Alergijske reakcije kod djece i alergološka obrada

Alergijske reakcije kod djece i alergološka obrada

Alergijske reakcije kod djece i alergološka obrada

Alergijska reakcija je neželjena reakcija organizma na neku tvar koja dođe u kontakt s organizmom. Može se javiti u bilo kojem trenutku i na bilo koju stranu tvar (antigen). Može se očitovati na koži, dišnom ili probavnom sustavu.

Najteži oblik alergijske reakcije je anafilaktična reakcija ili šok koji se očituje otežanim disanjem, promuklošću, oteklinom usana i jezika, padom krvnog tlaka, javljaju se svrbež šaka, dlanova, stopala, glave, očiju i nosa, grčeviti bolovi u trbuhu sa povraćanjem i proljevom.

Ovu tešku po život opasnu alergijsku reakciju treba na vrijeme prepoznati i odmah započeti liječenje. Dakle, u takvim situacijama nužna je pravovremena pomoć liječnika.

Prva pomoć se može pružiti u obliku autoinjektora adrenalina koje osoba sa poznatim težim alergijskim reakcijama može dobiti na recept. Autoinjektor se može nalaziti i u vrtiću ili školi te u slučaju pojave takve reakcije može spasiti život djeteta.

Od lijekova koji se brzo mogu dati imamo antihistaminike u obliku sirupa i tableta. U slučaju pojave anafilaktične reakcije odmah je potrebno pozvati hitnu pomoć koja će pružiti prvu pomoć i odvesti dijete na liječenje u bolnicu.

Ostali oblici alergijskih reakcija poput koprivnjače ili urtikarije, pogoršanja bronhitisa ili proljeva i povraćanja uglavnom nisu po život opasni ali je dijete potrebno odvesti liječniku ili ukoliko roditelj ima iskustva sa ranijim epizodama alergije treba dati lijekove protiv alergije. Osam alergena jesu uzrok 90% alergijskih reakcija – mlijeko, jaje, riba, školjke, soja, kikiriki, jezgričavo voće, gluten.

Najčešća alergija u prvim godinama života je alergija na proteine kravljeg mlijeka koja se može očitovati kožnim promjenama poput atopijskog dermatitisa (suha koža koja svrbi i peruta se), a na probavnom sustavu može imati niz znakova poput pojave krvi u stolici, proljevastih stolica, nenapredovanja na tjelesnoj masi, odbijanja jela, jakim plakanjem pri obrocima radi jakog gastroezofagealnog refluksa.

Alergija na jaje može se također javiti i očitovati blažim ali i težim znakovima. Često se postavlja pitanje da li dijete sa alergijom na jaje cijepiti određenim cjepivima. Neke alergije poput alergije na kravlje mlijeko su prolazne dok su alergije na kikiriki i jezgričavo voće doživotne.

Najbolji način prevencije alergijskih reakcija je izbjegavanje alergena ukoliko je poznato o kojem se alergenu radu. Da bi doznali da li je Vaše dijete alergično na određenu namirnicu potrebno je učiniti alergološko testiranje te tada ovisno o rezultatima izbjegavati određenu namirnicu.

Bitno je da izbjegavanje namirnice u dječjoj dobi bude pod nadzorom liječnika koji će preporučiti način na koji nadomjestiti namirnicu koja se mora izbjegavati, Dijagnoza alergije se postavlja vađenjem krvi radi krvne slike (ukupni broj eozinofila), serološkim ispitivanjem specifičnog IgE prema određenom antigenu i kožnim ubodnim testovima na suspektne alergene.