Ultrazvuk štitnjače i abdomena - Radiologija

Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk predstavlja bezbolan pregled štitne žlijezde, te uz klinički pregled i određivanje hormona štitnjače mora biti jedna od prvih dijagnostičkih pretraga štitnjače. Njime se može dobro vidjeti veličina i struktura lijevog i desnog režnja te srednjeg dijela štitne žlijezde koji se zove istmus. Iz toga možemo izračunati težinu i volumen štitnjače što je osobito važno pri praćenju veličine difuzno povećane štitne žlijezde.

Ultrazvuk međutim ima osobiti značaj u praćenju veličine, ograničenosti i strukture jednog ili više čvorova u štitnjači, a mogu se vidjeti i kalcifikati. Također, ultrazvučno se mogu naći i oni čvorovi koji su veći, ali se nalaze straga kao i manji, od svega par milimetara, koji nisu palpabilni a već se može raditi o karcinomu sa metastazama na vratu. Čvorove je potrebno punktirati pod kontrolom ultrazvuka čim se pronađu. Punkcijom se isključi eventualni karcinom štitnjače. Ultrazvučnu pretragu vrata u čvorastoj štitnjači potrebno je ponavljati svakih 6 do 12 mjeseci i u slučaju porasta veličine nekog čvora preporuča se ponoviti citopunkciju. Također, ultrazvučno se mogu pratiti i limfni čvorovi vrata kao i pojava novih limfnih čvorova što je osobito važno nakon operacije karcinoma štitnjače.

Ultrazvučni pregled štitnjače ima osobit značaj u ranom otkrivanju karcinoma štitne žlijezde, a koji se često ultrazvučno slučajno otkrije. Što ga prije otkrijemo, to je bolja prognoza za bolesnike, kao i u svih ostalih karcinoma.

Kod ultrazvuka štitnjače, nije potrebna osobita priprema, sama pretraga traje oko 15 minuta, ali uz razgovor s pacijentom i pisanje nalaza može trajati oko 40 minuta.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena složena je pretraga, kojoj je cilj prikazati različite abdominalne strukture.
S obzirom na brojnost i složenost struktura, rutinska pretraga abdomena ultrazvukom svodi se na pregled organa tzv. gornjeg abdomena – jetre, žučnog sustava, gušterače, slezene, bubrega, nadbubrežnih žlijezda, retroperitonealnih krvnih žila i vene porte (vene vratarice). Moguće su, naravno, i dopunske pretrage, kao što je pregled protoka kroz krvne žile abdomena upotrebom obojenog te pulsnog doplera(što zahtijeva posebnu educiranost i vještinu liječnika koji pretragu izvodi) te uvid u zdjelične strukture, koji je uglavnom orijentacijski, s obzirom na to da u tom području bolji prikaz daju ginekološki, transvaginalni i transrektalni ultrazvuk.

Uvid u šuplje organe probavnog kanala također je znatno ograničen, prije svega zbog prisustva zraka i sadržaja u cijevima, od kojih se ultrazvučni snop znatno reflektira, bez mogućnosti dubljeg uvida. Zato se za pregled navedenih organa koristi i endoskopski ultrazvuk, pri čemu se ultrazvučna sonda postavi direktno u unutrašnjost organa da bi se pregledale stijenke i okolne strukture.
Uzv abdomena indiciran je u svim stanjima bolova u trbuhu, gubitka na tjelesnoj težini, žutice, tegoba sa mokrenjem i dr.

PRIPREMA ZA ULTRAZVUČNU DIJAGNOSTIKU

Prije ultrazvučne pretrage abdomena bitno je da se pacijent drži propisanog režima dijete, odnosno da uzima hranu koja ne nadima (palenta, dvopek, kuhano meso i slično), jer uzimanje nadimajuće hrane (voće, povrće, gazirani sokovi, mlijeko i mliječni proizvodi) izaziva nakupljanje zraka u crijevima, te širenje želuca i crijeva, što onemogućuje kvalitetan pregled.
Vrlo je bitno da pacijent surađuje s liječnikom za vrijeme pretrage, odnosno da zauzme traženi položaj ili zadrži dah kad se to od njega zatraži.
Svakako se preporuča da pacijent bude natašte 8-12 sati prije pretrage. Pretraga traje 15-20 min.

Da biste rezervirali Vaš termin, obratite nam se s punim povjerenjem na tel 042 500 900, mail adarta@adarta.hr ili Viber/WhatsApp 099 2222 022.
Ultrazvuk dojki - Radiologija

Ultrazvuk dojki bezbolan je i neinvazivan dijagnostički postupak koji se koristi ultrazvučnim valovima u analizi strukture žljezdanog tkiva, odnosno u otkrivanju tkivnih abnormalnosti poput cisti ili različitih tvorbi u organu. Ukoliko postoji kakva promjena u strukturi dojke, ona se arhivira na snimci koja se prilaže uz nalaz. Uvijek je poželjno priložiti snimke i nalaze prethodne obrade (ne isključivo ultrazvučnog pregleda), posebice kod neke već ranije registrirane promjene, nakon operativnog zahvata ili kod onkoloških pacijenata.

Kada trebamo obaviti ultrazvučni dojki?

Pregled se može učiniti u bilo kojoj životnoj dobi. Kod mlađih osoba prva je metoda izbora u algoritmu pretraga. Može se koristiti i kao dopuna mamografiji, u slučaju postojanja neke abnormalnosti koja se ne može jasno definirati na mamografskoj snimci. U određenom broju promjena, ukoliko ultrazvučni pregled nije dovoljan, a postoji mogućnost prisustva nekog patološkog procesa, može se učiniti i ciljana citološka punkcija, te pregled dojki magnetskom rezonancijom. Redovite ultrazvučne kontrole preporučaju se u intervalu jednom godišnje.

Ultrazvuk dojki

Mamografija i ultrazvučni pregled dojki su dijagnostičke metode koje nadopunjuju jedna drugu, te se prema dobnim skupinama u žena preporučuje:

KOD SIMPTOMA BOLESTI – ZNAKOVI UPOZORENJA

 • kvržica u dojci ili ispod pazuha
 • promjena veličine ili oblika dojke
 • bistar ili krvav iscjedak iz bradavice
 • promjena izgleda kože dojke (uvlačenje kože ili bradavice, ili koža poput kore naranče)
 • crvenilo kože dojke ili bradavice
 • pojačane, naglašene vene na površini dojke
 • moguća pojava ranica na koži
 • bol u dojci (ovaj znak je rijetko povezan sa rakom dojke zato je i posljednji na redoslijedu)

Da do simptoma bolesti, odnosno znakova upozorenja NE DOĐE, preporuka za ultrazvuk dojki je:

ŽENE BEZ POJAVE RAKA DOJKE U OBITELJI

U dobi od 20 do 35 godina:

 • Klinički i ultrazvučni pregled svake 1-2 godine
 • Samopregled dojki jedanput mjesečno

U dobi od 35 do 40 godina:

 • Klinički i ultrazvučni pregled jedanput do dvaput godišnje
 • Mamografija, tzv. bazična mamografija nakon 40. godine života
 • Samopregled dojki

U dobi iznad 40 godina:

 • Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput do dvaput godišnje
 • Mamografija jednom godišnje (prema smjernicama ACR, a temeljem randomiziranih studija i meta-analiza) / u Hrvatskoj prema preventivnom programu svake dvije godine
 • Samopregled dojki

ŽENE S POJAVOM RAKA DOJKE U OBITELJI

 • Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput godišnje nakon dvadesete godine života
 • Prva mamografija s 35 godina, potom jedanput svake godine
 • Samopregled dojki jedanput mjesečno

ŽENE S LIJEČENIM RAKOM DOJKE

 • Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput godišnje
 • Mamografija jedanput godišnje
 • Samopregled dojki jedanput mjesečno

Kod ultrazvučnog pregleda dojki nije potrebna osobita priprema, pregled je bezbolan i traje oko 20 minuta.
Ultrazvuk color doppler arterija i vena - Radiologija

Ultrazvučni pregled je brza i pouzdana metoda prikaza tkiva i organa. Pogodna je za sve organe i tkiva osim kostiju te organa ispunjenih zrakom ili drugim plinom (želudac, crijeva).

Što je Color Doppler?

Često su pacijenti zbunjeni, te ne znaju razliku između ultrazvuka ili Color Dopplera, stoga je dobro znati da je Color Doppler opcija u ultrazvučnom pregledu kojom se mjeri protok kroz krvne žile, brzina i smjer protoka kroz krvne žile.

Kod ultrazvučnog pregleda opcijom Color Dopplera, na ekranu će se vidjeti crvena ili plava boja.

Što se promatra?

Pregledom je moguće ustanoviti postojanje abnormalnih suženja ili proširenja, te eventualnih začepljenja krvnih žila, a u nekim slučajevima i postojanje srčanih poremećaja. Pregledom se mogu ustvrditi i promjene na venama nakon preboljele duboke venske tromboze, zatim upalne promjene površinskih vena (tromboflebitis), opsežnost i podloga venskih ulkusa itd. Najčešće se radi pregled krvnih žila ruku i nogu, kao i glave, te vrata. Krvne žile su arterije i vene, pa se može raditi UZV arterija, UZV vena ili UZV vena i arterija istovremeno.

Ultrazvuk CD vena

Ovom pretragom se utvrđuju proširene (varikozne) vene i određuje stupanj insuficijencije (oslabljenog venskog protoka). Ovisno o stupnju insuficijencije predlaže se i daljnji postupak koji može biti u rasponu od primjene kompresivnih čarapa do laserskih zahvata.

Normalne i proširene vene

Ultrazvuk CD arterija

Pretraga kojom prikazujemo točnu anatomsku i funkcijsku promjenu na suženoj ili začepljenoj arteriji.

Priprema za pregled

Za UZV pregled nije potrebna posebna priprema. Za pregled krvnih žila nogu one moraju biti dostupne od prepona do stopala. UZV pregled traje oko 30-45 minuta.
Ultrazvučni pregled kukova - Radiologija

Ultrazvuk kukova bebe siguran je i bezbolan test koji prikazuje stvarno stanje kukova. Istina je da su dječji kukovi netom nakon rođenja još uvijek nedovoljno razvijeni, stoga ne mogu ukazati na postojanje eventualnih nepravilnosti. Iz tog je razloga ultrazvuk kukova potrebno obaviti u točno određenom periodu bebina života.

Kada se obavlja prvi ultrazvučni pregled kukova?

Izvori navode da se prvi ultrazvuk kukova mora obaviti do 6 tjedana nakon djetetova rođenja do navršena 3 mjeseca djetetova života. Tijekom trudnoće kukovi se razvijaju. Čašice kukova pomiču se svakim pokretom noge, točnije rečeno one se produbljuju. Postoje slučajevi u kojima čašice nisu dovoljno produbljene, a glava bedrene kosti ne može dobro leći te tada dolazi do iščašenja kukova, odnosno dislokacije. Ovakvi se kukovi nazivaju nezreli. I do 5% novorođenčadi u Hrvatskoj ima probleme s kukovima. Za postizanje „zrelih“ kukova, u idućih se tri mjeseca mora vježbati s bebom kako bi se čašice dovoljno produbile. „Zrelost“ odnosno „nezrelost“ kukova može se vidjeti na ultrazvučnom pregledu.

Nakon prvog pregleda, ukoliko su kukovi „nezreli“ potrebno je obaviti još tri kontrole; prva nakon dva tjedna, druga kontrola nakon 45 dana, a treća kontrola tri mjeseca od druge kontrole. Svaka kontrola prati daljnji razvoj i napredak bebinih kukova, te se po potrebi vježbe izmjenjuju. Redovne kontrole potrebne su sve dok liječnik nije zadovoljan nalazima ultrazvuka.

Ultrazvuk kukova, beba

Kako izgleda ultrazvučni pregled kukova?

Tijekom pregleda beba se postavlja bočno na pregledni ležaj; najprije na jednu, zatim na drugu stranu, a za to vrijeme liječnik radi ultrazvuk na slobodnoj strani kuka. Pregled je u potpunosti bezbolan i što je najbolje, traje prilično kratko.

Što u slučaju da kukovi nisu u redu?

Ako ranije spomenute vježbe ne koriste u sazrijevanju bebinih kukova, liječnik će preporučiti nošenje tzv. Pavlikova aparatića, odnosno remenčića. Većini je roditelja ovo prilično nezgodno i strašno na prvu pomisao, no vjerujte, riječ je o bezbolnoj metodi liječenja koja potiče bebine nožice da stoje u raširenom položaju kako bi spomenuta glavice bedrene kosti „legla“ u čašicu kuka na svoje mjesto. Pavlikov aparatić zapravo je remenčić koji je zaslužan za pravilni razvoj bebinih kukova, kao i za njezin kasniji normalni razvoj, te normalno kretanje. Pavlikov aparat nosi se nekoliko mjeseci i za većinu beba to je dovoljno vrijeme za oporavak njezinih kukova.

U Hrvatskoj se u pojedinim regijama, po izlasku iz rodilišta, još uvijek kao preventiva savjetuje široko povijanje. No, u zapadnim zemljama široko povijanje se već dugo u potpunosti ne prakticira jer se smatra nepotrebnim, te ako se dijete rodilo s nezrelim kukovima u slabijem ili jačem obliku, ono će svakako kasnije zahtijevati liječenje.

Ultrazvuk kukova svakako je poželjno obaviti po preporuci pedijatara do navršena 3 mjeseca djetetova života kako bi se stiglo na vrijeme reagirati u slučaju potrebe.

Kako biste se uvjerili da i vaša beba ima zdrave i „zrele“ kukove, ne zaboravite na vrijeme rezervirati pregled kod naših specijalista.

Obratite nam se s punim povjerenjem na tel 042 500 900, mail adarta@adarta.hr ili Viber/WhatsApp 099 2222 022.
Samopregled dojki - Radiologija

Stati ispred ogledala, staviti ruke na bokove, da se zategne koža i gledati možda kakve promjene na dojci, svaka žena poznaje svoje dojke i vrlo lako uoči kakvu promjenu, gleda se da li ima možda kakvih brazdi, sekrecija-iscjedak da li je prisutan.

Zatim stavimo ruke iznad glave, također dolazi do zatezanja kože i tada gledamo promjene, važno je reći da lijevu dojku pregledavamo s desnom rukom i obrnuto. Kružnim pokretima idemo oko dojke od gore pa sve do bradavice, te vidimo da li ima sekreta, sekret je učestao, te ne mora značiti ništa alarmantno, ali treba obratiti pozornost, da ne bi bio sukrvav, krvav, te tada treba ići liječniku.

Nakon dojki opipavamo pazdušnu jamu, te prostor između klavikule- ključne kosti, s unutarnje i vanjske strane.

Samopregled dojki

Oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke. U Hrvatskoj je stopa incidencije (broj novooboljelih na 100 000 stanovnika) viša nego u Europi i ima trend rasta. Također, rak dojke je visoko zastupljen među uzrocima smrti kod žena. To je postao javnozdravstveni problem i veliki se napori ulažu kako u ranom otkrivanju te bolesti, tako i u njenom liječenju.
Tečaj za trudnice Poliklinika Adarta

20.03.2019.

Tečaj za trudnice “Priprema za prirodnu trudnoću, porod, dojenje i roditeljstvo”

 

 

Edukacija se temelji na dosadašnjim održanim radionicama za trudnice, te je proširen sadržajem za kojim se pokazao znatni interes. Htjeli smo napraviti…

Nove djelatnosti u Poliklinici Adarta

10.02.2019.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob.

Pod vodstvom vms….

Shiatsu i bol

01.09.2015.

Milijuni ljudi se svakodnevno susreću s različitim vrstama tjelesne boli. Boli nas zub, glava, leđa, želudac i tako, čini se, u nedogled. Naučeni smo živjeti s boli, smatramo ju normalnim stanjem i sve se…

Shiatsu tretman – iscjeljujući dodir

19.05.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Shiatsu tretman traje oko sat vremena i uključuje uvodni razgovor, dijagnostiku, sam tretman i savjetovanje na kraju. Izvodi se na posebnoj strunjači na podu, a primatelj tretmana je obučen u udobnu pamučnu…

SHIATSU – Povratak ravnoteži

31.03.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Podrška zdravlju, vraćanje vitalnosti, svjesni dodir, pokret, pritisak (palcem, dlanom, laktom, koljenom,stopalom), jin – jang, tretiranje energetskih meridijana…samo su neki od pojmova kojima možemo opisati tehniku rada na tijelu poznatu kao –…