Samopregled dojki

Samopregled dojki

Samopregled dojki Stati ispred ogledala, staviti ruke na bokove, da se zategne koža i gledati možda kakve promjene na dojci, svaka žena poznaje svoje dojke i vrlo lako uoči kakvu promjenu, gleda se da li ima možda kakvih brazdi, sekrecija-iscjedak da li je prisutan.

Zatim stavimo ruke iznad glave, također dolazi do zatezanja kože i tada gledamo promjene, važno je reći da lijevu dojku pregledavamo s desnom rukom i obrnuto.

Kružnim pokretima idemo oko dojke od gore pa sve do bradavice, te vidimo da li ima sekreta, sekret je učestao, te ne mora značiti ništa alarmantno, ali treba obratiti pozornost, da ne bi bio sukrvav, krvav, te tada treba ići liječniku.

Nakon dojki opipavamo pazdušnu jamu, te prostor između klavikule- ključne kosti, s unutarnje i vanjske strane. Oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke.

U Hrvatskoj je stopa incidencije (broj novooboljelih na 100 000 stanovnika) viša nego u Europi i ima trend rasta. Također, rak dojke je visoko zastupljen među uzrocima smrti kod žena. To je postao javnozdravstveni problem i veliki se napori ulažu kako u ranom otkrivanju te bolesti, tako i u njenom liječenju.

Komentari

Ostavite komentar