Ženske bolesti današnjice

Ženske bolesti današnjice

Rak dojke

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, vrlo rijetko, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci. Manifestira se pojavom nove tvorbe u području dojke.

Tumorske stanice se mogu odvojiti od tumora u dojci te putem krvi ili limfe dospjeti do udaljenih dijelova tijela, gdje se zaustave i počinju daljnji rast i razmnožavanje, odnosno stvaraju novi tumor, to su tzv. metastaze.

Najčešća sijela metastaza raka dojke su jetra, pluća, kosti, mozak te limfni čvorovi. Skoro polovica žena koje obole od raka dojke razvije metastatsku bolest.

Naravno, ne mora svaka tvorba odmah biti i tumor, također postoje razičite ciste ili nekakve druge mastopatije, ali svaka nova kvržica zahtjeva pregled.

SIMPTOMI BOLESTI – ZNAKOVI UPOZORENJA

  • kvržica u dojci ili ispod pazuha
  • promjena veličine ili oblika dojke
  • bistar ili krvav iscjedak iz bradavice
  • promjena izgleda kože dojke (uvlačenje kože ili bradavice, ili koža poput kore naranče)
  • crvenilo kože dojke ili bradavice
  • pojačane, naglašene vene na površini dojke -moguća pojava ranica na koži
  • bol u dojci (ovaj znak je rijetko povezan sa rakom dojke zato je i posljednji na redoslijedu)

Što mi možemo učiniti da do ovog navedenog ne dođe?

Prevencija- samo pregled dojki Stati ispred ogledala, staviti ruke na bokove, da se zategne koža i gledati možda kakve promjene na dojci, svaka žena poznaje svoje dojke i vrlo lako uoči kakvu promjenu, gleda se da li ima možda kakvih brazdi, sekrecija-iscjedak da li je prisutan

Zatim stavimo ruke iznad glave, također dolazi do zatezanja kože i tada također gledamo promjene, važno je reći da lijevu dojku pregledavamo s desnom rukom i obrnuto.

Kružnim pokretima idemo oko dojke od gore pa sve do bradavice, te vidimo da li ima sekreta, sekret je učestao, te ne mora značiti ništa alarmantno, ali treba obratiti pozornost, da ne bi bio sukrvav, krvav, od treba ići liječniku.

Nakon dojki opipavamo pazdušnu jamu, te prostor između klavikule- ključne kosti, s unutarnje i vanjske strane. Oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke.

U Hrvatskoj je stopa incidencije (broj novooboljelih na 100 000 stanovnika) viša nego u Europi i ima trend rasta. Također, rak dojke je visoko zastupljen među uzrocima smrti kod žena.

To je postao javnozdravstveni problem i veliki se napori ulažu kako u ranom otkrivanju te bolesti, tako i u njenom liječenju, tako imamo Dan narcisa u proljeće, dan ružićaste vrpce- prva subota u listopadu

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke.

U Hrvatskoj od toga, zasigurno jednog od najpreventabilinijih sijela raka svake godine obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih, na žalost, 100. Unatoč razmjerno jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici toga raka.

Otkrivanje raka vrata maternice moguće je mikroskopskom citološkom pretragom (analizom stanica koje se uzimaju tijekom ginekološkog pregleda i razmazuju na stakalcu).

Tim je otkrićem (1924. g.) G. N. Papanicolau, podrijetlom Grk, spasio milijune života žena diljem svijeta, čime je zadužio čovječanstvo, a analiza je, po njemu, popularno nazvana ‘PAPA’ test ili ‘PAP’ test.

Citološkom analizom rak se može otkriti u početnom, asimptomatskom stadiju ili čak u predstadiju koji ginekolog ne može vidjeti prostim okom Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od glavnih uzročnika u nastanka raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.

Procjenjuje se da 80 do 100% spolno aktivnih djevojaka u dobi do 25 godina dođe u kontakt s virusom. Ovisno o imunološkom statusu pacijentice, do infekcije dolazi samo u 30% slučajeva.

Postoji više od 130 tipova HPV virusa koji su podijeljeni u dvije skupine: niskorizični koji uzrokuju kondilome (bradavice) i visokrizični koji uzrokuju cervikalne displazije (CIN I, CIN II, CIN III i rak vrata maternice. HPV tip 16 i 18 su najčešću uzročnici teških displazija CIN II i CIN III te raka vrata maternice.

HPV tipizacija je postupak koji se preporučuje u primarnom probiru za karcinom vrata maternice kod žena starijih od 30 godina te kod žena koje imaju abnormalan PAPA test kao i u praćenja poslije konizacije.

Dan mimoza- nacionalni dan za otkrivanje raka vrata maternice Javno zdravstvo i tu ulaže napore u edukaciji odnosno pozivanju žena da se odazovu na redovite ginekolooške preglede, te svake godine treća subota u siječnju organizira se dan mimoza odnosno nacionalni dan borbe protiv raka maternice.

PCO- Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika PCOS je PCOS obuhvaća niz simptoma koji su prije svega vezani uz ultrazvučnu sliku jajnika U ranijim klasifikacijama morfološki izgled jajnika igrao glavnu ulogu, danas se težište problema fokusira na endokrinološkoj obradi pacijentice

Poremećaj u početku karakterizira blagi hormonski disbalans i kasnije znatna odstupanja u hormonskom statusu. Karakteriziran neredovitim menstruacijama, na uzv se vide takozvani policistični jajnici ne radi o tumorskim cistama jajnika, nego o folikulima koji se razvijaju do srednjeg stadija ali ne i ovulacije, jer im hormonski poremećaj to ne dopušta.

Obično se cure/žene jave ginekologu zbog izostanka menstruacije ili dermatologu zbog akni, ili kasnije kad je planiranje obitelji u pitanju, jer kod PCO teže se dolazi do trudnoće, upravo zbog menstruacije koja izostaje, odnosno ovulacije.

Tipične endokrinološke promjene obuhvaćaju porast razine muških spolnih hormona testosterona i androstendiona kao i izmijenjena funkcija hipofize s prevagom LH u odnosu na FSH (inverzan FSH/LH ratio)

Ne rijetko problem je štitnjača s hipotireozom pri visokim razinama prolaktina, gušterača s povećanom sekrecijom inzulina zbog inzulinske rezistencije kao i nadbubrežna žlijezda Baš jedan skup problema.

Simptomi su kronična anovulacija, s nepravilnim menstruacijskim krvarenjima i njihovim višemjesečnim ili potpunim izostankom pojačani rast dlačica, akne i pojačano ispadanje kose kao posljedica povišene razine muškog spolnog hormona testosterona neplodnost pretilost

Rizik nastanka povišenog krvnog tlaka kod pacijentica s PCOS je povećan za 40%, učestalost krvožilnih bolesti je sedam puta češća, a rizik nastanka šećerne bolesti za 16% povišen.

Rak sluznice maternice i jajnika je zbog kronične anovulacije i konstantno povišene razine estrogena dva do tri puta češći. Dijagnostika Ginekološki pregled sa ultrazvukom Krvne pretrage- kao što je hormonski profil, OGTT- test tolerancije na glukozu, hormoni štitnjače

Zbog povišene razine šećera u krvi, dakle kod dijabetesa ili samo predstadija dijabetesa, gušterača će lučiti puno inzulina na koje tkivo ne reagira, razvija se pretilost i stimuliraju jajnici na lučenje testosterona (dakle, muškog hormona koji nam opet smeta, ne treba nam).

Terapija policističnih jajnika – što zdravija prehrana (posebno: voće, integralne žitarice, rajčica, mrkva, celer, peršin, naranče, jogurt, smokva, ananas, đumbir, cikla, curry začin, origano,soja, kava od cikorije…) – dijeta kod pretilosti jer je potrebno skinuti najmanje 5-10% tjelesne težine kod inzulinske rezistencije, ali ne prenagla dijeta.

Zdravo je u tjedan dana izgubiti pola kilograma – tjelesna aktivnost i boravak na svježem zraku u prirodi – odmor, jer je potrebno smanjiti stres. Stres i negativne emocije, iscrpljenost žene u današnjem društvu kroz sve moguće obaveze dovode do pojačanog rada hipofize, a ona luči FSH, a on potiče lučenje estrogena…

I tako smo opet u začarnom krugu – vitamini B skupine, folna kiselina, svježi kvasac u veličini manjeg lješnjaka – joga za opuštanje, meditacija ili nešto slično (kako već kome odgovara ) Fitoterapija policističnih jajnika Terapija se sastoji od tzv. Ž (ženskog čaja) i čaja protiv PCO.

U čajevima su neke od ovih „ženskih biljaka”: kadulja, stolisnik, neven, vrkuta, kičica, kamilica, anđelika, melisa, rusomača, gospina trava, a cvjetove bijele mrtve koprive koristimo i za vanjsku i za unutarnju primjenu u slučaju neredovite menstruacije i nečiste kože.

Uz čaj se obavezno piju i biljne kapi protiv PCO te kapi za regulaciju ciklusa i dobivanja menstruacije (od konopljike, rosopasa i anđelike ili sjemena mrkve ili kopra). U slučaju pojačane nervoze situaciju će smiriti malo melise, bosiljka ili odoljena. Često su dovoljne 2 šalice čaja kamilice na dan.

Komentari

Ostavite komentar