Ginekologija

3D/4D Ultrazvuk

3D/4D Ultrazvuk

Svrha 3D/4D ultrazvuka je pregled anatomskog razvoja organa, organskih sustava u djeteta gdje možemo pomoći ukoliko nađemo ili postavimo sumnju na određenu abnormalnost.

HPV testiranje

HPV testiranje

HPV testiranje današnjim modernim tehnikama molekukarne dijagnostike, te određivanjem aktivnosti virusa s velikom sigurnošću možemo vladati infekcijom HPV-a te poduzeti važne korake u izliječenju.

Kolposkopija

Kolposkopija

Kolposkopija je medicinski postupak kojim se pod velikim povećanjem promatra vrat maternice, rodnica i stidnica pomoću posebno dizajniranog pokretnog mikroskopa – kolposkopa.

Kombinirani  probir

Kombinirani probir

Kombinirani probir je neinvazivni test koji se trudnicama preporučuje u prvom tromjesečju trudnoća, te ukazuje na rizik od trisomija u trudnoći.

Panorama test

Panorama test

Panorama test možete napraviti već od devetog tjedna trudnoće. Izvodi se jednostavnim uzimanjem uzorka krvi majke, bez rizika za fetus.

Sono HSG

Sono HSG

Histerosalpingografija (HSG) je metoda ispitivanja prohodnosti jajovoda. Da bi došlo do trudnoće jajovodi moraju biti prohodni. HSG se klasično radi na rendgenu.

NIFTY test

NIFTY test

Test NIFTY je siguran i jednostavan neinvazivan prenatalni test koji otkriva određene kromosomske poremećaje već od 10. tjedna trudnoće, a može se učiniti sve do 24.tjedna trudnoće.

Harmony test

Harmony test

Harmony Test predstavlja prenatalni skrining test na kromosomske poremećaje kod fetusa, te daje izvrsne kliničke rezultate i visoki mu je stupanj pouzdanosti.

Kardiotokografija (CTG)

Kardiotokografija (CTG)

Kardiotokograf (CTG) je kontinuirani elektronički zapis frekvencije otkucaja fetusa dobiven ultrazvučnim sondama postavljenim na majčin trbuh.

Samopregled dojki

Samopregled dojki

Drage naše, u nastavku su navedeni kratki koraci za samopregled dojki, koji je jedan od prvih koraka za rano otkrivanja promjena, koje mogu biti dobročudne, ali na žalost i zločudne.
Ne iziskuje puno vremena, a može spasit život.

Cijepljenje protiv gripe u trudnoći?!

Cijepljenje protiv gripe u trudnoći?!

Gripa je vrlo česta i zarazna bolest koju uzrokuje virus influence. Simptomi i znakovi su puno teži od obične prehlade i mogu rezultirati boravkom 2-3 dana u krevetu. Obol od gripe u trudnoći može dovesti do povećanih rizika za trudnicu i njenu bebu. Komplikacije gripe mogu dovesti do hospitalizacije, a u rjeđim slučajevima i do smrti.

Gestacijski Dijabetes

Gestacijski Dijabetes

Gestacijski dijabetes naziv je za povišenu razinu glukoze u krvi za vrijeme trudnoće. Često se javi iako žena prije trudnoće nije imala dijabetes. Zbog gestacijskog dijabetesa postoji mogućnost da obolite od dijabetesa tipa 2, no ne mora značiti. Žene s gestacijskim dijabetesom obično nemaju simptome. Većina ih sazna da ga ima tijekom rutinskih testova u trudnoći.

HIV/AIDS

HIV/AIDS

Virus ljudske imunodeficijencije (HIV) je virus koji uzrokuje AIDS. Kada se osoba zarazi HIV-om, virus
napadne i oslabi imunitet. Kako imunološki sustav slabi, osobi prijeti opasnosti od sekundarnih infekcija.
Kada se to dogodi, bolest se naziva AIDS. Jednom kada osoba ima virus, on ostaje unutar tijela cijelog
života.

Što je izvanmaterična (ektopična) trudnoća?

Što je izvanmaterična (ektopična) trudnoća?

Ektopična trudnoća nastaje kada oplođena jajna stanica raste izvan maternice. Gotovo sve izvanmaterične trudnoće – više od 90% – javljaju se u jajovodu. Kako trudnoća raste, to može uzrokovati pucanje jajovoda. Ruptura može uzrokovati veliko unutarnje krvarenje. To može biti slučaj opasan po život i treba hitnu operaciju.

Preeklampsija; simptomi, rizici i dijagnoza

Preeklampsija; simptomi, rizici i dijagnoza

Preeklampsija, koja se ranije zvala toksemija, je stanje u kojem trudnica ima visok krvni tlak, bjelančevine u urinu i oticanje nogu, stopala i ruku. Može biti u rasponu od blage do teške. Obično se događa kasno u trudnoći, iako može doći i ranije ili neposredno nakon poroda.
Preeklampsija može dovesti do eklampsije, ozbiljnog stanja koje može imati zdravstveni rizik za majku i dijete i, u rijetkim slučajevima, uzrokovati smrt. Žene s preeklampsijom koje imaju napadaje spadaju u stanje zvano eklampsija.

Mučnina u trudnoći i trudnička hiperemeza

Mučnina u trudnoći i trudnička hiperemeza

Mučnine se mogu javiti u bilo koje doba dana, a za većinu žena prestaju oko 12. tjedna trudnoće. Jutarnja mučnina u pravilu nije štetna, no, ako osjetite prekomjerno povraćanje i ne uspijevate zadržati hranu, možda imate trudničku hiperemezu.
Trudnička hiperemeza može biti štetna za Vas i Vašu bebu jer zbog povećanog povraćanja može doći do nedostatka hranjivih tvari i disbalansa elektrolita.

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak vrata maternice je kod žena mlađih od 45 godina drugi malignom po učestalosti na svijetu, odmah nakon raka dojke.

Vezani članci

Rak vrata maternice

Autor/ica: Autor, 17.01.2020

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak vrata maternice je kod žena mlađih od 45 godina drugi malignom po učestalosti na svijetu, odmah nakon raka dojke. Čini 70% svih genitalnih karcinoma, a osim toga po smrtnosti je treći rak u žena nakon raka dojke …

Prijem „Najdoktora 2019.” u Županijskoj palači

Autor/ica: Autor, 16.01.2020

Portal Najdoktor.com već šestu godinu zaredom objavljuje popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata na toj stranici. U ponedjeljak 13.01.2020. varaždinski župan Radimir Čačić ugostio je najdoktore 2019. g u varaždinskoj županiji među kojima su i naši liječnici ginekolozi dr. Ivana …

Formiranje prehrambenih preferencija djeteta u vrijeme trudnoće i dojenja

Autor/ica: Autor, 14.01.2020

Piše: Ivana Domislović dipl.ing. univ.spec.nutricionist Pravilna prehrana važan je čimbenik koji osigurava zadovoljavajući nutritivni status i zdravlje žene ali i dobro pripremljeno tijelo u kojem će se odvijati čaroban rast i razvoj ploda, tj. djeteta. …

Mučnina u trudnoći i trudnička hiperemeza

Autor/ica: Autor, 08.01.2020

Mučnina i povraćanje mogu biti jedan od prvih znakova trudnoće. Obično se javljaju oko 6. tjedna trudnoće. Mučnine se mogu javiti u bilo koje doba dana, a za većinu žena prestaju oko 12. tjedna …

Preeklampsija; simptomi, rizici i dijagnoza

Autor/ica: Autor, 03.01.2020

Preeklampsija, koja se ranije zvala toksemija, je stanje u kojem trudnica ima visok krvni tlak, bjelančevine u urinu i oticanje nogu, stopala i ruku. Može biti u rasponu od blage do teške. Obično se događa …

Što je izvanmaterična (ektopična) trudnoća?

Autor/ica: Autor, 05.12.2019

Ektopična trudnoća nastaje kada oplođena jajna stanica raste izvan maternice. Gotovo sve izvanmaterične trudnoće - više od 90% - javljaju se u jajovodu. Kako trudnoća raste, to može uzrokovati pucanje jajovoda. Ruptura može uzrokovati veliko …