Ultrazvuk color doppler arterija i vena

Ultrazvuk color doppler arterija i vena

Ultrazvuk color doppler arterija i vena

Ultrazvučni pregled je brza i pouzdana metoda prikaza tkiva i organa. Pogodna je za sve organe i tkiva osim kostiju te organa ispunjenih zrakom ili drugim plinom (želudac, crijeva).

Što je Color Doppler?

Često su pacijenti zbunjeni, te ne znaju razliku između ultrazvuka ili Color Dopplera, stoga je dobro znati da je Color Doppler opcija u ultrazvučnom pregledu kojom se mjeri protok kroz krvne žile, brzina i smjer protoka kroz krvne žile.

Kod ultrazvučnog pregleda opcijom Color Dopplera, na ekranu će se vidjeti crvena ili plava boja.

Što se promatra?

Pregledom je moguće ustanoviti postojanje abnormalnih suženja ili proširenja, te eventualnih začepljenja krvnih žila, a u nekim slučajevima i postojanje srčanih poremećaja.

Pregledom se mogu ustvrditi i promjene na venama nakon preboljele duboke venske tromboze, zatim upalne promjene površinskih vena (tromboflebitis), opsežnost i podloga venskih ulkusa itd. Najčešće se radi pregled krvnih žila ruku i nogu, kao i glave, te vrata.

Krvne žile su arterije i vene, pa se može raditi UZV arterija, UZV vena ili UZV vena i arterija istovremeno.

Ultrazvuk CD vena

Ovom pretragom se utvrđuju proširene (varikozne) vene i određuje stupanj insuficijencije (oslabljenog venskog protoka).

Ovisno o stupnju insuficijencije predlaže se i daljnji postupak koji može biti u rasponu od primjene kompresivnih čarapa do laserskih zahvata.

Ultrazvuk CD arterija

Pretraga kojom prikazujemo točnu anatomsku i funkcijsku promjenu na suženoj ili začepljenoj arteriji.

Priprema za pregled

Za UZV pregled nije potrebna posebna priprema. Za pregled krvnih žila nogu one moraju biti dostupne od prepona do stopala. UZV pregled traje oko 30-45 minuta.