Opća i preventivna pedijatrija

Pregled i razlozi za posjetu pedijatru

Pregled i razlozi za posjetu pedijatru

Najčešći razlozi zbog kojih se roditelji sa djecom obraćaju pedijatru su akutne respiratorne infekcije, proljevi i povraćanje, urinarne infekcije, dojenačke kolike i atopijske promjene kože.

Alergijske reakcije kod djece i alergološka obrada

Alergijske reakcije kod djece i alergološka obrada

Dijagnoza alergije se postavlja vađenjem krvi radi krvne slike (ukupni broj eozinofila), serološkim ispitivanjem specifičnog IgE prema određenom antigenu i kožnim ubodnim testovima na suspektne alergene.

Pregled dječjeg gastroenterologa

Pregled dječjeg gastroenterologa

U našoj Poliklinici možete učiniti pregled dječjeg gastroenterologa i detaljnu obradu uzroka slabokrvnosti od krvne slike, koncentracije željeza u krvi te ultrazvuka trbuha pri čemu je najvažnije detaljno pregledati jetru i slezenu.

Liječenje infekcija mokraćnog sustava kod djece

Liječenje infekcija mokraćnog sustava kod djece

Važno je kod svakog djeteta s povišenom temperaturom pregledati urin i rano dijagnosticirati upalu. Rani početak liječenja i rana dijagnostička obrada kod velikog broja djece moći će spriječiti trajna oštećenja bubrega.

Opstipacija (neredovita stolica) kod djece

Opstipacija (neredovita stolica) kod djece

Tijekom ranog djetinjstva očekivani broj stolica u danu je veći nego kasnije, da bi se iza 4. godine ustalio. Uzroci opstipacije mogu biti funkcijski i organski.

Upala srednjeg uha - OTITIS MEDIA

Upala srednjeg uha - OTITIS MEDIA

Oko 70% djece ima do treće godine života najmanje jednu i više epizoda upala srednjeg uha. Otitis media (upala srednjeg uha) je najčešća dijagnoza kod djece i jedan od najčešćih razloga za posjet pedijatru.

Bakterijska upala grla

Bakterijska upala grla

Uzročnik ove bolesti je bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A (BHSA). Bolest počinje naglo, a vodeći je simptom jaka bol u grlu, dok su opći simptomi  kao gubitak apetita i opća slabost vrlo izraženi. Ždrijelo je izrazito crveno s gnojnim naslagama, a limfni čvorovi su otečeni i bolni. Temperatura je povišena iznad 39 °C.

Poremećaji rada štitnjače kod djece

Poremećaji rada štitnjače kod djece

Uloga štitnjače u organizmu:  Štitnjača ima važnu ulogu u metaboličkim procesima u organizmu. Ona proizvodi dva hormona pod nazivom tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Ta dva hormona reguliraju brojne procese kao što su metabolizam masti, bjelančevina i ugljikohidrata, razvoj i diobu stanica, općenito intenzitet metabolizma, potrošnju energije u organizmu, kao i stvaranje topline.

Akutni proljev u djece

Akutni proljev u djece

Proljev je učestala pojava kašastih i/ili vodenastih stolica (više od tri na dan).
Najčešći uzroci proljeva su bakterije i virusi.

Pri pravilnom liječenju proljev je neugodna, ali bezopasna bolest. Povraćanje, proljev i povišena tjelesna temperatura pri nedovoljnom unosu tekućine kod dojenčadi i djece može brzo uzrokovati dehidraciju.

Alergološki paneli

Alergološki paneli

Imate li Vi ili Vaše dijete problema s kašljanjem, kihanjem, šmrcanjem, crvenilom ili svrbežom očiju ili sličnim simptoma?

Jeste li se zapitali imate li možda kakvu alergiju ??

Ukoliko je odgovor potvrdan, na pravom ste mjestu da u našoj poliklinici Adarta obavite alergološko testiranje! U ugodnoj atmosferi, sa stručnim osobljem te bez reda čekanja.

20.11. Međunarodni dan djeteta

20.11. Međunarodni dan djeteta

Konvencija o pravima djeteta štiti pravo svakog djeteta, svugdje, daje slobodu od diskriminacije, nasilja i zanemarivanja.
Konvencija je jedna od najvidljivijih i univerzalno najprihvaćeniji sporazum o ljudskim pravima u povijesti.

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis predstavlja jednu od najčešćih virusnih bolesti djece predškolske dobi. To je kliničko stanje karakterizirano kratkotrajnom upalom sluznice traheobronhalnoga stabla koje je obično povezano s virusnom infekcijom gornjeg dijela dišnog sustava. češće se pojavljuje u zimskim ili rano proljetnim mjesecima.

Kriptorhizam

Kriptorhizam

Kriptorhizam je pojam koji se odnosi na ne postojanje testisa u skrotalnoj vreći. Može se odnositi na ne spušten testis, ektopični testis, atrofični ili odsutni testis.
Bitna je lokalizacija testisa, kako bi se problem mogao operativno riješiti.

FIMOZA

FIMOZA

Fimoza je suženje kožice (prepucija) i nemogućnost prevlačenja kožice koja sprječava oslobađanje glavića.Većina neobrezanih beba i mališana imat će fimozu, što znači da prepucij ne može biti povučen. To je zbog toga što glans i prepucij ostaju povezani prvih nekoliko godina života. Razlikujemo fiziološku od patološke fimoze.

Dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1 je najučestaliji oblik dijabetesa koji se javlja u djece: od 90 do 95% djece mlađe od 16 godina koja imaju dijabetes, ima dijabetes ove vrste.
Dijabetes se javlja zbog nemogućnosti gušterače da proizvede inzulin.

Peta bolest – Erythema infectiosum

Peta bolest – Erythema infectiosum

Infektivni eritem (erythema infectiosum) akutna je infekcija koja je uzrokovana humanim parvovirusom B19, koja uzrokuje blage opće simptome i mrljasti ili makulopapulozni osip koji se prvo javlja na obrazima, te se zatim širi na otkrivene dijelove udova, uglavnom se javlja bez povišene temperature, najčešće se javlja u dječjoj dobi sporadično ili epidemijski.

Celijakija

Celijakija

Prema definiciji Europskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju i prehranu (ESPGHAN), celijakija je imunološki posredovana sistemska bolest koja se javlja u genetski predisponiranih osoba i za čiji nastanak je neophodan gluten ili srodni prolamini, koji se nalaze u pšeničnom, raženom i ječmenom brašnu.

Dojenački (infantilni) botulizam

Dojenački (infantilni) botulizam

Smjernice SZO (Svjetske zdravstvene organizacije ) upućuju na to da se alergeni više ne odgađaju i uvode se kao i sve ostale namirnice. Među alergene svrstavao se i med.
No med je i dalje ostao kao namirnica koja se uvodi nakon starosti od godinu dana, zbog opasnosti od dojenačkog botulizma.

Vodene kozice (varičele, varicella)

Vodene kozice (varičele, varicella)

Što su vodene kozice?Vodene kozice ili varičele su dječja zarazna bolest uzrokovana Varicella zoster virusom. Bolest koju karakterizira svrbež i osip na koži (mjehurići ispunjeni tekućinom) koji pucaju i stvaraju kraste. Bolest je vrlo zarazna, a zahvaća uglavnom mlađu populaciju, nešto rjeđe odrasle.

Vezani članci

Bolovi u trbuhu

Autor/ica: Autor, 27.01.2020

Gotovo da nema djeteta koje se nije susrelo s bolovima u trbuhu. Bol u trbuhu u dječjoj dobi nikada ne bi smjeli zanemariti. Ona može biti znak neke bolesti. U našoj Poliklinici možete učiniti pregled pedijatra, subspecijaliste za bolesti probavnog sustava. …

Vodene kozice (varičele, varicella)

Autor/ica: Autor, 22.01.2020

Što su vodene kozice? Vodene kozice ili varičele su dječja zarazna bolest uzrokovana Varicella zoster virusom. Bolest koju karakterizira svrbež i osip na koži (mjehurići ispunjeni tekućinom) koji pucaju i stvaraju kraste. Bolest je vrlo zarazna, a zahvaća …

Dijabetes tip 1

Autor/ica: Autor, 22.01.2020

Dijabetes tip 1 je najučestaliji oblik dijabetesa koji se javlja u djece: od 90 do 95% djece mlađe od 16 godina koja imaju dijabetes, ima dijabetes ove vrste. Dijabetes se javlja zbog nemogućnosti gušterače da …

Celijakija

Autor/ica: Autor, 20.01.2020

Prema definiciji Europskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju i prehranu (ESPGHAN), celijakija je imunološki posredovana sistemska bolest koja se javlja u genetski predisponiranih osoba i za čiji nastanak je neophodan gluten ili srodni prolamini, koji …

Peta bolest - Erythema infectiosum

Autor/ica: Autor, 08.01.2020

Infektivni eritem (erythema infectiosum) akutna je infekcija koja je uzrokovana humanim parvovirusom B19, koja uzrokuje blage opće simptome i mrljasti ili makulopapulozni osip koji se prvo javlja na obrazima, te se zatim …

Dojenački (infantilni) botulizam

Autor/ica: Autor, 17.12.2019

Smjernice SZO (Svjetske zdravstvene organizacije ) upućuju na to da se alergeni više ne odgađaju i uvode se kao i sve ostale namirnice. Među alergene svrstavao se i med. No med je i dalje …