđe odrasle. Dan prije nego izbije bolest i pojavi se osip, dijete može imati blagu vrućicu i osjećati malaksalost. Osip počinje sa nekoliko malih crvenih točkica (papula) koje se ubrzo napune tekućinom stvarajući male mjehuriće. Mjehurići se pojave u skupinama, najprije na trupu, a onda se šire na ekstremitete, lice i vlasište u roku od dva do četiri dana. Osip se može pojaviti i u ustima te na drugim unutarnjim dijelovima tijela. Mjehurić pukne i pretvori u svjetlosmeđu krastu koja s vremenom potamni i postane tamnosmeđa dok na kraju ne otpadne, obično u roku dva tjedna od početka bolesti. Rijetko kad ostanu ožiljci od vodenih kozica, ali kada se to dogodi onda su to najčešće ožiljci oko očiju koji izgledaju poput malih udubljenja. Ti mjehurići se mogu inficirati, obično od češanja, a najčešće se inficiraju bakterijom stafilokokom. Ozbiljnije sekundarne infekcije mogu zahtijevati i hospitalizaciju. Vodene kozice se prenose s jedne osobe na drugu neposrednim kontaktom između dviju osoba pri govoru, kašljanju i kihanju, preko ruku i predmeta ili sadržajem tekućine iz mjehurića. Inkubacija traje obično oko 10 do 21 dan. Zaražena osoba postaje zarazna za druge oko sebe u zadnjim danima inkubacije i prije nego se bolest pojavi. Većina djece zarazi se virusom do svoje desete godine. Kad se ova bolest jednom preboli, obično se stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze. Nažalost, osoba koja je imala vodene kozice može kasnije tijekom života dobiti herpes zoster.

Kod djece je bolest često blaga, ali kod odraslih postoji opasnost od ozbiljnih komplikacija, poput bakterijske upale pluća. Vodene se kozice mogu prenijeti s trudnice na njezino nerođeno dijete, a posljedica mogu biti urođene mane. Stoga se ženama koje razmišljaju o trudnoći savjetuje da potvrde imunitet krvnom pretragom.

Simptomi:

  • bolovi i temperatura (dan prije izbijanja bolesti
  • Svrbež koji može biti vrlo jak
  • osip na prsima, leđima, ramenima, vlasištu i drugim dijelovima tijela, mogu se pojaviti i u ustima te na drugim unutarnjim djelovima tijela
  • osip se nakon nekoliko sati pretvara u vodenaste mjehuriće
  • nakon dva do četiri dana mjehurić pukne i stvore se kraste
  • kraste otpadnu u roku od 9 do 13 dana

Liječenje:

Terapija je uglavnom simptomatska; treba skidati temperaturu, voditi računa o higijeni odjeće, posteljine i okoline da bi se spriječile sekundarne infekcije. Opće metode ublaživanja svrbeža koji zna biti izrazito neugodan a nastaje zbog osipa uključuju kupku u mlakoj vodi u koju se doda nekoliko zrnaca hipermangana (kalijeva permanganata) da otopina bude blijedo ružičasta. Hipermangan možete nabaviti u ljekarni. Pripravci s lokalnim djelovanjem koji se mogu kupiti bez recepta u ljekarni, antihistaminici, ili drugi losioni koji sadrže kamfor, mentol ili fenol također mogu pomoći. Nanose se u malim količinama samo na zahvaćena mjesta. Također je za ublažavanje svrbeža moguće koristiti i pripravke koji se inače koriste kod alergijskih reakcija. Kod povišene temperature daje se paracetamol, a naravno, treba pripaziti i na pravilnu prehranu te dovoljan unos tekućine. Nokte je dobro podrezati kako bi se spriječilo stvaranje ogrebotina zbog češanja, koje se naknadno mogu inficirati. Djetetu možete na ruku staviti laganu pamučnu ili flanelastu rukavicu kako biste spriječili češanje (ruke nipošto ne smijete vezati!). Lijek aciklovir dobio je odobrenje američkog FDA-a za liječenje vodenih kozica kod djece nakon druge godine života, ali se on uglavnom koristi kod tinejdžera jer je bolest intenzivnija kod te dobne skupine. Lijek bi trebao ublažiti simptome vodenih kozica, posebice kod starije djece i tinejdžera ako se uzme u roku od 24 sata nakon pojavljivanja osipa. Također se može propisati kod težih slučajeva ili kod pacijenata s imunosupresivnom terapijom. Djeca ne bi smjela ići u školu ili vrtić dok se svi mjehurići ne raspuknu i pretvore u kraste, i dok se ne osjećaju dovoljno dobro da mogu sudjelovati u normalnim aktivnostima.

Kada se obratiti liječniku?

Najprije treba započeti s njegom kod kuće. Ako se kod djeteta koje ima vodene kozice ili se u protekla dva tjedna oporavilo od te bolesti, pojavi povraćanje ili dijete postane nemirno, uzrujano, agresivno, odmah otiđite k liječniku. Također otiđite na pregled ako mjehurići izgledaju upaljeno ili sadrže gnoj, te ako se pojavi glavobolja ili poremećaj svijesti (stanje slično snu iz kojeg se dijete teško budi), preosjetljivost na svjetlo ili ako temperatura ne posustaje.

Za sva druga pitanja i nedoumice Adarta team Vam stoji na raspolaganju!

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta