O nasilju među djecom govorimo kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugo dijete koje se ne može samo obraniti. U današnje vrijeme vršnjačko nasilje je sve raširenije.

Nasilje među djecom može biti izravno i neizravno.

Izravno nasilništvo uključuje:

  • ruganje,
  • ponižavanje,
  • vrijeđanje,
  • kritiziranje,
  • naređivanje i zahtijevanje podređenosti,
  • naguravanje,
  • udaranje,
  • čupanje.

Neizravno je teže uočljivo (i njemu su sklonije djevojčice) :

  • namjerno isključivanje djeteta iz grupnih igara,
  • ogovaranje djeteta itd.

Za sva pitanja naš vrhunski tim psiholoških stručnjaka stoji Vam na raspolaganju!

Najčešće se događa u prostorijama izvan kontrole nastavnika i drugih odraslih osoba. Može se događati i u razredu, pred drugom djecom koja najčešće ne priskoče u pomoć žrtvi zbog nezainteresiranosti, straha ili nedostatka suosjećanja.

Zlostavljana djeca se srame toga što mu se događa, i vrlo im je teško o tome pričati i potražiti pomoć roditelja ili nastavnika.

Boje se ići u školu i iz nje, mijenjaju uobičajeni put do škole, mole roditelje da ih voze u školu, odbijaju ići u školu, „bolesni“ su ujutro prije škole, imaju glavobolje ili bolove u trbuhu, često im se pogoršava školski uspjeh, dolaze kući s potrganom odjećom i oštećenim školskim knjigama, postanu povučeni, niskog samopouzdanja, anksiozni, napeti, prestanu jesti, zaspu plačući, imaju noćne more, ostaju bez svojih stvari, odbijaju govoriti o tome što nije u redu, imaju neobjašnjive modrice, ogrebotine, postanu agresivni i depresivni, počnu markirati, ne biraju ih u grupnim sportovima, traže blizinu učitelja, nesigurni su i uznemireni ako trebaju izaći pred ploču, pred razred.

U nekim situacijama se djeca mogu sama suočiti sa zastrašivanjem i nasilničkim ponašanjem, ali često je potrebna pomoć odraslih i njihova uključenost.

Ako posumnjate da se vaše dijete ponaša agresivno u školi, važno je odmah potražiti pomoć kako bi saznali što izaziva takvo ponašanje te uz stručnu podršku razvili plan mijenjanja nasilničkog ponašanja. Djeca nasilnici mogu imati brojne razloge za svoje ponašanje.

Škola je odgovorna za nasilje koje se događa u školi i u blizini škole !

Ravnatelj, nastavnici i stručni suradnici dužni su spriječiti i zaustaviti svaki oblik nasilja u školi te je vrlo važan multidisciplinarni pristup.

Za sva dodatana pitnja stojimo Vam na raspolaganju!

Vaš Adarta team!

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta