Ultrazvučni pregled kukova

Ultrazvučni pregled kukova

Ultrazvučni pregled kukova

Ultrazvuk kukova bebe siguran je i bezbolan test koji prikazuje stvarno stanje kukova. Istina je da su dječji kukovi netom nakon rođenja još uvijek nedovoljno razvijeni, stoga ne mogu ukazati na postojanje eventualnih nepravilnosti. Iz tog je razloga ultrazvuk kukova potrebno obaviti u točno određenom periodu bebina života.

Kada se obavlja prvi ultrazvučni pregled kukova?

Izvori navode da se prvi ultrazvuk kukova mora obaviti od 6 do 8 tjedna nakon djetetova rođenja do navršena 3 mjeseca djetetova života. Tijekom trudnoće kukovi se razvijaju. Čašice kukova pomiču se svakim pokretom noge, točnije rečeno one se produbljuju.

Postoje slučajevi u kojima čašice nisu dovoljno produbljene, a glava bedrene kosti ne može dobro leći te tada dolazi do iščašenja kukova, odnosno dislokacije. Ovakvi se kukovi nazivaju nezreli.

I do 5% novorođenčadi u Hrvatskoj ima probleme s kukovima. Za postizanje „zrelih“ kukova, u idućih se tri mjeseca mora vježbati s bebom kako bi se čašice dovoljno produbile. „Zrelost“ odnosno „nezrelost“ kukova može se vidjeti na ultrazvučnom pregledu.

Nakon prvog pregleda, ukoliko su kukovi „nezreli“ potrebno je obaviti još tri kontrole; prva nakon dva tjedna, druga kontrola nakon 45 dana, a treća kontrola tri mjeseca od druge kontrole.

Svaka kontrola prati daljnji razvoj i napredak bebinih kukova, te se po potrebi vježbe izmjenjuju. Redovne kontrole potrebne su sve dok liječnik nije zadovoljan nalazima ultrazvuka.

Kako izgleda ultrazvučni pregled kukova?

Tijekom pregleda beba se postavlja bočno na pregledni ležaj; najprije na jednu, zatim na drugu stranu, a za to vrijeme liječnik radi ultrazvuk na slobodnoj strani kuka. Pregled je u potpunosti bezbolan i što je najbolje, traje prilično kratko.

Što u slučaju da kukovi nisu u redu?

Ako ranije spomenute vježbe ne koriste u sazrijevanju bebinih kukova, liječnik će preporučiti nošenje tzv. Pavlikova aparatića, odnosno remenčića. Većini je roditelja ovo prilično nezgodno i strašno na prvu pomisao, no vjerujte, riječ je o bezbolnoj metodi liječenja koja potiče bebine nožice da stoje u raširenom položaju kako bi spomenuta glavice bedrene kosti „legla“ u čašicu kuka na svoje mjesto.

Pavlikov aparatić zapravo je remenčić koji je zaslužan za pravilni razvoj bebinih kukova, kao i za njezin kasniji normalni razvoj, te normalno kretanje. Pavlikov aparat nosi se nekoliko mjeseci i za većinu beba to je dovoljno vrijeme za oporavak njezinih kukova.

U Hrvatskoj se u pojedinim regijama, po izlasku iz rodilišta, još uvijek kao preventiva savjetuje široko povijanje. No, u zapadnim zemljama široko povijanje se već dugo u potpunosti ne prakticira jer se smatra nepotrebnim, te ako se dijete rodilo s nezrelim kukovima u slabijem ili jačem obliku, ono će svakako kasnije zahtijevati liječenje.

Ultrazvuk kukova svakako je poželjno obaviti po preporuci pedijatara do navršena 3 mjeseca djetetova života kako bi se stiglo na vrijeme reagirati u slučaju potrebe.

Kako biste se uvjerili da i vaša beba ima zdrave i „zrele“ kukove, ne zaboravite na vrijeme rezervirati pregled kod naših specijalista. Obratite nam se s punim povjerenjem na tel 042 500 900, mail adarta@adarta.hr ili Viber/WhatsApp 099 2222 022.