Upala srednjeg uha - OTITIS MEDIA

Upala srednjeg uha - OTITIS MEDIA

Upala srednjeg uha - OTITIS MEDIA

Oko 70% djece ima do treće godine života najmanje jednu i više epizoda upala srednjeg uha.

Otitis media (upala srednjeg uha) je najčešća dijagnoza kod djece i jedan od najčešćih razloga za posjet pedijatru. Akutne upale srednjeg uha mogu biti bez tekućeg sadržaja u srednjem uhu ili praćene pojavom tekućeg sadržaja u srednjem uhu.

Kronična upala odnosno kronično stanje u kojem dolazi do nakupljanja tekućine u srednjem uhu naziva se sekretorni otitis. Sekretorni otitis je nakupljanje tekućine u srednjem uhu koje je obično asimptomatsko i praćeno slabom ili srednje jakom provodnom nagluhošću.

Sekretorni otitis je češći u zimskim mjesecima što se može povezati sa učestalijim respiratornim infektima i upalama uha tijekom zime. Neke druge bolesti i genetski faktori mogu utjecati na razvoj sekretornog otitisa. U 85% slučajeva najčešći uzročnici akutne upale uha su bakterije Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae i Moraxella catarrhalis.

Uzročnici mogu biti i virusi. Vrlo je bitno pravovremeno liječenje, koje ne treba odmah biti antibiotsko. I ne zaboravite, da kad dijete boli uho, dajte mu lijek protiv bolova! Kod učestalih upala uha bitno je pravilno liječenje ali i traženje uzroka učestalih infekcija. Naši pedijatri mogu Vam u tome pomoći.