Kolposkopija

Kolposkopija

Kolposkopija

Kolposkopija je medicinski postupak kojim se pod velikim povećanjem promatra vrat maternice, rodnica i stidnica pomoću posebno dizajniranog pokretnog mikroskopa pod nazivom kolposkop.

Ako se promatra vrat maternice (cerviks) i rodnica (vagina, colpos) metoda se naziva kolposkopija, odnosno ako se promatra vanjsko spolovilo (vulva) metoda se naziva vulvoskopija.

Kolposkopija je metoda koja omogućuje pouzdanu procjenu lokalizacije i proširenosti patološke epitelne lezije, kao i ciljanu biopsiju iz suspektnog područja.

Mnoge žene osjećaju nelagodu i zabrinutost prije kolposkopskog pregleda. Dobra informiranost i pripremljenost za postupak, te poznavanje metode, odnosno što možete očekivati tijekom i nakon kolposkopije, može vam pomoći da se osjećate smireno i opušteno.

Zbog čega se radi kolposkopija?

Liječnik (najčešće specijalist ginekolog) može preporučiti kolposkopiju ako su u nalazu PAPA-testa pronađene određene abnormalnosti, pa u tom smislu ona predstavlja izvanrednu dijagnostičku dopunu citologiji.

U slučaju da ginekolog tijekom kolposkopije pronađe suspektna (sumnjiva) područja abnormalnosti sluznice (epitela), tada se može učiniti ciljana biopsija i uzeti uzorak tkiva za daljnju patohistološku analizu.

Kako se izvodi kolposkopija?

Kolposkopija je sigurni postupak koji nosi vrlo malo rizika. Kako bi se pripremili za kolposkopiju, specijalist ginekolog bi vam mogao savjetovati izbjegavanje narudžbe termina zahvata sve dok ne završi mjesečno krvarenje (naime, kolposkopija se ne radi tijekom mjesečnice), kao i izbjegavanje korištenja tampona i vaginaleta (tableta za rodnicu) dva dana prije kolposkopije.

Također, savjetuje se apstinencija od spolnih odnosa dan ili dva prije zahvata. Osim toga, prije odlaska na zahvat (ali i nakon njega) mogu se koristiti lijekovi protiv bolova (poput ibuprofena ili ketoprofena) dostupni u ljekarnama bez potrebe za receptom.

Rezultat kolposkopije

Točnost kolposkopije iznosi između 60 i 85 posto (ovisno o iskustvu kolposkopičara), a u kombinaciji s citologijom točnost doseže 99 posto.