Pregled mladeža

Pregled mladeža

Pregled mladeža

Mladeži (MELANOCITNI NEVUS) su benigne izrasline na koži, najčešće tamno smeđe boje, no mogu biti i boje kože, različitih oblika i veličine.

Broj madeža različit je od osobe do osobe, što ovisi o više čimbenika kao što su: genetika, fototip kože, izlaganje sunčevim zrakama (prirodnim ili umjetnim) tijekom života. Određena osoba može imati od 10 pa do iznad 100 madeža. Broj madeža mijenja se tijekom života; neki madeži nastaju već kod poroda dok većina madeža ipak nastaje kasnije, najčešće u zadoblju od 20. do 40. godine.

U većini slučajeva madeži su bezopasni, ali ipak ponekad mogu postati zloćudni. Neki od rizika za razvoj melanoma jesu velik ukupan broj madeža (iznad 100), član uže obitelji s melanomom, svjetli fototip kože ( npr. II), pretjerano izlaganje sunčevim zrakama u djetinjstvu (do 18. godine).

Za praćenje madeža i lakse uočavanje nepravilnosti u madežu i moguć prelazak u melanom koristimo se tzv. ABCDE pravilom (A-asimetrija, nepravilan oblik; B-border, nepravilan oblik, rub, C-color, više boja i nijansi, D-diameter, promjer veći od 6 mm, E-elevacija, evolucija-madež koji mijenja boju ili oblik).

Pregled madeža specijaliste dermatovenerologa je od presudne važnosti za isključenje abnormalnosti madeža.