„Zašto su beta-glukani prvi izbor kod jačanja imuniteta?“

Što su zapravo beta-glukani?

Beta-glukani su skupina biološki aktivnih vlakana ili polisaharida iz prirodnih izvora s dokazanim medicinskim značajem. Poznato je da beta-glukani djeluju antitumorsko, protuupalno, protiv pretilosti, antialergijsko, anti-osteoporotsko i imaju imunomodulacijsko djelovanje. Beta-glukani su prirodni bioaktivni spojevi i mogu se uzimati oralno, kao dodatak prehrani i smatraju se sigurnim za upotrebu.

Općenito možemo reći da beta-glukani pojačavaju imunološki sustav našeg organizma. Dodatak prehrani koji sadrži beta-glukan mogu koristiti osobe s padom imuniteta ili kao prevenciju respiratornih, bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija kod djece i odraslih.

Koja je ključna učinkovitost beta-glukana na naš organizam?

Beta-glukan je djelotvoran kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, za sprječavanje infekcija nakon operativnog zahvata, a koristi se i kod kroničnog umora, dijabetesa, zračenja i kemoterapija te tumora. Ključ njegovog učinkovitog i sigurnog djelovanja na imunitet je u tome što djeluje kao imunomodulator, tj. on aktivira imunitet ali nikad ne prestimulira. Iz tog razloga je pogodan i za  dugotrajnu upotrebu.

Osim povoljnog učinka na imunitet betaglukan doprinosi i održavanju normalne koncentracije kolesterola u krvi.

Što su nam pokazale kliničke studije?

Obzirom na široku paletu beta-glukana koje možemo naći na tržištu, kod izbora potrebno je obratiti pažnju na njegovu učinkovitost koja je dokazana kroz kliničke studije. Također, bitno je odabrati pripravke koji sadrže visokopročišćenu supstancu koja ima dokazano bolju učinkovitost.

Brojne studije su pokazale učinkovitost beta-glukana i sigurnost njegove primjene bez nuspojava, čak i pri kontinuiranoj uporabi.

Obzirom na njegovu sigurnu primjenu, jasno je da je jedan od najpopularnijih imunostimulansa koji se koristi u dječjoj dobi, no ne treba zanemariti povoljan učinak na imunitet i u odrasloj dobi.

Preporuke naših liječnika
Osim kao pomoć pri različitim oboljenjima, beta-glukan se uzima i u svrhu preventive. Najčešće se preporučuje kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija te alergija.

Preporuka naših liječnika je da uzimate beta-glukan, kao što su Imunoglukan P4H® kapsule, a za naše najmlađe sa dokazanom sigurnošću primjene već od prve godine života tu je i Imunoglukan P4H® sirup.

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta