Novosti

Pije li moje dijete previše mlijeka?

Vrlo često u praksi slušam kako djeca ne žele jesti, odbijaju hranu i kako majke (a i ostali članovi obitelji) podržavaju krilaticu : „bolje išta nego ništa“. To je najčešće neka brza hrana namijenjena djeci (o tome ćemo u nekom drugom pisanju) ili pak mlijeko. Ovo osobito vrijedi za mlađu djecu, koja su vrlo često odbijala i dohranu krutom hranom.

U dojenačko vrijeme mlijeko je osnovna hrana djetetu, a kruta hrana služi kao dohrana, nutritivna nadopuna mlijeku koje dijete pije (bilo to majčino mlijeko ili adaptirana mliječna zamjenica).

U dobi nakon godine dana većina roditelja uvodi kravlje (ili neko drugo životinjsko) mlijeko. Vrlo često ono zamjenjuje prestanak dojenja ili adaptirano mlijeko, kao napitak. I vrlo često djeca dobro prihvate kravlje mlijeko i počinju odbijati krutu hranu, znajući da će uplašena majka ipak na kraju popustiti i dati još jednu bocu ili čašu mlijeka, koja će napuniti trbuščić i zavarati glad.
Je li vam poznata priča? Jeste li se ikad zapitali pije li vaše dijete previše mlijeka?
Preporuka za djecu iznad godine dana je da piju do 500 ml mlijeka dnevno (a tu se ubraja i unos fermentiranih pripravaka poput jogurta, kefira, sira, kiselog mlijeka, acidofila..)

No, što će se dogoditi ako vaše dijete pije više od toga? Mogu li doista piti previše mlijeka? Trebate li biti zabrinuti? Je li previše mlijeka loše?

Mlijeko, samo po sebi, nije loša namirnica. Dobar je izvor hranjivih tvari, dobro probavljivo i ukusno. Ima dobar omjer kalcija i fosfora, te laktozu koji međusobno sinergistički djeluju kad se radi o ugradnji kalcija u kosti i zube..
Dakle, loše nije i nezdravo nije. Kao ni jedna namirnica koju dijete jede. Zašto je onda potrebno ograničiti konzumaciju mlijeka?

  1. Mlijeko može utjecati na apsorpciju željeza

Ako me pratite na fb stranici Verde family ili ste pročitali neke druge moje postove u grupama Domaće kašice za bebe i Domaća kuhinja za djecu, kao i na linku Adarta, primijetit ćete da neprestano govorim o važnosti željeza za dojenčad, ali i malu i malo veću djecu.
Željezo je jedno od kritičnih nutrijenata čije potrebe ne može zadovoljiti majčino mlijeko u dobi iznad 6 mjeseci starosti. U toj dobi rezerve željeza u tijelu dojenčeta se smanjuju i u to vrijeme potrebno je započeti sa krutom hranom. Pri tome prednost treba dati namirnicama koje su bogate željezom.
Nažalost, mališani su pod visokim rizikom za nedostatak željeza.
Ispitivanje na manjem uzorku hrvatske dojenčadi pokazalo je značajno višu prevalenciju anemije, nego u razvijenim zemljama. Učestalost od 19,7% (dob od 4 mjeseca), 32,4% (dob od 6 do 9 mjeseci) i 16,4% (dob od 12 mjeseci) stvarni je problem.
Manjak željeza može imati nepovratan učinak na djecu kada se ne prevenira i/ili ne liječi nedostatak.

Željezo je ključan mineral u rastu i razvoju djeteta jer stvara nove krvne stanice i dovodi kisik do svih tkiva. Bitan je za razvoj mozga i za jačanje imunološkog sustava.

Kalcij u mlijeku može smanjiti apsorpciju željeza u našim tijelima kada ga unesemo u količinama većima od potreba organizma. Uz činjenicu da kalcij smanjuje apsorpciju željeza kad se nalaze u istom obroku (meso i mliječni proizvodi), istraživanja pokazuju da je problem i ukupna dnevna količina kalcija koja se unosi kroz prehranu.
Drugim riječima, konzumiranje znatno više od 500 ml mlijeka dnevno može biti važno za apsorpciju željeza (Izvor).
Ovdje je važno napomenuti i da majčino mlijeko nema negativan utjecaj na apsorpciju željeza te nema potrebe smanjivati broj podoja, kao ni paziti na vremenski odmak između podoja i krutog obroka bogatog željezom.

  1. Previše mlijeka i zatvor

Prehrana bogata mlijekom i drugi mliječnim proizvodima može izazvati zatvor kod male djece. Ograničavanje mlijeka na preporučene količine može pomoći u rješavanju opstipacije.

Kod neke djece zatvor je i način na koji se manifestira alergija na kravlje mlijeko, čak i kad nema drugih simptoma. U ovom slučaju ograničavanje mlijeka na 500 ml/dan neće riješiti problem, pa imajte to na umu ako vaše dijete pati od kronične opstipacije, bez olakšanja kod smanjenja količine konzumiranog mlijeka. U ovom slučaju obratite se za stručnu pomoć pedijatru.

  1. Mlijeko je visoke nutritivne gustoće

To može biti mač s dvije oštrice.
S jedne strane, jedan od razloga zašto se mlijeko preporučuje djeci je taj što je jednostavan izvor koncentriranih kalorija. Mala djeca, osobito u dobi 1- 2 godine starosti, trebaju jednostavan način unosa kalorija, jer prelaze s primarno tekuće prehrane na krutu hranu.

S druge strane, konzumiranje previše kalorija znači da ima manje prostora za hranu.
Kod jednolične prehrane, u kojem prevladava mlijeko, javlja se deficit u ukupnom unosu hranjivih tvari (uključujući željezo, vlakna i mnoge vitamine i minerale).
Pijući previše mlijeka, vaše dijete neće imati dovoljno mjesta za važne namirnice koje im trebaju u prehrani!
Ovo može biti jedan od razloga zašto vam dijete odbija krute obroke. Želeći pomoći djetetu, roditelji ulaze u čaroban krug davanja mlijeka (bilo čega), samo da dijete pojede nešto. Prehrana postaje jednolična i siromašna, bez mogućnosti nadoknade svih hranjivih tvari potrebnih za pravilan rast i razvoj. Uz nutritivne deficite, ovo ponašanje podržava djetetovu izbirljivost.

Izlaganje različitim okusima, teksturama i namirnicama općenito najbolji je način da im približite raznoliku hranu i da im stvorite pravilne prehrambene obrasce koji će ih pratiti kroz život. Važno je hranu nuditi, iako ono ne konzumira veliku količinu hrane koju mu nudite. Budite uporni.

Za više informacija te ukoliko se želite naručiti na pregled i savjetovanje kod naše nutricionistice, stojimo Vam na raspolaganju.

Vaš Adarta team!

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta