Fimoza je suženje kožice (prepucija) i nemogućnost prevlačenja kožice koja sprječava oslobađanje glavića.

Većina neobrezanih beba i mališana imat će fimozu, što znači da prepucij ne može biti povučen. To je zbog toga što glans i prepucij ostaju povezani prvih nekoliko godina života.

Razlikujemo fiziološku od patološke fimoze.

FIZIOLOŠKA FIMOZA

Kod rođenja prepucij je povezan sa glavićem penisa, to je zbog prirodnih adhezija između prepucija i glansa te uske kože prepucija i frenuluma breve i to je potpuno normalna pojava, prepucij je preuzak da bi se mogao uvući da bi se otkrio glans penis. Adhezije se spontano rastvaraju s povremenim povlačenjem prepucija te tako s rastom dijeteta fiziološka fimoza postepeno nestaje.

Prepucij se može povući iza glavice kod oko 50 posto jednogodišnjih dječaka i gotovo 90 posto trogodišnjaka. Najčešće se javlja kod starijih dječaka sa ponavljajućom infekcijom mokraćnog sustava, infekcije prepucija ili grubim rukovanjem prepucija.

PATOLOŠKA FIMOZA

Patološka fimoza je stanje kada postoji izrazito suženje prepucija koji se ne može navući unatrag niti kada se razdvoji od glavića penisa te se mora prepoznati i liječiti. Stanje može biti prirođeno ili nastati sekundarno nakon ozljede prepucija prilikom nasilnog prevlačenja u ranoj dobi, u slučajevima kada je dijete nepotpuno obrezano, te kod nekih kožnih bolesti. Da se radi o patološkoj fimozi, roditelji mogu prepoznati po sljedećim simptomima:

  • tanak mlaz urina, kapanje mokraće
  • napinjanje kod mokrenja i bolno mokrenje
  • nadimanje prepucija prilikom mokrenja
  • ponavljajuće upale prepucija
  • nemogućnost prevlačenja prepucija unatrag, iako se odvojio od glavića

U napisanim slučajevima treba se potražiti savjet liječnika jer uz fimozu i gore navedene simptome mogu biti pridružene i druge bolesti i stanja poput infekcije mokraćnih kanala, suženja uretre i slično.

Fimoza ne vodi uvijek simptomima. Međutim, kada se to dogodi, to može uključivati ​​crvenilo, bol ili oticanje. Uzak prepucij može ometati normalan prolazak urina. U teškim slučajevima, to može spriječiti osobu da u potpunosti isprazni mjehur.

LIJEČENJE FIMOZE:

Preporuka je pri kupanju dijeta nježno provlačiti kožicu do određene granice do koje ide da nije bolno te nikako ne nasilno rukovati.

Ukoliko je potrebna terapija: liječnik pedijatar preporuči terapiju: primjena kortikosteroidne kreme na rubove prepucija dva puta dnevno kroz 4 – 6 tjedana. Primjenom kreme dolazi do stanjenja i omekšavanja kožice prepucija koja se onda uspjeva prevući preko glansa. Uspješnost takve terapije je i do 85%, najčešće unutar prva 2 tjedna lokalne terapije. U slučaju da takva terapija nije učinkovita primjenjuje se cikrumcizija tj. kirurško obrezivanje.

Ukoliko imate kakvih pitanja vezanih uz ovu temu slobodno nam se obratite.
Vaš Adarta team 🙂

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta