Doula - terapeutska podrška za ženu

Doula - terapeutska podrška za ženu

Doula - terapeutska podrška za ženu

Doula je žena koja se opredijelila profesionalno biti podrška ženi u njenom putu k ostvarivanju majčinstva. Ona daje Doula je vješta sigurnu činjeničnu informaciju o fiziologiji ženskog tijela. žena koja služi ženi u razdoblju prijelaza u novo rođenu majku.

Doulu si odabiru žene koje žele planirati obitelj, koje žele podršku za vrijeme trudnoće te se s povjerenjem mogu obratiti svojoj douli i nakon poroda kako bi ostvarile bezbrižne prve dane majčinstva.

Zašto je doula bitna?

Doula sluša, usmjerava ženu k svojoj intuiciji jer ženino tijelo je stvoreno za porod i podizanje svoje bebe kroz predivne fiziološke procese ženinog tijela. Dozvoli si bezbrižno rasti kroz majčinstvo!

Doula vraća vjeru u žensko tijelo koje je savršeno posloženo za Doula je ženi ne izostavna podrška. preživljavanje žene same i njenih potomaka. Doula sa ženom razrađuje strahove i ulijeva sigurnost.

Ti gradiš svoje samopouzdanje i povezuješ se sa svojom bebom. Doula je tvoja najveća emocionalna podrška kada ti je najteže, kada te boli, kada ne možeš više ona je tu samo za tebe. Doula se brine za tvoje fizičke potrebe kako bi tvoje tijelo prikupilo dovoljno energije za bezbrižnu brigu o bebi.

Ona je ovdje kako bi ti pripremila jednostavan utješan obrok koji pospješuje zacjeljivanje. Pričuva ti bebu kako bi uzela 5 minuta za sebe jer je sve podređeno tvojoj bebi. Ovdje je ako si izmorena i nisi ni oči sklopila, uz nju možeš odmoriti. Vodit će te k zbližavanju s bebom kroz nježan dodir.

Pokazuje ti način na koji možeš uspješno umiriti bebu, te da na siguran način postupaš sa svojom bebom. U svakom dijelu stvaranja i ostvarivanja bezbrižnog majčinstva ti si na prvom mjestu. Doula će te podržati da dobro brineš o sebi. Izraziš svoje strahove i izgradiš svoj plan za uspješan oporavak. Što kada nemam podršku? Preplavljenost bujicom pomiješanih osjećaja, tuga, ushićenost, anksioznost, strah od pogreške, iscrpljenost, nesanica, pretjerana zabrinutost, glad, žeđanje, osjećaj nemoći, preopterećenosti i bolovi…

Za mamu je najbitniji odmor, radost i zaljubljivanje u svoju bebu! Doula je tu, na vrijeme se pobrini za sebe.

ZLATNI MJESEC – RAZDOBLJE NAKON PORODA

Odlučila sam se posvetiti ženama u razdoblju nakon poroda, kada žena još prerađuje svoje emocije, prolazi transformaciju u majčinstvo i povezuje se s novim bićem koje je ona devet mjeseci nosila ispod svojeg srca, te se njeno tijelo bezbrižno brinulo za hranu, toplinu i ljubav. U vrijeme kad žena ulazi u porod za nju je to najjači emocionalni doživljaj, te je fizički zahtjevno prolaziti kroz proces rađanja pa do samog izgona.

Sva sretna priljubljuje svoju bebu gleda je ravno u oči i vrijeme staje. Od tog dana sada nova majka treba našu pomoć u brizi za nju. Kao nova mama nisam se najbolje snalazila u ulozi majke, prije svega osjećala sam se ranjivo i iscrpljeno, te sam bila u laganom šoku jer sam shvatila kako sam samo ja odgovorna za to malo biće i da ono bude namireno u svojim esencijalnim potrebama. Uvijek sam sebe i svoje potrebe stavljala na zadnje mjesto.

U početku mi je trebalo tri mjeseca da se naviknem na svoju novu ulogu i da prepoznam bebine neverbalne i verbalne znakove. Savladala sam vještinu organizacije kako bi kućanstvo bilo u najboljem redu. Shvatila sam bitnost uključivanja šire obitelji koja je dolazila u pomoć.

Uz najbolju pomoć svoje obitelji koju sam mogla dobiti i uz moje vještine koje sam godinama usavršavala, svejedno mi je nedostajala jedna vješta, mudra i staložena žena. Iz tog razloga postala sam Doula koja je posvećena postpartumu, gdje se nova majka može osloniti na svoju izabranu podršku. Uz moju podršku majka je slobodna pronaći svoje unutarnje vodstvo, svoje autentično majčinstvo. Moja prisutnost je samo nit vodilja koja majku vodi ispunjenju njene uloge u radosti i miru.

Širom svijeta se očekuje da u razdoblju nakon poroda žena miruje prvih dvadeset do šezdeset dana. Majkama je pružena podrška kako bi se tijelo, um i duh harmonizirali i procesuirali sve što je ona iskusila tijekom trudnoće i poroda.

Stvaranje obitelji je jedinstveni proces za svaku ženu od samog čina, nošenja sa trudnoćom, uživanje u stvaranju jedinstvenog bića, prolaženje kroz snažan labirint poroda, važnost osjećaja nakon poroda i regeneracija.

Kada je postpartum gotov? Što se najviše pitamo nakon poroda?

Zacjeljivanje je individualno od žene do žene. Zašto nitko o tome ne govori? Izraziti osjećaj gladi, nesanica, iscrpljenost, plač koji ne prestaje, istjecanje mlijeka, očaj, ushićenost, samoća, izoliranost… Kada ću se opet osjećati kao ona stara?

Porodila si novo biće koje je spremno istraživati i okusiti ovaj svijet tako spremno, a opet tako ranjivo i ovisno. Privikavanje na ulogu majke, ponovno pronalaženje sebe, preuzimanje odgovornosti, odrastanje. Kao što to novo biće treba tebe i ti kao nova majka trebaš svoje selo podrške. U tom periodu regeneracije nisi spremna brinuti se sama za sebe i nisi spremana biti sama većinu dana. Tvoja potreba nakon poroda je mirovanje, okrepljujuća hrana, nježan dodir iz ljubavi baš onakav kakav pružaš svojoj bebi, prisutnost vješte i mudre žene i povezivanje sa svojom prirodom Osjećaš se zbunjeno, anksiozno, depresivno, bolno, ne organizirano, iscrpljeno, neispavano, bez razumijevanja okoline, izostanka podrške. Na vrijeme se pobrini za sebe!

Dozvoli si radosno putovanje u majčinstvo neka bude ispunjeno ljubavlju i osjećajem mira. Podrška trudnici/mami koju pruža doula, žena koja svojim vještinama, znanjem i iskustvom pomaže ženama. Može biti ključna u ostvarivanju 40 bezbrižnih dana babinja. Informirana, sigurna i zadovoljna žena u ovom periodu lakše će povratiti svoju snagu, povezati se s novorođenčetom kao i postaviti temelje novih uloga koje u obitelji ona i njezin partner sada imaju. Kao doula i majka, s vama planiram ovo razdoblje, pripremam informacije koje trebate, pokazujem vam kako umiriti svoju bebu, kako se s njom povezati, kako uspostaviti dojenje, želje i potrebe, odspavati, prošetati se ili jednostavno zaljubljivati se u svoju bebu.

Za majku je važno da bude njegovana, okupana u toplim Dodir iz ljubavi. Majka nježnim dodirima umiruje svoju bebu, preko dodira komunicira i emocionalno je hrani. uljima. Tijelo je proživjelo veliku preobrazbu kroz samu trudnoću i porod i sada se sve vraća u prvobitno stanje. Svojim ženama pružam okrepljujuću masažu, masažu trbuha i “closing bones” ceremoniju. Prisutnost iskusne žene novoj mami ulijeva sigurnost i opuštenost te se majka može posvetiti sebi i svojoj bebi. Zacjeljivanje ima svoj prirodni ritam, babinje ne mogu prije završiti nego se postigne ravnoteža. Povezivanjem sa svojom unutrašnjošću i prihvaćanjem majčinstva uživat ćeš u radosti i blagostanju.

Kada ti treba DOULA kao podrška?

Kvalitetnom pripremom porođaj osnažuje i vraća snagu. Kroz individualne satove učim vas kako vratiti snagu i povjerenje u svoje tijelo kako bi upoznale čudesno majčinstvo. Porođaj ćete dočekati mirne, pune samopouzdanja i spremne. Stvori svoje pozitivno iskustvo poroda, širi svoju pozitivnu priču.

PRIPREMA PAROVA ZA POROD

Razgovaram s vama o vašim željama, te vas uvodim u čari prirodnog poroda. Prolazimo kroz fiziologiju tijela rodilje, te kako porod započinje kroz određeni ritam svake žene gdje i sam plod ima utjecaj na ishod poroda, u praktičnom dijelu pripreme saznajete tehnike opuštanja i na koji način se osloboditi boli za vrijeme trudova. Saznaj zašto je važno osvijestiti svoje strahove i koje su prednosti nježnog poroda za sve tvoje buduće potomke pa i tebe kao majke. Relaksacija u porodu

Ovaj oblik podrške omogućit će ti da sazreš u svoju majčinsku ulogu i budeš sigurna u svoje spoznaje i vještine. Dane nakon babinja ispuni s radošću i u miru uživajte u svojem novom obiteljskom okruženju. Najbolja mama si kad si zadovoljna. Gradiš sretnu obitelj. Dozvoli si živjeti i izgraditi blagostanje za 40 zdravih godina.

Plivaj u oblaku hormona ljubavi Draga Mama, Pred tobom je veliki izazov. Tvoje srce jedva čeka ugoditi svakoj potrebi tvoje bebe. U osjetljivom si periodu, ponekad se osjećaš ranjivo, izmoreno, a istovremeno uzbuđeno. Pozvana si upoznati novu sebe, rođenjem svoje bebe rodila se i njezina majka. Ovo je tvojih 40 dana za oporavak i zacjeljivanje, svojih 40 dana posveti samo sebi, tvoje je zacjeljivanje odrazit će se na tvoj život žene kasnije u životu. Ako se zanemaruješ u “zlatnom razdoblju” možeš razviti dugoročne emocionalne, mentalne i fizičke zdravstvene probleme.

Tvoje babinje i briga za tebe traje toliko dugo koliko je tebi potrebno da usvojiš vještine majčinstva te da u tome bezbrižno uživaš i raduješ se svakoj aktivnosti sa svojom bebom. Razriješila si svoje sve nedoumice u razgovoru sa mnom. Stavile smo na papir sve tvoje želje. Zajedno ćemo isplanirati sve obaveze tvojih ukućana kako bi se ti u potpunosti mogla posvetiti sebi i svojoj bebi.

Rodila si, sva puna emocija i novog iskustva dolaziš u svoje sigurno okruženje. Spremna sam saslušati tvoje jedinstveno iskustvo i prigrliti tvoje iskustvo. Ovdje sam da bih se pobrinula za tebe, kako bih se mogla u toplini svojeg doma zaljubljivati i hraniti svoje dijete. Ovdje sam da ti olakšam bol, opustim ti tijelo i da se bezbrižno odmoriš. Svaki puta kada bih odlazila iz tvog doma, ostavila bih te zbrinutu i opuštenu da se bezbrižno nastaviš brinuti za svoju bebu. Sa sigurnošću ću te usmjeravati u prepoznavanju tvojih majčinskih osjećaja i bebinih potreba. U tako kratkom vremenu osvijestit ćeš što tvoja beba treba. Osvijestit ćeš i svoje potrebe i uvijek ćeš pronaći vrijeme za odmor.

Fizioterapeut je stručna osoba koja ima znanja iz područja anatomije, fiziologije i patofiziologije, kineziologije, biomehanike, kliničke medicine, rehabilitacije, habilitacije, fizikalne terapije, kineziterapije, manualne medicine, psihologije i nutricionizma. Stječemo svoja znanja i vještine na medicinskim i zdravstvenim studijima, za vrijeme studija prolazimo 755 sati kliničke prakse te prije položenog stručnog ispita odrađujemo 1800 sati kliničke prakse uz stalno mentorstvo.

Kada položimo stručni ispit imamo pravo na samostalno obavljanje fizioterapijske djelatnosti uz poštivanje etike i deontologije svoje struke. Kao licencirani fizioterapeuti radimo u bolnicama, kliničkim centrima, rehabilitacijskim centrima, poliklinikama, ustanovama za odgoj i obrazovanje, sveučilištima, školama, vrtićima, staračkim domovima, možemo otvoriti privatnu praksu ili slobodni obrt za obavljanje ostalih zdravstvenih djelatnosti. Terapeutska podrška za kvalitetniji život

Kao fizioterapeutkinja odlučila sam raditi i djelovati u srednjoškolskom obrazovanju, pružati podršku i zdravstvene usluge usmjerena na prevenciju, očuvanje i poboljšanje kvalitete života žena, trudnica, majki i dojenčadi. Skupljamo bodove za svoje usavršavanje kako bi mogli svakih 6 godina obnoviti svoju licencu. Uvijek koristimo najnovija znanja i vještine u svojim terapijama.

Od 2016. radim kao fizioterapeut i doula u svojem obrtu, od 2014. radim kao nastavnica stručnih predmeta predajem fizioterapeutskim i medicinskim tehničarima, od 2010. radila sam na odjelu fizikalne i rehabilitacijske medicine u poliklinici Medikol, te od 2006. uz studij povremeno radim kao fizioterapeutkinja u plivačkom klubu i sportskoj udruzi. Prolazimo cjeloživotno obrazovanje formalno i neformalno kroz različite radionice, predavanja i međunarodne tečajeve.

Individualne prenatalne vježbe Vježbe su osmišljenje prema tvojoj posturi. Prije kreiranja vježbi za tebe procjenjujem tvoje držanje tijela i testiram snagu tvojih mišića. Upoznajem tvoje tijelo i pripremam individualni program vježbi. Zajedno vježbamo od drugog tromjesečja ako je trudnoća uredna. Pomažem ti da tvoje tijelo postane snažno te da se pripremi za dugi maraton poroda. Učim te pravilno disati, osvještavam koje dijelove tijela treba opustiti i osnažiti te na koji način se sigurno istegnuti. Izgrađuješ osjećaj za ravnotežu i balans što ti osigurava sigurno kretanje kroz svakodnevne aktivnosti, bez osjećaja težine i mogućih padova.

Uvodim te u opće stanje relaksacije. Izaberi lakoću kretanja kroz trudnoću. Naglasak je na sigurnom i umjerenom vježbanju te održati izvrsno držanje. Idealne komponente dobrog vježbanja su: zagrijavanje, aerobna aktivnost, jačanje mišića i hlađenje – relaksacija. Nauči savršene vježbe za zdjelicu i abdomen kako bi održala zdravu trudnoću bez bolova, te ostvarila lakši porođaj. Vježbamo zajedno dva puta tjedno po 45 min i relaksacija 15 minuta.

Najčešće mi se javljaš zbog bolova u kralježnici, zdjelici, raširenosti trbušnih mišića, inkontinencije. Prije nego zajedno napravimo plan, radim procjenu tvojeg držanja, testiram ti muskulaturu. Razgovaramo o tvojem životnom stilu kako bi isključile utjecaj stresa na tvoje tijelo. Da bi živjela zdravo moraš razumjeti i cijeniti nevjerojatnu građu svojeg tijela. Radimo na sinergiji svakog pojedinog dijela tijela u ovom slučaju je to zdjelični obruč kako bi cjelina funkcionirala pravilno.

Uz moje vođenje uspostavljaš kontrolu nad svakim pokretom određujemo brzinu, snagu i tvoj ritam. Vježbe izvodimo polagano s uspravnom kralježnicom i uključenim trbušnim mišićima bez dodatnog pritiska. Jednostavan pokret postaje zahtjevna aktivnost. Tvoj um nadzirat će svaki pojedini dio tijela. Svaka vježba će biti tako oblikovana da vježba tvoj centar. Osvijestit ćeš mišiće abdomena, stražnjice, unutrašnjost zdjelice i donjeg dijela tijela. Koordinacijom disanja i vježbe trebala bi ojačati vašu sposobnost osvještavanja trbušne muskulature. Naučit ćete nadzirati svoje pokrete, usredotočiti se na pravilno disanje i izvođenje vježbe samim time ćete postići fluidnost pokreta.

Kvalitetom, dosljednošću i produktivnošću zajedno ćemo ostvariti cilj. Nakon minimalno 10 treninga osjetit ćeš razliku. Program izrađujem u dogovoru s klijenticom vježbamo minimalno dva puta tjedno po 45 minuta. Individualne postnatalne vježbe

Manualni tretmani za trudnice i nakon poroda Postoje dva glavna razloga za bolove u leđima tijekom trudnoće, u pripremi za porođaj, hormoni uzrokuju opuštanje vaših zglobova više nego inače i zajedno s rastom trbuha utječe na ravnotežu tvojeg tijela.

Tehnikama mobilizacije vezivnog tkiva, akupresure, limfne drenaže i doziranim pritiskom s pokretom mogu ti olakšati tegobe u trudnoći koje osjećaš i učiniti ti trudnoću sigurnom i bez osjećaja težine, oticanja i boli. Nakon poroda ovdje sam za tebe jer se obično javljaš s bolovima u zdjelici, donjem dijelu leđa, vratoboljom, mišićnom napetošću, bolovima u šaci, ponekad grčevi u potkoljenicama. Tretman se sastoji od informativnog razgovora o tvojem životnom stilu i određenim tegobama, radim fizioterapijsku procjenu kako bih dobila uvid u opseg mišićne napetosti pokreta i stanje muskulature. Zajedno dogovaramo plan dolazaka, a za tebe izrađujem program tretmana. Prema stanju tijela mogu odrediti 3-6 tretmana. Za svoje zdravlje biraj sigurno! Za vrijeme trudnoće tretmane ne odrađujem u prva tri mjeseca trudnoće te ako je komplikacija u trudnoći. Za vrijeme trudnoće ne radim trakcije, istezanje ni manipulacije. Tretman traje od 60 – 75 minuta.

Trudnoća je stanje kada se tvoje tijelo prilagođava potrebama ploda. U trudnoći se možeš nositi s određenim tegobama kao što su nesanica, stres, konstipacija, žgaravica, zadržavanje tekućine i oticanje, mučnina, umor, grčevi u nogama… Pola pa do tri četvrtine trudnica osjete bol u leđima u jednom stadiju trudnoće.

Edukacija roditelja

Roditelji mi se najčešće s povjerenjem javljaju kada je beba stigla u domaće okruženje. Učim vas kako na ispravan način postupati sa svojim djetetom kod preskidanja, hranjenja, kupanja, nošenja, stavljanje u autosjedalicu i krevetić.

Neuro razvojna gimnastika Individualizirani terapeutski pristup temeljen na pravilnom rukovanju, promatranju i analiziranju pokreta kod djece s određenim neuro razvojnim teškoćama. Ponekad se u neuro- motornom razvoju dogodi određena patofiziološka simptomatologija i dojenče mora što ranije krenuti u tretman.

U drugoj posjeti vodim vas kroz taktilnu integraciju. Uz moje vodstvo masirate svoju bebu. Najvažniji je nježan dodir preko kojeg se emocionalno povezuješ sa svojom bebom. U prvom i drugom susretu družimo se 60 – 90 minuta.

Najčešće se pojavljuju abnormalnosti u mišićnom tonusu, perzistiranje primarnih refleksa, abnormalnosti u pokretu koji su ne svrsishodni. Vježbamo kroz igru pritom aktivirajući optimalni senzomotorni proces, uspješno obavljanje zadane radnje, ponavljanje radnje, poticanje na sudjelovanje u smislenoj igri. Ukazujem vam koje je okruženje stimulativno za zdrav djetetov psihoneuromotorni razvoj. Za vas radim motornu procjenu bebe, te vam demonstriram vježbe prema razvojnoj dobi, zajedno ponavljamo i vodim vas kroz vježbanje i baby handling.

Kada je dijete u tretmanu roditelji seobavezno podučavaju pravilnom rukovanju s bebom u svakodnevnim aktivnostima. Beba koja ima manji neurološki problem kroz vježbanje i igrom kod kuće brzo napreduje i savladava pokret.

Dok beba koja ima težih oštećenja ona je u neurorazvojnom tretmanu s multidiscipliniranim pristupom, u procesu rane intervencije. Individualnu neurorazvojnu gimnastiku možete koristiti kao dopunu u neuro razvojnom tretmanu. Beba se igrajući na podu pokreće, balansira, rotira. Kod tipičnog razvoja to učenje se odvija samoinicijativno, beba istražuje gradi pokret kroz pokušaj i pogrešku, kao roditelj promatramo ili se uključujemo u njezinu igru te je potićemo u otkrivanju njenih sposobnosti u sigurnom okruženju.

Kod atipičnog razvoja beba se stabilizira, mobilizira, pronalazi uporište, bude se osjetila, laganim pritiskom se otpušta napetost, a određenim pokretom jača određena skupina mišića uz smislenu igru sve dok ne savlada svrsishodan pokret. Jedan tretman traje 45 minuta, a nakon procjene dogovaramo terapijski paket od 5 dolazaka.

Rado organiziram radionice koje su informativne, poučne, praktične i podržavajuće za majku i bebin bezbrižan psihomotorni razvoj. Koristim sva najnovija znanja iz neurofiziologije, povezujućeg roditeljstva i pedagoška znanja o mentalnom, emocionalnom i socijalnom razvoju djeteta.