Samopregled dojki

Samopregled dojki

Drage naše, u nastavku su navedeni kratki koraci za samopregled dojki, koji je jedan od prvih koraka za rano otkrivanja promjena, koje mogu biti dobročudne, ali na žalost i zloćudne.
Ne iziskuje puno vremena, a može spasit život.

1.) Stati ispred ogledala, staviti ruke na bokove, da se zategne koža grudi i gledati postoje li kakve promjene na dojci; svaka žena poznaje svoje dojke i vrlo lako uoči neku promjenu – obratite pozornost na brazde, sekreciju-iscjedak ukoliko postoji.

2.) Zatim stavimo ruke iznad glave, također dolazi do zatezanja kože i tada gledamo promjene, važno je reći da lijevu dojku pregledavamo s desnom rukom i obrnuto. Kružnim pokretima krećemo se s gornjeg djela dojke, pa sve do bradavice, te vidimo da li ima sekreta. Sekret je učestao, te ne mora značiti ništa alarmantno, ali treba obratiti pozornost, da ne bi bio sukrvav, krvav, te se tada treba obratiti liječniku.

3.) Nakon dojki opipavamo pazdušnu jamu, te prostor između klavikule- ključne kosti, s unutarnje i vanjske strane.

Ako kod Vas ili Vaših najmilijih postoji bilo kakav znak za zabrinutost, s povjerenjem se obratite našem stručnom timu radiologa!

Oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke. U Hrvatskoj je stopa incidencije (broj novooboljelih na 100 000 stanovnika) viša nego u Europi i ima trend rasta. Također, rak dojke je visoko zastupljen među uzrocima smrti kod žena. To je postao javnozdravstveni problem te se veliki napori ulažu kako u rano otkrivanje te bolesti, tako i u njenom liječenju.

Komentari

Ostavite komentar