Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk predstavlja bezbolan pregled štitne žlijezde, te uz klinički pregled i određivanje hormona štitnjače mora biti jedna od prvih dijagnostičkih pretraga štitnjače.

Njime se može dobro vidjeti veličina i struktura lijevog i desnog režnja te srednjeg dijela štitne žlijezde koji se zove istmus. Iz toga možemo izračunati težinu i volumen štitnjače što je osobito važno pri praćenju veličine difuzno povećane štitne žlijezde.

Ultrazvuk međutim ima osobiti značaj u praćenju veličine, ograničenosti i strukture jednog ili više čvorova u štitnjači, a mogu se vidjeti i kalcifikati. Također, ultrazvučno se mogu naći i oni čvorovi koji su veći, ali se nalaze straga kao i manji, od svega par milimetara, koji nisu palpabilni a već se može raditi o karcinomu sa metastazama na vratu.

Čvorove je potrebno punktirati pod kontrolom ultrazvuka čim se pronađu. Punkcijom se isključi eventualni karcinom štitnjače. Ultrazvučnu pretragu vrata u čvorastoj štitnjači potrebno je ponavljati svakih 6 do 12 mjeseci i u slučaju porasta veličine nekog čvora preporuča se ponoviti citopunkciju.

Također, ultrazvučno se mogu pratiti i limfni čvorovi vrata kao i pojava novih limfnih čvorova što je osobito važno nakon operacije karcinoma štitnjače. Ultrazvučni pregled štitnjače ima osobit značaj u ranom otkrivanju karcinoma štitne žlijezde, a koji se često ultrazvučno slučajno otkrije.

Što ga prije otkrijemo, to je bolja prognoza za bolesnike, kao i u svih ostalih karcinoma. Kod ultrazvuka štitnjače, nije potrebna osobita priprema, sama pretraga traje oko 15 minuta, ali uz razgovor s pacijentom i pisanje nalaza može trajati oko 40 minuta.

Da biste rezervirali Vaš termin, obratite nam se s punim povjerenjem na tel 042 500 900, mail adarta@adarta.hr ili Viber/WhatsApp 099 2222 022.