Dijabetes tip 1 je najučestaliji oblik dijabetesa koji se javlja u djece: od 90 do 95% djece mlađe od 16 godina koja imaju dijabetes, ima dijabetes ove vrste.
Dijabetes se javlja zbog nemogućnosti gušterače da proizvede inzulin.
Dijabetes tip 1 je klasificiran kao autoimuno oboljenje, što označava stanje u kojem imuni sustav organizma „napada“ svoje vlastito tkivo i organe.

U dijabetesu dolazi do razvoja više metaboličkih poremećaja. Glavni je  poremećaj u metabolizmu glukoze. U dijabetesu tip 1 zbog nedostatka inzulina postoji nemogućnost iskorištavanja glukoze u stanicama. Stoga dolazi do pojave hiperglikemije u krvi. S obzirom da stanice ne mogu iskoristiti glukozu dolazi do aktivacije drugih metaboličkih procesa kojima se pokušava osigurati energija stanicama. Dolazi do razgradnje masti, čiji su nusprodukti takozvana ketonska tijela. Njihovim nakupljanjem uslijed prekomjerne razgradnje masnih zaliha dolazi po zakiseljavanja organizma. S druge strane zbog visoke koncentracije glukoze u krvi dolazi do pojave tzv. osmotske diureze. Visoke vrijednosti glukoze u krvi prelaze tzv. bubrežni prag. Na taj način se glukoza izlučuje bubrezima. Da bi se to dogodilo potrebne su velike količine tekućine. Istodobno se izlučuju neka ketonska tijela, a za njihovo izlučivanje mokraćom potrebni su elektroliti. Sve to dovodi do gubitka mokraćom većih količina tekućine i elektrolita. Ovi poremećaji dovode do jače dehidracije, elektrolitskog i acidobaznog disbalansa u organizmu. Ova pojava javlja se često kod djece sa novootkrivenim dijabetesom tip 1. To stanje zove se dijabetička ketoacidoza, i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. 

Tijekom duljeg razdoblja trajanja dijabetesa  povišene vrijednosti glukoze postupno oštećuju sve krvne žile. Te se promjene najprije manifestiraju u bubrezima (dijabetička nefropatija) i očima (dijabetička retinopatija). 

Učestalost dijabetesa: 

Šećerna bolest, zajedno sa arterijskom hipertenzijom su globalni javnozdravstveni problemi svjetskih razmjera koji su u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju poprimili razmjere epidemije. One su ujedno i najčešći uzrok, i čine 2/3 svih uzroka kronične bubrežne bolesti u zadnjim desetljećima.

Na dijabetes tip 1 otpada 2-5% od ukupnog broja svih dijabetičara (djece i odraslih). U Hrvatskoj je godišnji broj novooboljelih oko 17,4 na 100 000 djece u dobi od 0-14 godina. Godišnje se otprilike otkrije 120 novih bolesnika u dobi od 0-14 godina. Broj novootkrivenih u stalnom je porastu. U Hrvatskoj je registrirano oko 800 djece koja boluju od dijabetesa tip 1. 

Oko 20-30% osoba sa dijabetesom će razviti kroničnu  bolest bubrega – dijabetičku nefropatiju, iako neće kod svih doći do zatajenja bubrega. Rizik za razvoj bubrežne bolesti raste sa duljinom trajanja dijabetesa. Ne postoji specifičan lijek za ovu bolest, a terapijske mjere moraju se primjenjivati doživotno.

Glavni simptomi dijabetesa su isti kao i kod odraslih osoba. Obično se pojavljuju u razmaku od nekoliko tjedana:
• žeđ;
• gubitak tjelesne težine;
• umor;
• učestalo mokrenje.

Simptomi koji su više specifični za djecu:
• trbobolja;
• glavobolje;
• problemi u ponašanju.

Kada se proizvodnja inzulina smanji na minimum, šećerna bolest tipa 1 obično se naglo pojavi i brzo napreduje. Znakovi koji upozoravaju na pojavu bolesti su: učestalo mokrenje, ponovno mokrenje u krevet nakon što je dijete već odviknuto, neobična žeđ, potreba za slatkim i hladnim pićima, ekstremna glad, nagli gubitak težine, slabost, svrbež genitalne regije, ekstreman umor, zamućen vid ili druge promjene vida i razdražljivost. Djeca koja boluju od dijabetesa tipa 1 često su nemirna, apatična i mogu imati poteškoće u školi. U akutnim slučajevima dijabetesa tipa 1 mogu se pojaviti mučnina i povraćanje. U teškim slučajevima dijabetička koma može biti prvi znak šećerne bolesti tipa 1.

Terapija: inzulin i regulirana prehrana prema ADA smjernicama. Uz to i tjelesna aktivnost i korekcija životnih navika. Dijabetičko stopalo je vecinom komplikacija kod starijih. Od ostalih komplikacija to su dijabetička retinopatija i nefropatija.

Ukoliko imate pitanja vezana uz temu dijabetesa slobodno nam se obratite s povjerenjem, naš stručan tim pedijatara stoji Vam na usluzi.

Naručite svoje dijete na pregled već danas!

Vaš Adarta team 🙂

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta