Radiologija

Ultrazvuk štitnjače i abdomena

Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk predstavlja bezbolan pregled štitne žlijezde, te uz klinički pregled i određivanje hormona štitnjače mora biti jedna od prvih dijagnostičkih pretraga štitnjače. Njime se može dobro vidjeti veličina i struktura lijevog i desnog režnja te srednjeg dijela štitne žlijezde koji se zove istmus. Iz toga možemo izračunati težinu i volumen štitnjače što je osobito važno pri praćenju veličine difuzno povećane štitne žlijezde.

Ultrazvuk međutim ima osobiti značaj u praćenju veličine, ograničenosti i strukture jednog ili više čvorova u štitnjači, a mogu se vidjeti i kalcifikati. Također, ultrazvučno se mogu naći i oni čvorovi koji su veći, ali se nalaze straga kao i manji, od svega par milimetara, koji nisu palpabilni a već se može raditi o karcinomu sa metastazama na vratu. Čvorove je potrebno punktirati pod kontrolom ultrazvuka čim se pronađu. Punkcijom se isključi eventualni karcinom štitnjače. Ultrazvučnu pretragu vrata u čvorastoj štitnjači potrebno je ponavljati svakih 6 do 12 mjeseci i u slučaju porasta veličine nekog čvora preporuča se ponoviti citopunkciju. Također, ultrazvučno se mogu pratiti i limfni čvorovi vrata kao i pojava novih limfnih čvorova što je osobito važno nakon operacije karcinoma štitnjače.

Ultrazvučni pregled štitnjače ima osobit značaj u ranom otkrivanju karcinoma štitne žlijezde, a koji se često ultrazvučno slučajno otkrije. Što ga prije otkrijemo, to je bolja prognoza za bolesnike, kao i u svih ostalih karcinoma.

Kod ultrazvuka štitnjače, nije potrebna osobita priprema, sama pretraga traje oko 15 minuta, ali uz razgovor s pacijentom i pisanje nalaza može trajati oko 40 minuta.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena složena je pretraga, kojoj je cilj prikazati različite abdominalne strukture.
S obzirom na brojnost i složenost struktura, rutinska pretraga abdomena ultrazvukom svodi se na pregled organa tzv. gornjeg abdomena – jetre, žučnog sustava, gušterače, slezene, bubrega, nadbubrežnih žlijezda, retroperitonealnih krvnih žila i vene porte (vene vratarice). Moguće su, naravno, i dopunske pretrage, kao što je pregled protoka kroz krvne žile abdomena upotrebom obojenog te pulsnog doplera(što zahtijeva posebnu educiranost i vještinu liječnika koji pretragu izvodi) te uvid u zdjelične strukture, koji je uglavnom orijentacijski, s obzirom na to da u tom području bolji prikaz daju ginekološki, transvaginalni i transrektalni ultrazvuk.

Uvid u šuplje organe probavnog kanala također je znatno ograničen, prije svega zbog prisustva zraka i sadržaja u cijevima, od kojih se ultrazvučni snop znatno reflektira, bez mogućnosti dubljeg uvida. Zato se za pregled navedenih organa koristi i endoskopski ultrazvuk, pri čemu se ultrazvučna sonda postavi direktno u unutrašnjost organa da bi se pregledale stijenke i okolne strukture.
Uzv abdomena indiciran je u svim stanjima bolova u trbuhu, gubitka na tjelesnoj težini, žutice, tegoba sa mokrenjem i dr.

PRIPREMA ZA ULTRAZVUČNU DIJAGNOSTIKU

Prije ultrazvučne pretrage abdomena bitno je da se pacijent drži propisanog režima dijete, odnosno da uzima hranu koja ne nadima (palenta, dvopek, kuhano meso i slično), jer uzimanje nadimajuće hrane (voće, povrće, gazirani sokovi, mlijeko i mliječni proizvodi) izaziva nakupljanje zraka u crijevima, te širenje želuca i crijeva, što onemogućuje kvalitetan pregled.
Vrlo je bitno da pacijent surađuje s liječnikom za vrijeme pretrage, odnosno da zauzme traženi položaj ili zadrži dah kad se to od njega zatraži.
Svakako se preporuča da pacijent bude natašte 8-12 sati prije pretrage. Pretraga traje 15-20 min.

Da biste rezervirali Vaš termin, obratite nam se s punim povjerenjem na tel 042 500 900, mail adarta@adarta.hr ili Viber/WhatsApp 099 2222 022.

Tečaj za trudnice Poliklinika Adarta

20.03.2019.

Tečaj za trudnice “Priprema za prirodnu trudnoću, porod, dojenje i roditeljstvo”

 

 

Edukacija se temelji na dosadašnjim održanim radionicama za trudnice, te je proširen sadržajem za kojim se pokazao znatni interes. Htjeli smo napraviti…

Nove djelatnosti u Poliklinici Adarta

10.02.2019.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob.

Pod vodstvom vms….

Shiatsu i bol

01.09.2015.

Milijuni ljudi se svakodnevno susreću s različitim vrstama tjelesne boli. Boli nas zub, glava, leđa, želudac i tako, čini se, u nedogled. Naučeni smo živjeti s boli, smatramo ju normalnim stanjem i sve se…

Shiatsu tretman – iscjeljujući dodir

19.05.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Shiatsu tretman traje oko sat vremena i uključuje uvodni razgovor, dijagnostiku, sam tretman i savjetovanje na kraju. Izvodi se na posebnoj strunjači na podu, a primatelj tretmana je obučen u udobnu pamučnu…

SHIATSU – Povratak ravnoteži

31.03.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Podrška zdravlju, vraćanje vitalnosti, svjesni dodir, pokret, pritisak (palcem, dlanom, laktom, koljenom,stopalom), jin – jang, tretiranje energetskih meridijana…samo su neki od pojmova kojima možemo opisati tehniku rada na tijelu poznatu kao –…