Opća i preventivna pedijatrija

Pregled i razlozi za posjetu pedijatru

Pregled i razlozi za posjetu pedijatru

Najčešći razlozi zbog kojih se roditelji sa djecom obraćaju pedijatru su akutne respiratorne infekcije, proljevi i povraćanje, urinarne infekcije, dojenačke kolike i atopijske promjene kože.

Alergijske reakcije kod djece i alergološka obrada

Alergijske reakcije kod djece i alergološka obrada

Dijagnoza alergije se postavlja vađenjem krvi radi krvne slike (ukupni broj eozinofila), serološkim ispitivanjem specifičnog IgE prema određenom antigenu i kožnim ubodnim testovima na suspektne alergene.

Pregled dječjeg gastroenterologa

Pregled dječjeg gastroenterologa

U našoj Poliklinici možete učiniti pregled dječjeg gastroenterologa i detaljnu obradu uzroka slabokrvnosti od krvne slike, koncentracije željeza u krvi te ultrazvuka trbuha pri čemu je najvažnije detaljno pregledati jetru i slezenu.

Liječenje infekcija mokraćnog sustava kod djece

Liječenje infekcija mokraćnog sustava kod djece

Važno je kod svakog djeteta s povišenom temperaturom pregledati urin i rano dijagnosticirati upalu. Rani početak liječenja i rana dijagnostička obrada kod velikog broja djece moći će spriječiti trajna oštećenja bubrega.

Opstipacija (neredovita stolica) kod djece

Opstipacija (neredovita stolica) kod djece

Tijekom ranog djetinjstva očekivani broj stolica u danu je veći nego kasnije, da bi se iza 4. godine ustalio. Uzroci opstipacije mogu biti funkcijski i organski.

Upala srednjeg uha - OTITIS MEDIA

Upala srednjeg uha - OTITIS MEDIA

Oko 70% djece ima do treće godine života najmanje jednu i više epizoda upala srednjeg uha. Otitis media (upala srednjeg uha) je najčešća dijagnoza kod djece i jedan od najčešćih razloga za posjet pedijatru.

Bakterijska upala grla

Bakterijska upala grla

Uzročnik ove bolesti je bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A (BHSA). Bolest počinje naglo, a vodeći je simptom jaka bol u grlu, dok su opći simptomi  kao gubitak apetita i opća slabost vrlo izraženi. Ždrijelo je izrazito crveno s gnojnim naslagama, a limfni čvorovi su otečeni i bolni. Temperatura je povišena iznad 39 °C.

Poremećaji rada štitnjače kod djece

Poremećaji rada štitnjače kod djece

Uloga štitnjače u organizmu:  Štitnjača ima važnu ulogu u metaboličkim procesima u organizmu. Ona proizvodi dva hormona pod nazivom tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Ta dva hormona reguliraju brojne procese kao što su metabolizam masti, bjelančevina i ugljikohidrata, razvoj i diobu stanica, općenito intenzitet metabolizma, potrošnju energije u organizmu, kao i stvaranje topline. 

Akutni proljev u djece

Akutni proljev u djece

Proljev je učestala pojava kašastih i/ili vodenastih stolica (više od tri na dan).
Najčešći uzroci proljeva su bakterije i virusi.

Pri pravilnom liječenju proljev je neugodna, ali bezopasna bolest. Povraćanje, proljev i povišena tjelesna temperatura pri nedovoljnom unosu tekućine kod dojenčadi i djece može brzo uzrokovati dehidraciju.

Alergološki paneli

Alergološki paneli

Imate li Vi ili Vaše dijete problema s kašljanjem, kihanjem, šmrcanjem, crvenilom ili svrbežom očiju ili sličnim simptoma?

Jeste li se zapitali imate li možda kakvu alergiju ??

Ukoliko je odgovor potvrdan, na pravom ste mjestu da u našoj poliklinici Adarta obavite alergološko testiranje! U ugodnoj atmosferi, sa stručnim osobljem te bez reda čekanja. 

Vezani članci

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju 17.11.

Autor/ica: Autor, 15.11.2019

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se 17. studenog s ciljem osvješćivanja javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji. Sva djeca koja na svijet dođu ranije od 37. …

Alergološki paneli

Autor/ica: Autor, 18.10.2019

Imate li Vi ili Vaše dijete problema s kašljanjem, kihanjem, šmrcanjem, crvenilom ili svrbežom očiju ili sličnim simptoma? Jeste li se zapitali imate li možda kakvu alergiju ?? Ukoliko je odgovor potvrdan, na pravom ste mjestu da …

Prevencija opstipacije prehranom

Autor/ica: Autor, 02.10.2019

Piše: Ivana Domislović dipl.ing. univ.spec.nutricionist „Opstipacija ili zatvor vrlo je čest problem u djece s kojim se suočavaju roditelji i liječnici. Pod tim pojmom podrazumijeva se neredovita stolica, otežana i bolna defekacija tvrde ili voluminozne stolice, tj. poteškoće kod defekacije …

Akutni proljev u djece

Autor/ica: Autor, 30.09.2019

Proljev je učestala pojava kašastih i/ili vodenastih stolica (više od tri na dan). Najčešći uzroci proljeva su bakterije i virusi. Pri pravilnom liječenju proljev je neugodna, ali bezopasna bolest. Povraćanje, proljev i povišena tjelesna temperatura pri nedovoljnom unosu tekućine kod …

Željezo u prehrani i prevencija anemije dojenčadi

Autor/ica: Autor, 19.09.2019

Piše: Ivana Domislović dipl.ing sveučilišna specijalistica nutricionizma Sideropenična anemija najčešća je anemija u djece, a nedostatak željeza je najčešći nutritivni deficit. Djeca su u posebno rizičnoj skupini zbog brzog rasta. Sideropenična anemija i nedostatak željeza u …

Poremećaji rada štitnjače kod djece

Autor/ica: adarta, 09.09.2019

Poremećaji rada štitnjače kod djece Uloga štitnjače u organizmu:  Štitnjača ima važnu ulogu u metaboličkim procesima u organizmu. Ona proizvodi dva hormona pod nazivom tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Ta dva hormona reguliraju brojne procese kao što su metabolizam …