Pravilna prehrana jedan je od važnih faktora u trudnoći. Osigurava adekvatan unos svihhranjivih tvari potrebni za dobro zdravlje trudnice, kao i adekvatan rast i razvoj ploda. Nedostatak bilo kojeg vitamina ili minerala može uzrokovati komplikacije.



Vitamin K važan je tijekom trudnoće, osobito tijekom trećeg tromjesečja.
Vitamin K je vitamin topiv u mastima, što znači da će ga jetra pohraniti a tijelo će ga koristiti kad god se ukaže potreba.
Sadrži skupinu spojeva poput vitamina K1 koji se nalazi u lisnatom zelenom povrću i vitamina K2 kojih ima u izobilju u mesu, jajima i siru. Ovaj nutrijent bitan je za mnoge tjelesne funkcije:

  • ima svojstva vezanja kalcija i održavanje normalnih zdravih kostiju
  • važan je za zgrušavanje krvi (stvaranje faktora koagulacije krvi)
  • pomaže u mineralizaciji zubiju i sprječava oštećenja zubi i bolesti desni tijekom trudnoće
  • sprječava kalcifikaciju krvni žila

Svojstvo zgrušavanja krvi važno je u pripremi za porod, kako bi se rodilja nakon poroda što brže i uspješnije oporavila.
Nakon poroda je i djetetu potrebno dovoljno vitamina K za zgrušavanje krvi.
Novorođenčad se rađaju s neodgovarajućim zalihama vitamina K. Bez dodatka vitamina K, postoji rizik od razvoja hemoragične bolesti novorođenčeta. Novorođenčad je sklona deficitu vitamina K iz nekoliko razloga:

  • posteljica loše prenosi lipide i vitamin K (topiv u mastima)
  • jetra novorođenčeta je nezrela obzirom na sintezu protrombina
  • majčino mlijeko sadrži malo vitamina K
  • crijevo novorođenčeta još nije kolonizirano bakterijama koje proizvode vitamin K

Potrebe u trudnoći  
Potrebe za ovim vitaminom tijekom trudnoće određena je težinom trudnice i iznosi oko 1 mcg po kg tjelesne težine dnevno.
Pravilna prehrana trebala bi osigurati potrebnu razinu vitamina K (samo ½  šalice kuhane brokule sadrži 116 mcg vitamina K).

Povećane potrebe javljaju se kod osoba sa:

  • bolestima crijeva (malapsorpcija) – celijakija, Crohnova bolest, IBS, ulcerozni kolitis
  • bolestima jetre – kolestaza u trudnoći
  • novorođenčadi


Međutim, prevelika konzumacija vitamina K tijekom trudnoće može biti potencijalno štetna, dok neki lijekovi mogu smanjiti apsorpciju, stoga se ne preporuča suplementacija „na svoju ruku“.  O suplementaciji i dovoljnom unosu tijekom trudnoće savjetujte se sa svojim medicinskim timom.

Izvori vitamina K
Naše tijelo proizvodi vitamin K uz pomoć crijevne mikroflore u debelom crijevu, a pravilnom prehranom osigurava se dodatan adekvatan unos.


Izvori vitamina K u hrani:

  • zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja, raštike, lista cikle, brokule i korabe, zelene salate
  • svježe povrće kao što je cikla, brokula, celer, crveni kupus, krastavac, poriluk, celer, cvjetača, artičoke, grašak i grah
  • maslinovo, ulje repice
  • voće – avokado, kupina, grejp  
  • jaja
  • riba
  • mliječni proizvodi poput svježeg sira i vrhnja ili mlijeka
  • dobro kuhano nemasno meso poput govedine i jetre

Priprema
Vitamin K je topiv u mastima pa se smanjenjem udjela vode u namirnici povećava njegova količina (pasirana rajčica ima više vitamina K od svježe).
Kuhanje, zamrzavanje i skladištenje ne utječe bitno na količinu vitamina K.

Interakcije.
Mnogi lijekovi mogu ometati učinke vitamina K. Oni uključuju antacide, sredstva za razrjeđivanje krvi (antikoagulanse), antibiotike (cefalosporini), aspirin (salicilati), antikonvulzivi, statini (visoki kolesterol), neki lijekovi za smanjenje tjelesne težine..

Sadržaj vitamina K u namirnicama

POVRĆEmcg / 100 grama
Kelj kuhan sa soli882
Kelj kuhan bez soli817
Kelj sirov817
Blitva sirova830
Blitva kuhana sa soli632
Maslačak sirov778
Maslačak kuhan bez soli551
Špinat kuhan494
Špinat, smrznut i kuhan541
Špinat sirov483
List cikle, sirov400
 Brokula kuhana256
Brokula sirova224
Kelj pupčar, smrznut, kuhan sa soli194
Kelj pupčar sirov177
Kupus, kuhani109
VOĆEmcg / 100 grama
Suhe šljive60
Kivi sirov40
Avokado21
Kupina, borovnica20
Grejp, smokva16
SJEMENKEmcg / 100 grama
Pinjoli54
Sjemenke buče51
Sjemenke buče pečene47
Maslac od indijskog oraščića35
Indijski oraščić, pečen35
Indijski oraščić sirov34
LEGUMINOZEmcg / 100 grama
Mahune smrznute sirove45
Grašak konzerviran37
Grah sirovi19
Grah kuhani8

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA

Poliklinika Adarta