Sono HSG

Sono HSG

Sono HSG

Histerosalpingografija (HSG) je metoda ispitivanja prohodnosti jajovoda. Da bi došlo do trudnoće jajovodi moraju biti prohodni. HSG se klasično radi na rendgenu. Gotovo ne daje lažno pozitivne rezultate, ali je zbog rendgenskog zračenja danas je sve manje korištena metoda.

Metoda je bolna i može izazvati upalnu bolest zdjelice, međutim postotak trudnoća iza HSG-a u prvih 6 mjeseci je gotovo 70%, vjerojatno jer se samom pretragom uklone mikroskopske priraslice.

U današnje vrijeme koristi se HSG pod kontrolom ultrazvuka, tzv. histerosonosalpingografija (sono HSG). Sono HSG ima bolju osjetljivost i specifičnost od klasičnog HSG-a za dijagnozu abnormalnosti šupljine, procjenjuje morfologiju šupljine maternice i prohodnost jajovoda, a nema zračenja i opasnosti od preosjetljivosti na jod. Prohodnost jajovoda kod sono HSG-a se uz korištenje kontrasta dokazuje uz veliku sigurnost.

Za pretragu sono HSG u Poliklinici Adarta, pacijentica treba imati uredne nalaze (PAPA testa i cervikalnih briseva, ne starije od 6 mjeseci, te nalaz partnerovog spermiograma, također ne stariji od 6 mjeseci) i pregled našeg ginekologa u poliklinici.