Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki bezbolan je i neinvazivan dijagnostički postupak koji se koristi ultrazvučnim valovima u analizi strukture žljezdanog tkiva, odnosno u otkrivanju tkivnih abnormalnosti poput cisti ili različitih tvorbi u organu.

Ukoliko postoji kakva promjena u strukturi dojke, ona se arhivira na snimci koja se prilaže uz nalaz. Uvijek je poželjno priložiti snimke i nalaze prethodne obrade (ne isključivo ultrazvučnog pregleda), posebice kod neke već ranije registrirane promjene, nakon operativnog zahvata ili kod onkoloških pacijenata.

Kada trebamo obaviti ultrazvučni dojki?

Pregled se može učiniti u bilo kojoj životnoj dobi. Kod mlađih osoba prva je metoda izbora u algoritmu pretraga. Može se koristiti i kao dopuna mamografiji, u slučaju postojanja neke abnormalnosti koja se ne može jasno definirati na mamografskoj snimci.

U određenom broju promjena, ukoliko ultrazvučni pregled nije dovoljan, a postoji mogućnost prisustva nekog patološkog procesa, može se učiniti i ciljana citološka punkcija, te pregled dojki magnetskom rezonancijom.

Redovite ultrazvučne kontrole preporučaju se u intervalu jednom godišnje.

Mamografija i ultrazvučni pregled dojki su dijagnostičke metode koje nadopunjuju jedna drugu, te se prema dobnim skupinama u žena preporučuje:

KOD SIMPTOMA BOLESTI – ZNAKOVI UPOZORENJA

kvržica u dojci ili ispod pazuha promjena veličine ili oblika dojke bistar ili krvav iscjedak iz bradavice promjena izgleda kože dojke (uvlačenje kože ili bradavice, ili koža poput kore naranče) crvenilo kože dojke ili bradavice pojačane, naglašene vene na površini dojke moguća pojava ranica na koži bol u dojci (ovaj znak je rijetko povezan sa rakom dojke zato je i posljednji na redoslijedu)

Da do simptoma bolesti, odnosno znakova upozorenja NE DOĐE, preporuka za ultrazvuk dojki je:

ŽENE BEZ POJAVE RAKA DOJKE U OBITELJI

  • U dobi od 20 do 35 godina: Klinički i ultrazvučni pregled svake 1-2 godine Samopregled dojki jedanput mjesečno
  • U dobi od 35 do 40 godina: Klinički i ultrazvučni pregled jedanput do dvaput godišnje Mamografija, tzv. bazična mamografija nakon 40. godine života Samopregled dojki
  • U dobi iznad 40 godina: Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput do dvaput godišnje Mamografija jednom godišnje (prema smjernicama ACR, a temeljem randomiziranih studija i meta-analiza) / u Hrvatskoj prema preventivnom programu svake dvije godine Samopregled dojki

ŽENE S POJAVOM RAKA DOJKE U OBITELJI

  • Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput godišnje nakon dvadesete godine života
  • Prva mamografija s 35 godina, potom jedanput svake godine Samopregled dojki jedanput mjesečno

ŽENE S LIJEČENIM RAKOM DOJKE

  • Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput godišnje Mamografija jedanput godišnje
  • Samopregled dojki jedanput mjesečno

Kod ultrazvučnog pregleda dojki nije potrebna osobita priprema, pregled je bezbolan i traje oko 20 minuta.