Kombinirani probir

Kombinirani probir

Kombinirani probir

Kombinirani probir je neinvazivni test koji se trudnicama preporučuje u prvom tromjesečju trudnoća, te ukazuje na rizik od trisomija u trudnoći. Najpoznatije trisomije su Downov, Edvardsonov i Patauov sindrom.

Što je kombinirani probir?

Kombinirani probir je kombinacija dvije pretrage, anomaly scana i vađenja majčine krvi tijekom prvog tromjesečja trudnoće; ultrazvučni pregled nuhalnog nabora (tekućine koja se nakuplja na stražnjoj strani djetetova vrata tijekom trudnoće) krvna pretraga u kojoj se mjeri koncentracija hormona koji grade posteljicu: slobodnog beta-hCG karakterističnog proteina PAPP-A

Kada se ovi testovi kombiniraju imaju veću sposobnost utvrditi vjerojatnost trisomije. Za liječnika koji izvodi test važna je i dob trudnice te obiteljska anamneza. Rizik se povećava s dobi trudnice (više od 36 godina) te ako u obiteljskoj anamnezi postoji neka trisomija.

Dobar nalaz na ovom neinvazivnom testu može Vas poštedjeti dodatnih invazivnih pretraga kao što su biopsija korionskih resica ili amniocenteza. Rezultati testa ne daju preciznu informaciju o stanju ploda, već se iskazuju u obliku omjera prema kojemu se utvrđuje postoji li povećan rizik od poremećaja.

Rezultati ne služe za dijagnozu trisomija. Također, probir pomaže u identifikaciji žena koje trebaju dodatno testiranje (neki od većih neinvazivnih testova, koje radimo u Adarti su: Nifty, Harmony i Panorama)

Može doći i do lažno pozitivnih rezultata koji ukazuju na problem kada je fetus zdrav ili lažnih negativnih rezultata koji ukazuju na normalan rezultat kada fetus zapravo ima zdravstveni problem. Kombinirani probir se u Adarti provodi između 11+6 i 13+6 tjedna trudnoće, a cijena mu je 780kn za gotovinu, to jest 917,65kn za kartično plaćanje.