Novosti

Intimna higijena djevojčica

Kod djevojčica posebno se mora voditi računa o higijeni spolovila te je izuzetno važno djevojčicama osigurati adekvatnu njegu kako bi se spriječila pojava učestalih urinarnih infekcija. Koliko god vam se to možda činilo komplicirano, održavanje higijene intimnih organa kod mališana nije previše zahtjevno. Za higijenu spolovila u novorođenačkom i dojenačkom razdoblju važno je često presvlačenje pelena, preporuka je redovito svaka 2-3 sata, a svakako odmah nakon što dijete ima stolicu. Naglasak prije svega treba staviti na jednostavnost, dakle, upotrebu čiste vode ili vrlo blagih sapuna namijenjenih njezi dječje kože. Kod previjanja bitno je nježno blazinicom ili krpicom gaze namočenom u čistu toplu vodu obrisati područje malih usana kako bi uklonili stare naslage kreme i stolice. To treba uvijek činiti kretnjama odozgo prema dolje, tj. od spolovila prema analnoj regiji. Za svaki je sljedeći potez potrebno koristiti novu blazinicu, a nakon toga dobro posušiti čistim mekanim ručnikom. Na samo spolovilo djeteta preporuka je da se ne stavlja krema jer je ona podloga za razvoj bakterija.


Higijena djevojčica

Ulaz u rodnicu nalazi se između dva otvora, prednjeg za izlazak mokraće i stražnjeg otvora debelog crijeva. On je okružen izvorima bakterija koje bi trebalo redovito uklanjati i truditi se da područje rodnice bude čisto. Sama mokraća ne ugrožava rodnicu toliko koliko stolica pa nju treba pažljivo i temeljito uklanjati.
Sama priroda je djelomice i građom zaštitila ulaz u rodnicu. Ulaz zatvaraju male usne, te zatim i velike usne. Njih prilikom higijene valja nježno razmaknuti te čistom krpicom očistiti sve pregibe. Vrlo je važno da sve pokrete krpicom uvijek izvodite u smjeru od mokraćnog izlaza i rodnice, prema analnom otvoru, i to uvijek čistim dijelom krpice. Tako će se u najvećoj mogućoj mjeri spriječiti dolazak crijevnih bakterija u rodnicu što je izrazito važno za prevenciju vaginalnih infekcija i infekcija mokraćnih putova.

Pranje spolovila raznim sapunima?

Alkalni sapuni i šamponi se ne preporučuju kod pranja spolovila kod djevojčica. Obzirom da one narušavaju normalan Ph rodnice, te se time povećava i šansa za pojavom infekcija. Najbolje bi bilo koristiti mokru, ocijeđenu blazinicu ili tkaninu te sa sluznice i kože obrisati ostatke stolice. Također, najbolje je da prilikom kupanja bebe, koristite neutralni sapun ili šampon – oko ph7 vrijednosti.

Mijenjanje pelena

Kod previjanja djevojčica bitno je nježno blazinicom ili mekom pamučnom tkaninom namočenom u čistu toplu vodu obrisati područje velikih i malih usana kako biste uklonili nečistoće. Također u smjeru odozgo prema dolje, a za svaki sljedeći potez koristiti novu blazinicu. Prije nanošenja zaštitne kreme bitno je dobro osušiti to područje mekanim ručnikom i laganim tapkanjem.

Pelenski osip i zaštitne kreme za pelensku regiju

Ako je beba imala stolicu najbolje je oprati je pod mlazom tople vode, a nakon toga dobro posušiti čistim mekanim ručnikom i namazati dječjom kremom. Kako biste prevenirali pelenski osip, koji je vrlo čest u dojenačkoj dobi, poželjno je koristiti zaštitne kreme za pelensku regiju obogaćene cinkovim oksidom koji ima antiseptički učinak te predstavlja barijeru koja štiti kožu od mokraće, stolice ili trenja slojeva pelena. U kremama za pelensku regiju također su prisutni i drugi blagotvorni sastojci, poput bakrova sulfata (ima antibakterijsko djelovanje, inhibira aktivnost ureaze održavajući uravnotežen pH), ili ekstrakta zobi (ima protuupalno, umirujuće, omekšavajuće i zacjeljujuće djelovanje). Zbog osjetljivosti tog područja unatoč svemu, katkad se može razviti crvenilo, maceracije, iscjedak i slično. Tada je najbolje potražiti savjet liječnika, jer se može raditi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji kada primjenjujemo specifično lokalno liječenje.

Šta ako zaštitna krema prodre u unutrašnjost rodnice?

Obično se nakon kupanja ili presvlačenja okolina dječjeg spolovila tretira zaštitnom kremom. Ovakvi proizvodi i služe da se nježna koža zaštiti od nagrizajućeg sadržaja stolice i mokraće, te ne bi trebalo raditi problem ukoliko malo kreme slučajno dođe do same sluznice, no ukoliko to bude predebeli sloj, te ga prilikom sljedećeg presvlačenja ne očistite– onda je takvo područje idealno za razvijanje bakterija.

Djevojčice bez pelena

Nakon skidanja pelena i uspostavljanja kontrole nad stolicom i mokrenjem, higijena spolovila djevojčica podrazumijeva pranje, najbolje pod mlazom vode, uz eventualnu upotrebu posebnih sredstava za intimnu higijenu djevojčica. Treba paziti da se radi o sredstvima koja ne narušavaju normalni pH tog područja, jer promjena pH može pogodovati pojavi crvenila, iritacije kao i bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Nakon pranja se preporučuje spolovilo obrisati suhim i mekim ručnikom koji treba mijenjati svakih par dana. U predškolskoj dobi kod djevojčica ponekad dolazi do crvenila spolovila, jer se nakon mokrenja zaborave obrisati te nastaje iritacija sluznice. Prilikom učenja brisanja spolovila važno je djevojčicama skrenuti pažnju da se brišu uvijek od sprijeda prema straga. Isto je bitno voditi računa o urednoj stolici i pravilnom brisanju nakon stolice kako intimno područje ne bi došlo u kontakt s njom. Preporučuje se nositi pamučno donje rublje, izbjegavati uske hlače, šampone i sapune osim posebna sredstva za intimnu njegu djevojčica, kupanje u bazenima kao i dugi boravak u vlažnom kupaćem kostimu, a općenito se preferira tuširanje.

Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Vaš Adarta team!

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta