Ginekologija

3D/4D Ultrazvuk

3D/4D Ultrazvuk

Svrha 3D/4D ultrazvuka je pregled anatomskog razvoja organa, organskih sustava u djeteta gdje možemo pomoći ukoliko nađemo ili postavimo sumnju na određenu abnormalnost.

HPV testiranje

HPV testiranje

HPV testiranje današnjim modernim tehnikama molekukarne dijagnostike, te određivanjem aktivnosti virusa s velikom sigurnošću možemo vladati infekcijom HPV-a te poduzeti važne korake u izliječenju.

Kolposkopija

Kolposkopija

Kolposkopija je medicinski postupak kojim se pod velikim povećanjem promatra vrat maternice, rodnica i stidnica pomoću posebno dizajniranog pokretnog mikroskopa – kolposkopa.

Kombinirani  probir

Kombinirani probir

Kombinirani probir je neinvazivni test koji se trudnicama preporučuje u prvom tromjesečju trudnoća, te ukazuje na rizik od trisomija u trudnoći.

Panorama test

Panorama test

Panorama test možete napraviti već od devetog tjedna trudnoće. Izvodi se jednostavnim uzimanjem uzorka krvi majke, bez rizika za fetus.

Sono HSG

Sono HSG

Histerosalpingografija (HSG) je metoda ispitivanja prohodnosti jajovoda. Da bi došlo do trudnoće jajovodi moraju biti prohodni. HSG se klasično radi na rendgenu.

NIFTY test

NIFTY test

Test NIFTY je siguran i jednostavan neinvazivan prenatalni test koji otkriva određene kromosomske poremećaje već od 10. tjedna trudnoće, a može se učiniti sve do 24.tjedna trudnoće.

Harmony test

Harmony test

Harmony Test predstavlja prenatalni skrining test na kromosomske poremećaje kod fetusa, te daje izvrsne kliničke rezultate i visoki mu je stupanj pouzdanosti.

Kardiotokografija (CTG)

Kardiotokografija (CTG)

Kardiotokograf (CTG) je kontinuirani elektronički zapis frekvencije otkucaja fetusa dobiven ultrazvučnim sondama postavljenim na majčin trbuh. 

Samopregled dojki

Samopregled dojki

Drage naše, u nastavku su navedeni kratki koraci za samopregled dojki, koji je jedan od prvih koraka za rano otkrivanja promjena, koje mogu biti dobročudne, ali na žalost i zločudne.
Ne iziskuje puno vremena, a može spasit život.

Cijepljenje protiv gripe u trudnoći?!

Cijepljenje protiv gripe u trudnoći?!

Gripa je vrlo česta i zarazna bolest koju uzrokuje virus influence. Simptomi i znakovi su puno teži od obične prehlade i mogu rezultirati boravkom 2-3 dana u krevetu. Obol od gripe u trudnoći može dovesti do povećanih rizika za trudnicu i njenu bebu.
Komplikacije gripe mogu dovesti do hospitalizacije, a u rjeđim slučajevima i do smrti.

Gestacijski Dijabetes

Gestacijski Dijabetes

Gestacijski dijabetes naziv je za povišenu razinu glukoze u krvi za vrijeme trudnoće. Često se javi iako žena prije trudnoće nije imala dijabetes. Zbog gestacijskog dijabetesa postoji mogućnost da obolite od dijabetesa tipa 2, no ne mora značiti. Žene s gestacijskim dijabetesom obično nemaju simptome. Većina ih sazna da ga ima tijekom rutinskih testova u trudnoći.

Vezani članci

Gestacijski Dijabetes

Autor/ica: Autor, 14.11.2019

Gestacijski dijabetes naziv je za povišenu razinu glukoze u krvi za vrijeme trudnoće. Često se javi iako žena prije trudnoće nije imala dijabetes.Zbog gestacijskog dijabetesa postoji mogućnost da obolite od dijabetesa tipa 2, no ne …

Cijepljenje protiv gripe u trudnoći?!

Autor/ica: Autor, 13.11.2019

Gripa je vrlo česta i zarazna bolest koju uzrokuje virus influence. Simptomi i znakovi su puno teži od obične prehlade i mogu rezultirati boravkom 2-3 dana u krevetu. Obol od gripe u trudnoći može dovesti …

Samopregled dojki

Autor/ica: Autor, 30.10.2019

Drage naše, u nastavku su navedeni kratki koraci za samopregled dojki, koji je jedan od prvih koraka za rano otkrivanja promjena, koje mogu biti dobročudne, ali na žalost i zloćudne. Ne iziskuje puno vremena, …

Kardiotokografija (CTG)

Autor/ica: Autor, 25.10.2019

Kardiotokograf (CTG) je kontinuirani elektronički zapis frekvencije otkucaja fetusa dobiven ultrazvučnim sondama postavljenim na majčin trbuh. Druga se sonda postavlja na majčin trbuh preko maternice, kako bi se istovremeno zabilježila prisutnost bilo kakvih aktivnosti maternice, …

Prehrana nižih glikemijskih indeksa - koristi po trudnicu i dijete

Autor/ica: adarta, 05.07.2019

Često se postavlja pitanje - koji je to optimalan izbor namirnica kako bi spriječili prekomjernu tjelesnu težinu u trudnoći, popravili ili održali postojeću ili izbjegli jednu od najčešćih bolesti trudnoće - gestascijski dijabetes (GDM, Diabetes …

Liječenje kolestaze u trudnoći

Autor/ica: root, 21.06.2019

Kolestaza u trudnoći označava usporeno otjecanje žuči iz žučnog mjehura. Uglavnom se javlja u kasnijim fazama drugog tromjesečja te u trećem tromjesečju. Simptomi kolestaze uključuju svrbež cijelog tijela (pogotovo dlanova i stopala), tamnu mokraću, svijetlu stolicu …