Pregled i razlozi za posjetu pedijatru

Pregled i razlozi za posjetu pedijatru

Pregled i razlozi za posjetu pedijatru

Najčešći razlozi zbog kojih se roditelji sa djecom obraćaju pedijatru su akutne respiratorne infekcije, proljevi i povraćanje, urinarne infekcije, dojenačke kolike i atopijske promjene kože.

Pregled pedijatra od ključne je važnosti za sigurnu dijagnostiku, terapiju, tretman odnosno edukaciju roditelja.

Respiratorne infekcije

Najčešći su razlog pobola djece osobito u vrtićkoj dobi tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Više od 90 posto respiratornih infekcija je uzrokovano virusima. Najčešći simptomi su curenje i začepljenost nosa, kihanje, kašljucanje i suzenje očiju što su obilježja obične prehlade i liječenje je simptomatsko- puno tekućine, mirovanje, izbjegavanje daljnjih kontakata s bolesnom populacijom (npr. vrtići ili pedijatrijske čekaonice), te izbjegavanje težih fizičkih napora. Dok kod infekcija gornjih dišnih puteva prisutni su još i temperatura, grlobolja i jači kašalj, a terapiju propisuje liječnik.

Proljev

Infektivni proljev i povraćanje najčešće su uzrokovani Rota virusom. Virus je iznimno zarazan i otporan, na igračkama preživi i do dva tjedna. Rizik obolijevanja je najveći u dobi od tri mjeseca do dvije godine. Virus se izlučuje putem stolice, a prenosi se putem prljavih ruku i usta. Roditelji se moraju obratiti liječniku ako dijete smanjeno mokri, klonulo je, ima suhe sluznice i odbija piti, jer prijeti opasnost od jače dehidracije.

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije su najčešće bakterijske infekcije u dječjoj dobi. Uglavnom se događaju u djevojčica. Najčešći uzročnici su bakterije: E.coli (80 posto uroinfekcija), Klebsiella pneumoniae i Proteus mirabilis, a liječe se antibioticima. Klinička slika je to manje specifična što je dijete mlađe, stoga za njom treba tragati u slučajevima povišene temperature bez drugih simptoma bolesti, slabijeg napredovanja na tjelesnoj masi, prolongirane žutice, povraćanja, proljeva i slično. Roditelji mogu primijetiti neugodan zadah urina.

Kod veće djece imamo pečenje kod mokrenja, učestalo mokrenje, a u slučaju da je infekcija zahvatila bubreg dominiraju bolovi u leđima, visoka temperatura uz tresavicu, povraćanje i loše opće stanje. Upale mokraćnih puteva u djece predstavljaju značajan zdravstveni problem zbog svoje učestalosti, sklonosti ponavljanju, povezanosti s anomalijama mokraćnog sustava, potrebom za dijagnostičkom obradom i dugotrajnim liječenjem, te najvažnije zbog mogućih trajnih oštećenja bubrega koja mogu biti uzrokom propadanja bubrežne funkcije, razvoja povišenog krvnog tlaka i komplikacija u trudnoći. Stoga je izrazito važno kod svakog djeteta s povišenom temperaturom pregledati urin i rano dijagnosticirati upalu. Rani početak liječenja i rana dijagnostička obrada kod velikog broja djece moći će spriječiti trajna oštećenja bubrega.

Grčevi- Kolike

Dojenačke kolike počinju obično nakon drugog tjedna života, a traju i do 3 mjeseca života. Manifestiraju se epizodama plača djeteta, što traje više od 3 sata na dan, ponavlja se kroz najmanje 3 dana u tjednu. Uz to se dojenče normalno razvija, napreduje, tj. nema nikakvih pokazatelja bolesti.

Javljaju u oko 5-25 posto dojenčadi podjednako u djevojčica i dječaka kao i u dojene i nedojene djece. Još se uvijek ne zna točno koji je njihov uzrok. No do sada je jedino pozitivno djelovanje na njihovo smanjenje pokazao probiotik Lactobacillus reuteri. Neke od mogućnosti koje se savjetuju su držanjem djeteta u naručju, ljuljanjem i tapšanjem.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis najčešća je dječja kožna bolest. Očituje se pojavom ekcema, suhe kože i svrbeža. Svrbež je najneugodniji simptom atopijskog dermatitisa, jer se dijete neprestano češe, osobito noću, pa je zbog toga nervozno, slabo spava i jede. Kod atopijskog dermatitisa najvažnjija je njega kože.

Manjak lipida u atopičnoj koži treba nadoknaditi nanošenjem hidratantnih krema i masti – emolijensa, koji kožu vlaže, nadoknađuju lipide, sprečavaju prolazak alergena kroz kožu i gubitak vode iz kože. Emolijense treba nanositi redovito, najmanje dva puta dnevno, na zahvaćene dijelove tijela i češće, a obvezno nakon kupanja. Emolijense treba nanositi redovito, najmanje dva puta dnevno na zahvaćene dijelove tijela, a obavezno nakon kupanja.